Η Ισπανία βάζει σε ακροδεξιό «πειρασμό» τη Γερμανία;

Η Ισπανία βάζει σε ακροδεξιό «πειρασμό» τη Γερμανία;

Παρότι η ακροδεξιά στη Γερμανία ανεβαίνει σκαλοπάτι σκαλοπάτι τα τελευταία χρόνια, τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας υπήρξαν οριζόντια όλα αυτά τα χρόνια κατηγορηματικά αντίθετα απέναντι σε οποιαδήποτε συνεργασία 

VOX_Merts
Περισσότερες από τις διαφαινόμενες είναι οι «παρενέργειες» από τις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία, καθώς η δεξιά στροφή που σημειώθηκε, φέρνοντας στην πρώτη θέση το Λαϊκό Κόμμα, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει το ρεύμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cualxiwe2zxl)


Παρότι το συντηρητικό κόμμα τερμάτισε πρώτο στην εκλογική κούρσα, εντούτοις συγκέντρωσε μόλις 136 έδρες (έναντι του αρχικού στόχου του για 150 έδρες), πέφτοντας στην ανάγκη του ακροδεξιού, εθνικιστικού κόμματος Βοξ (Vox) για το σχηματισμό κυβέρνησης, το οποίο έκοψε τρίτο το νήμα, πίσω από τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ. Ακόμη και αν οι διαβουλεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιβηρική χερσόνησο διαρκέσουν επί μήνες, ο ρόλος ρυθμιστή για την ισπανική ακροδεξιά κάθε άλλο παρά αναιρείται, αν δεν συμπαρασύρει ακόμη και «πολιτικά ορθόδοξες» ευρωπαϊκές δημοκρατίες, όπως η γερμανική.

Κλείσιμο
Ampaskal
Ο ακροδεξιός ηγέτης του VOX Σαντιάγο Αμπασκάλ


Πανευρωπαϊκός προβληματισμός
Αφορμή για τον πανευρωπαϊκό προβληματισμό σχετικά με τις προθέσεις μέρους του γερμανικού πολιτικού συστήματος απέναντι στη ακροδεξιά δυναμική που παρατηρείται ως ανερχόμενη τάση τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο αποτέλεσαν τα λεγόμενα του ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος άνοιξε παράθυρο -ανήμερα των ισπανικών εκλογών- στη συνεργασία του κόμματός του με την ακροδεξιά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, «υποδηλώνοντας μια δυνητικά ρηξικέλευθη αλλαγή στη γερμανική πολιτική που προκάλεσε αμέσως έντονη κριτική», σύμφωνα με το Politico.

merz_cdu
O ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς


Παρότι η ακροδεξιά στη Γερμανία ανεβαίνει σκαλοπάτι σκαλοπάτι τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας σιγά, αλλά σταθερά τα ποσοστά της σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ως το κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), εντούτοις σε προγραμματικό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας υπήρξαν οριζόντια όλα αυτά τα χρόνια κατηγορηματικά αντίθετα απέναντι σε οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά, τη στιγμή που η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» τερματίζει πλέον ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu68m6n9ucrl)

Προκαλώντας τριγμούς στην επίσημη γραμμή που έχουν υιοθετήσει οι Χριστιανοδημοκράτες ο κ. Μερτς δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF το απόγευμα της περασμένης Κυριακής -όταν δηλαδή οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος στην Ισπανία είχαν αρχίσει να καταφθάνουν – πως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) μπορεί να εγκαταλείψει αυτή τη θέση, αν και υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή ισχύει μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Με βασικό του επιχείρημα ότι «η τοπική πολιτική είναι διαφορετική από την πολιτειακή και την ομοσπονδιακή πολιτική» ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών επιχείρησε να απαντήσει στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ανατολική Γερμανία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Sonneberg στη Θουριγγία, όπου η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» επικράτησε για πρώτη φορά στις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου. Τα μηνύματα, άλλωστε, από τη γερμανική επικράτεια είναι καταιγιστικά, αφού το ακροδεξιό μόρφωμα κατήγαγε άλλη μια νίκη αυτόν τον μήνα, κερδίζοντας για πρώτη φορά τη δημαρχία στο Raguhn-Jeßnitz, στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ της ανατολικής Γερμανίας.

Ρήγμα στο «τείχος προστασίας»
Σχολιάζοντας τις εκλογικές επιδόσεις της γερμανικής ακροδεξιάς, ο κ. Μερτς υποστήριξε πως «φυσικά, πρόκειται για δημοκρατικές εκλογές. Πρέπει να το αποδεχτούμε». «Και φυσικά πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους στα περιφερειακά κοινοβούλια πώς διαμορφώνουμε την πόλη, την κομητεία, την περιφερειακή περιφέρεια», συνέχισε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αποκλείεται να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συνεργασία ανάμεσα στο CDU και το ακροδεξιό AfD σε περιφερειακό ή ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά ούτε και στις Ευρωεκλογές. «Δεν θα υπάρξει συμμετοχή του AfD σε μια κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μέρτς, παρότι «το επιχείρημά του ότι πρέπει να σεβόμαστε τις δημοκρατικές αποφάσεις ανοίγει μια κερκόπορτα για συνεργασία με την ακροδεξιά και σε άλλα πολιτικά επίπεδα — για παράδειγμα εάν το AfD συγκέντρωνε επαρκείς ψήφους στις επερχόμενες πολιτειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία το επόμενο έτος», όπως επισήμανε το Politico, κάνοντας λόγο για «μια ουσιαστική άμβλυνση του «τείχους προστασίας» του κόμματός του που διακηρύσσεται εδώ και καιρό ενάντια σε οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά», με δεδομένο ότι το CDU είχε επανειλημμένα υποστηρίξει πως «δεν θα υπάρξει συνεργασία με το AfD — ούτε σε άμεση ούτε σε έμμεση μορφή».

Καταιγίδα, παρά την «κωλοτούμπα»
Παρά την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, οι δηλώσεις του κ. Μερτς σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε ελάχιστο χρόνο, προκαλώντας την οργή πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των βαυαρών εταίρων τους, Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς όλοι τους τον κάλεσαν να ανασκευάσει άμεσα. Πράγμα που εξαναγκάστηκε να κάνει, διαφορετικά θα έτριζε επικίνδυνα η καρέκλα του, όπως σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Με τις αποδοκιμασίες να πληθαίνουν «απειλητικά» εντός του κόμματός του, ο επικεφαλής του CDU έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είτε σε τοπικό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ερωτηθείς, ωστόσο, σχετικά με το τι προσφέρει στους πολίτες το κόμμα AfD που δεν μπορούν να εκφράσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ο κ. Μερτς σχολίασε χαρακτηριστικά πως «δεν συγκρινόμαστε με το AfD... Είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη στο γερμανικό κοινοβούλιο», άρα είμαστε η εναλλακτική σε αυτή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Zenter
O πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ


Η επιχείρηση αποκατάστασης των αρχικών του δηλώσεων, όμως, δεν κατάφερε να κοπάσει τις μαζικές αντιδράσεις, αφού λίγες ώρες μετά, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Κριστίνα Στουμπ, έσπευσε να αποσαφηνίσει την κατάσταση, λέγοντας πως «όλοι να ηρεμήσουν: Ο Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε για άλλη μια φορά την έντονη οριοθέτησή μας από το AfD. Καμία συνεργασία, κανένας συνασπισμός στα νομοθετικά σώματα. Αυτή είναι η απόφαση του CDU, αυτό ισχύει». Την οργή του για τις δηλώσεις Μερτς εξέφρασε με κομψό τρόπο και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έσπευσε να επιβεβαιώσει εκ νέου ότι το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD, ανεξαρτήτως πολιτικού επιπέδου, γιατί είναι αντιδημοκρατικό, ακροδεξιό, εξτρεμιστικό και διχάζει την κοινωνία μας, όπως απαρίθμησε ο κ. Ζέντερ στο Twitter, το οποίο πήρε φωτιά από τα λεγόμενα του κ. Μερτς…

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Κάρυστο, εκκενώθηκε οικισμός - Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα


«Κλειδώνουν» τα χρίσματα στον ΣΥΡΙΖΑ, «τρέχουν» οι «4» δελφίνοι


Νέα έξαρση του καύσωνα σήμερα - Συναγερμός για την Τετάρτη με κατάξερο λίβα αλλά και μπουρίνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης