Επίθεση στη Μόσχα: Στο ύψιστο επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού η Γαλλία - Σε αυξημένη επιφυλακή η Ευρώπη

Επίθεση στη Μόσχα: Στο ύψιστο επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού η Γαλλία - Σε αυξημένη επιφυλακή η Ευρώπη

Υψηλή επιτήρηση σε δημόσιους χώρους, όπως σε μέσα συγκοινωνίας, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

paris_attack
Αυξάνει το επίπεδου συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση η γαλλική κυβέρνηση μετά το λουτρό αίματος στη Μόσχα, τη στιγμή που ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρός παραμένει σε πλήρη επιφυλακή υπό τον φόβο χτυπημάτων από το Ισλαμικό Κράτος. 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ ύστερα από συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και άμυνας, έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι η απόφαση, η οποία λαμβάνεται μήνες προτού το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ελήφθη «στον απόηχο της ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση στη Μόσχα από το Ισλαμικό Κράτος και στη σκιά των απειλών που βαραίνουν τη χώρα μας».

Το σύστημα τρομοκρατικού συναγερμού της Γαλλίας έχει τρία επίπεδα και το υψηλότερο ενεργοποιείται έπειτα από επίθεση στη Γαλλία ή το εξωτερικό ή όταν η απειλή μιας τέτοιας επίθεσης θεωρείται επικείμενη.

Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού σημαίνει αυτόματα λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας, όπως ενισχυμένες περιπολίες των ενόπλων δυνάμεων σε δημόσιους χώρους, μεταξύ άλλων σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και θρησκευτικούς χώρους.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σειρά ευαίσθητων στόχων, όπως σε συναγωγές, πρεσβείες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας της Ιταλίας για λήψη τυχόν νέων μέτρων, αν κριθεί αναγκαίο.

Τις τελευταίες ώρες, τα βλέμματα στρέφονται στο παρακλάδι εκείνο του ISIS πίσω από το μακελειό.

H ISIS Κορασάν δημιουργήθηκε πριν απο δέκα χρόνια και το όνομα της οργάνωσης αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Eμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4-6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία το 2019, όσοι απέμειναν κρύφτηκαν στη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Μεταξύ τους και τα μέλη της ISIS – K, δηλαδή Κορασάν.

Πρόκειται για Σουνιτική οργάνωση, κι έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν, στην κεντρική και νότια Ασία.

Ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2021 και 2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας στην ηγεσία του, τους Ταλιμπάν. Επιθέσεις έχει διαπράξει τόσο σε Πακιστάν και Ιράν.

Όπως και η ISIS, η ISIS Κορασάν έχει αντι-δυτική ρητορική. Ωστόσο, δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που χτυπούν τόσο μακριά, στη Μόσχα.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στη συνάντηση με Τριντό: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει τα νέα Canadair

Τροχαίο στον Κηφισό: Maserati MC20 εμφανίζεται κομμένη στη μέση - Δείτε φωτογραφία

Θεσσαλονίκη: 19χρονος έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης