Ανησυχία για τους Εβραίους στην Ευρώπη, αντιμέτωποι με κύμα αντισημιτισμού λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ανησυχία για τους Εβραίους στην Ευρώπη, αντιμέτωποι με κύμα αντισημιτισμού λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, το «αρνητικό στερεότυπο» που θέλει τους Εβραίους να «κατέχουν την εξουσία, να ελέγχουν τα χρηματοοικονομικά και τα μέσα ενημέρωσης» είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά

Europe-Anti-Semitism
Οι Εβραίοι στην Ευρώπη είναι «πιο ανήσυχοι από ποτέ» ενώπιον του «κύματος αντισημιτισμού» που την έχει πλημμυρίσει μετά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, το οποίο υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με μια μεγάλης έκτασης ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας, «το 96% από αυτούς» συνάντησαν «διαδικτυακά» ή στην καθημερινή τους ζωή το φαινόμενο κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Η συντριπτική πλειονότητα κρίνει ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η πρόεδρός του Σίρπα Ραούτιο στο προοίμιο, παρότι οι απαντήσεις αφορούν την περίοδο «πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και τον πόλεμο στη Γάζα». Σε αυτό το πλαίσιο, 76% των Εβραίων απάντησαν ότι «περιστασιακά κρύβουν την ταυτότητά τους» στην Ευρώπη, επισημαίνει η ίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το 83% το κάνει.

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο ζοφερή, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν «πιο πρόσφατα από 12 οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας».

Κλείσιμο
«Οι συνέπειες από τη σύγκρουση πλήττουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με κόπο» και παρατηρήθηκε μετά την υιοθέτηση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού το 2021 με «θεαματική αύξηση» των περιστατικών.

Στη Γαλλία, 74% των Εβραίων πιστεύουν ότι η σύγκρουση έχει αντίκτυπο στο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν -- το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα -- ενώ 62% απάντησαν ότι νιώθουν το ίδιο σε σύγκριση με μόνο 9% στην Ουγγαρία.

Η FRA, μια υπηρεσία της ΕΕ, υπέβαλε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε σχεδόν 8.000 Εβραίους, ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζουν σε 13 κράτη τα οποία συγκεντρώνουν το 96% του εβραϊκού πληθυσμού του μπλοκ. Αυτή είναι η τρίτη έρευνα για το θέμα έπειτα από αυτές του 2013 και του 2018.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το «αρνητικό στερεότυπο» που θέλει τους Εβραίους να «κατέχουν την εξουσία, να ελέγχουν τα χρηματοοικονομικά και τα μέσα ενημέρωσης» είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά, ακολουθούμενο από την «άρνηση του Ισραήλ να έχει το δικαίωμα ύπαρξης ως κράτος».

Στο 4% των περιπτώσεων, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι είχαν υποστεί αντισημιτικές σωματικές επιθέσεις σε σύγκριση με 2% το 2018. Και 60% από αυτούς θεωρούν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αρκετά σημαντικές. Σε βάρος των δραστηριοτήτων τους, οι εβραϊκές οργανώσεις υφίστανται διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό βάρος για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, την οποία συχνά πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιες.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρήστος Γιανναράς στον Δανίκα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το τέλος της ανθρωπότητας»

Πιερρακάκης: Έρχεται το πολλαπλό βιβλίο στα σχολεία, βελτιώσεις στο σύστημα των Πανελλαδικών

Φορολογικές δηλώσεις: Συνταξιούχος έλαβε «ραβασάκι» για φόρο €9.800 και το γύρισε σε... επιστροφή φόρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης