Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία - Δείτε βίντεο

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία - Δείτε βίντεο

Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, τόνισε με νόημα ο Νίκος Δένδιας στην τελετή καθέλκυσης παρουσία του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί αλλά και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση

kimon_dendias_arthro
Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί  αλλά και του Αρχηγού ΓΕΝ  Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, πραγματοποιήθηκε στο Λοριάν της Βρετάνης η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI (Belh@rra) του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Κίμων F-601».

Είναι ένα νεό σημαντικό βήμα αυτή η καθέλκυση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την ξενάγησή του στην φρεγάτα και τόνισε πως αυτές οι φρεγάτες νέας γενιάς είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. 
Ολόκληρη η δήλωσή  του έχει ως εξής: «Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας «Κίμων», της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Περνάμε σε μία νέα εποχή,  στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα.
Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία - τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας - και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό.
Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής:  Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Δένδιας - Φρεγάτες


Στην ομιλία του ο υπουργός Αμυνας τόνισε πως «είναι μεγαλη τιμή να βρίσκομαι εδώ. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλαδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγατα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις και τους Ελληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παραδόση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και περά από αυτήν.

Κλείσιμο
Η παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει και τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία  δέσμευση  των δύο χωρών γαι συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή  στο πλαίσιο του διεθνούς δικαιου.
Είναι ένα πολύπλοκλο και σύνθετο πρόγραμμα η ναυπήγηση των φρεγατών αυτών και θέλω να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί αυτος έφερε σε πέρας τη μεγάλη αυτή συμφωνία». 

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία - Δείτε βίντεο

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασια στον τομέα της Αμυνας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, που πέρα από τις φρεγάτες επεκτείνετε στα αεροσκάφη Rafale αλλά και στα πρώτα εξοπλισμένα drone. Αναφέρθηκε επίσης στις στις ισορροπίες στη Μεσόγειο η οποία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει «διαφορετικές ανάγκες», όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο. 

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία (5)


Στην ομιλία του ο CEO του Naval Group, Pierre Eric Pommelet ευχαρίστησε την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη να αναθέσουν στη Naval τη  ναυπήγηση των φρεγατών και τόνισε την συνεργασία της εταιρείας με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Υπογράμμισε ότι πάνω από 1500 συνεργάτες δούλεψαν μαζί για το συγκεκριμένο πλοίο και είπε πως η φρεγάτα «Κίμων» ανοίγει με νέα σελίδα με την Ελλάδα. 
Χαρακτηριστικό είναι πως ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ελληνικά και χειροκροτηθηκε γι΄αυτο. 

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία (1)
Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία (2)

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία (3)

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία (4)
Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία
dendias__2_
dendias4
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί


fregata3


Η σημερινή καθέλκυση πραγματοποιείται μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2024 δείχνει την ταχύτατη εξέλιξη του ναυπηγικού προγράμματος.
A-dendias__4_
A-dendias__6_
A-dendias__8_
Στιγμιότυπα από την υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, κατά την άφιξη του Έλληνα υπουργού για να παραστεί στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων F-601»


Φρεγάτα Κίμωνας η πρώτη ελληνική


Ο «Κίμων» αποτελεί την πρώτη από τις τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι πρώτοι 6 μήνες αναλώνονται στη συναρμολόγηση του κύτους. Είναι ο βασικός κορμός του πλοίου πάνω στον οποίο θα «πατήσουν» όλες οι υπόλοιπες υπερκατασκευές. Στη συνέχεια οι  εργασίες συνεχίζονται με την τοποθέτηση των μπλοκ που έρχονται προκατασκευασμένα και «κουμπώνουν» πάνω στο πλοίο.

Ακολουθούν διάφορα συστήματα όπως αυτό της πρόωσης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όλη η διαδικασία συναρμολόγησης είναι ψηφιοποιημένη και όπως χαρακτηριστά τονίστηκε στην παρουσίαση, οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους tablets για να παρακολουθούν τα στάδια της συναρμολόγησης και να εργάζονται πάνω σε αυτά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικο είναι το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συναρμολόγηση του πλοίου, τοποθετούνται χιλιόμετρα καλωδιώσεων που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν λειτουργίες του πλοίου.

fregata-arthrou


Το 2024 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές του πλοίου και μέχρι τα τέλη του 2024 αρχές 2025 αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να ενταχθεί στο στόλο.

Greece’s First FDI HN Frigate "Kimon" Technically Launched by Naval Group

prokopiou-arthrou
Παρών στην καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.

Βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης (option) αγοράς μία ακόμα φρεγάτας FDI, εφόσον η χώρα θελήσει να το ενεργοποιήσει.

Τα πλοία αυτά θα αποτελούν από τα πιο εξελιγμένα σε επίπεδο φρεγάτας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ξεναγήθηκαν στη νεότευκτη φρεγάτα «Κίμων F-601» και στη συνέχεια επιθεώρησαν τις εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος F-602» η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συναρμολόγησης των τμημάτων της.Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τρόλεϊ από τις 11:00-17:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων

«Daniel»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς

Τοπικές βροχές σήμερα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, αίθριος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης