Συρία: Για βομβαρδισμό τριών ημερών ετοιμάζονται οι Αμερικανοί

Συρία: Για βομβαρδισμό τριών ημερών ετοιμάζονται οι Αμερικανοί

Αρνείται ο Άσαντ ότι είναι πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά και προειδοποιεί με αντίποινα από τους συμμάχους της Συρίας αν δεχθεί επίθεση - Κέρι: «Παραβιάστηκε η παγκόσμια κόκκινη γραμμή στη Συρία» - «Παράνομη» χαρακτηρίζει μια πιθανή επέμβαση στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Δείξε μου το σκύλο σου να σου πω ποιός είσαι
Συρία: Για βομβαρδισμό τριών ημερών ετοιμάζονται οι Αμερικανοί
Την ώρα που το ερώτημα κατά πόσον τα βίντεο που έδειξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας και δημοσιεύθηκαν από το δίκτυο CNN αποτελούν αληθινά στοιχεία για τη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ ή αποτελούν προϊόν συρραφής εξακολουθεί να μένει αναπάντητο, νέα σενάρια πολέμου βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως οι σκηνές στα εν λόγω βίντεο που δείχνουν ημίγυμνους άνδρες πεσμένους στο έδαφος με σπασμούς και προβλήματα αναπνοής και παιδιά που ψυχορραγούν σε σκοτεινούς κλειστούς χώρους όπου ακούγονται κραυγές πόνου και προσευχές, αποδεικνύουν τη χρήση χημικών και μάλιστα του αερίου σαρίν, αλλά το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει πως δεν είναι εύκολο να αποδείξουν ποιος ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις με χημικά όπλα.

Κλείσιμο
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεχίζει τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους και Άραβες ομόλογούς του με σκοπό να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προσπαθεί να πείσει την εχθρική γαλλική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. 







«Επίθεση τριών ημερών στη Συρία»
Το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφησαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.

Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους.

Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

«Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν ψηφοφορία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» 
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μόλις οι ελεγκτές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους. Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι έπειτα από τη συνάντησή του με Άραβες υπουργούς Εξωτερικών ο κ. Κέρι υποστήριξε πως οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών προσανατολίζονται να συνυπογράψουν την ανακοίνωση της G20 για τη Συρία.

«Δεν απαιτείται κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης»
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως Παρίσι και Ουάσιγνκτον δεν έχουν ανάγκη τη δέσμευση όλων των ευρωπαϊκών χωρών για μια επίθεση στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την «πολιτική στήριξη» των «28». Μιλώντας στο France 3 ο Γάλλος υπουργός δήλωσε πως στο Βίλνιους οι «28» δεν αποφάσισαν να συνδράμουν στρατιωτικά την επέμβαση στη Συρία, αλλά πως απλώς κατανοούν και αποδέχονται τις αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP το 68% αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. 

«Παράνομη η επέμβαση στη Συρία» 
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «παράνομη» μια πιθανή επέμβαση στη Συρία καθώς αντιτίθεται στο χάρτη του ΟΗΕ. «Δε γνωρίζω γιατί αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι δεν καταλαβαίνουν ότι οι πολιτισμένες χώρες, εδώ και 65 χρόνια, έχουν αποσύρει τις επιλογές από το τραπέζι απορρίπτοντας την προσφυγή στη βία» σύμφωνα με το χάρτη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βαγδάτη. «Οι ΗΠΑ περιφρονούν το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός.


Άσαντ στο CBS: Δεν είμαι πίσω από τα χημικά
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS πως δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, μετέδωσε σήμερα ο δημοσιογράφος του CBS, ο οποίος πήρε την συνέντευξη από τον Σύρο πρόεδρο στη Δαμασκό.

«Αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την επίθεση αυτή», δήλωσε ο δημοσιογράφος Τσάρλι Ρόουζ στο CBS, την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί τη Δαμασκό με αεροπορικές επιθέσεις κατηγορώντας την ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση.

«Το σημαντικότερο πράγμα που είπε είναι ότι "δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησα χημικά όπλα εναντίον του λαού μου"», πρόσθεσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος. Αποσπάσματα της συνέντευξης με τον Σύρο πρόεδρο αναμένεται να προβληθούν το πρωί της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ όλη η συνέντευξη θα μεταδοθεί από άλλο δίκτυο, το PBS.
Ο Σύρος πρόεδρος επίσης «δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στη Συρία» αλλά ότι οι Σύροι «ετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν για το ενδεχόμενο αυτό», σύμφωνα με τον Ρόουζ.

Ο Ασαντ προειδοποίησε, σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, πως αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας από τις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα από τους συμμάχους της Συρίας. Η χώρα έχει προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσε για να αντιμετωπίσει μια επίθεση, είπε ο Ρόουζ επικαλούμενος δήλωση του Ασαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απέρριψε, ωστόσο, κάθε ισχυρισμό του προέδρου της Συρίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η απόδειξη μιλά από μόνη της», απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, την ώρα που άρχιζε στο Λονδίνο τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σημειώνεται πως στο διπλωματικό επίπεδο ο Τζον Κέρι συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να πείσει για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Ο Κέρι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που θα έχει το πρωί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, του οποίου η κυβέρνηση δεν θα μετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία μετά την καταψήφιση της πρότασης αυτής από το Κοινοβούλιο.

Παράλληλα ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ παραδέχτηκε ότι οι κίνδυνοι μιας αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στη Συρία «είναι πολλαπλοί» όπως δήλωσε στο CNN, ενώ επισήμανε πως «ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ακριβείς στον στόχο μας και με περιορισμένη εμπλοκή. Δεν είναι Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν, ούτε Λιβύη». Δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις, τόνισε ο επιτελάρχης αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η επιχείρηση υποστηριχθεί από μαχητικά αεροσκάφη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης