ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειδώνουν» τα χρίσματα, «τρέχουν» οι «4» δελφίνοι

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειδώνουν» τα χρίσματα, «τρέχουν» οι «4» δελφίνοι

Κορυφώνονται οι εσωκομματικές διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα δώσουν την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών  - Σε εξέλιξη η κούρσα της διαδοχής Τσίπρα

syriza_diadoxi_xr
Σε τροχιά… εκλογών τίθεται σιγά σιγά η Κουμουνδούρου, καθώς οι εσωκομματικές διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα δώσουν την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών κορυφώνονται τις τελευταίες ώρες, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την Πέμπτη. Και αυτό, γιατί στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναμένεται να ανακοινωθούν οι «εκλεκτοί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους κεντρικούς δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ριχτούν ακολούθως στην μάχη του σταυρού.

Αν και για την αξιωματική αντιπολίτευση οι προσδοκίες για τις επιδόσεις της στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι επί της αρχής χαμηλές, ουδείς μπορεί να προδιαγράψει το τελικό αποτέλεσμα, όταν σε περιπτώσεις εμβληματικών δήμων και περιφερειών ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να διεκδικήσει ένα ισχυρό ποσοστό, κατεβάζοντας στον εκλογικό στίβο κεντρικά του στελέχη. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται πως θα συμβεί στο δήμο Αθηναίων, όπου η υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη φαίνεται να «κλείδωσε» στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Όπως μετέδωσε το protothema.gr, ο κ. Ζαχαριάδης φερόταν χθες να «το σκέφτεται» να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον μητροπολιτικό δήμο, μολονότι έχει επιλέξει ως εκλογική του περιφέρεια τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου, αλλά και την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει καίριο ρόλο στην επιλογή των τοπικών ψηφοδελτίων της Κουμουνδούρου, καθώς αντικατέστησε τον Χρήστο Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αναλαμβάνοντας να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» για τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρονται να έχουν θέσει βέτο για συγκεκριμένους υποψηφίους Δημάρχους προοδευτικών καταβολών, ενώ στα τρία έχουν μοιραστεί οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με αναφορά στην Κουμουνδούρου, έχοντας διαμοιραστεί ανάμεσα στα ψηφοδέλτια του Σπύρου Πέγκα, του Στέλιου Αγγελούδη και του Άκη Σακισλόγλου.

Παράλληλα με την κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που εκκινεί επισήμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ερχόμενη Πέμπτη, με αμείωτο ρυθμό εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής για την Προεδρία του κόμματος, με επίδικα το πολιτικό στίγμα, το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και τις δυνητικές συμμαχίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών.

Αχτσιόγλου: Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος σταθμός

Κλείσιμο
«Προσπάθησα να βάλω ένα τέλος σε μια συζήτηση ταυτοτήτων που δεν έχει περιεχόμενο, κάπως άγονη, αντιπαραγωγική και οπωσδήποτε αχρείαστα διαιρετική για το κόμμα μας. Δεν βοηθάει η πλειοδοσία για το ποιος είναι πιο αριστερός, εκείνος που θέλει να πάει το κόμμα προς το Κέντρο, εκείνος που θέλει να πάει το κόμμα σε πιο ριζοσπαστικούς δρόμους κ.λπ., αυτές είναι απλά δηλώσεις, λίγη σχέση έχουν με την ουσία» υποστήριξε σχετικά με το ζήτημα του πολιτικού στίγματος η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Βήμα». Αντίθετα, για την κ. Αχτσιόγλου, η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνεται σήμερα σε έναν «ευρύ κόσμο που αναζητεί μια άλλη προοπτική πέρα από εκείνη που του προσφέρει μια Δεξιά, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Επιδιώκοντας τη συζήτηση με τον «ευρύ» αυτό κόσμο, η κ. Αχτσιόγλου ξεκινά αύριο από τη Θεσσαλονίκη τον κύκλο περιοδειών της ανά την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της καμπάνιας: «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον». Με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Αχτσιόγλου θα βρεθεί μετά τη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα, στη γενέτειρά της, τα Γιαννιτσά, την Καβάλα και τη Βέροια, ανεβάζοντας ρυθμούς στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Παππάς: «Οι αγώνες συνεχίζονται!»

Με πολλές αναφορές στο σήμερα και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη συνοδεύτηκε το χθεσινό μήνυμα του υποψήφιου για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά, με αφορμή την 49η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που πάλεψαν ενάντια στη χούντα, οι δημοκράτες πολίτες που υπέμειναν διώξεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες είναι οι «λέξεις» και οι πράξεις που συνέθεσαν την ιστορία και οδήγησαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τους τιμούμε και τις τιμούμε» τόνισε ο κ. Παππάς.

Επιστρέφοντας στην ίδια ανάρτησή του στο παρόν, «και φέτος, 49 χρόνια μετά, δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε σε ένα μέτωπο δημοκρατίας ενάντια στους υμνητές της, στην ακροδεξιά που βγαίνει και πάλι από το περιθώριο και σε όσους συναγελάζονται μαζί τους. Και φέτος, 49 χρόνια μετά, δηλώνουμε ότι όλες και όλοι μαζί οι δημοκράτες πολίτες, με την κοινή ιστορική μας παράδοση, θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, στις παρακαταθήκες τους» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, καταλήγοντας πως «Οι αγώνες συνεχίζονται!». Κύριο ζητούμενο, άλλωστε, για τον Νίκο Παππά συνιστά το «ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από τη ζεστή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», επιμένοντας στον μετασχηματισμό του κόμματος.

Τσακαλώτος: Κόμμα πλειοψηφίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, από εδώ και μπρος θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε κόμμα, αν θέλει να είναι αξιόπιστο να έχει συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να είναι πιστευτό. Και πάνω σε αυτό κρίνεται, εξήγησε από πλευράς του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN,

Επιπλέον, κατά τον κ. Τσακαλώτο, και η ατζέντα της αριστεράς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει απεύθυνση και στους φιλελεύθερους. Για παράδειγμα σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων υπάρχουν πολλά θέματα (όπως οι υποκλοπές, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου) που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις, όπως παρατήρησε.

Σχετικά, τέλος, με το ερώτημα αριστερά ή κέντρο, ο πρώην Υπουργός ανέφερε ότι κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία. Δεν μπορεί να είναι όλοι και αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες και δεξιοί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού: ένα κόμμα να λέει ναι σε όλους και πρακτικά να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κόμμα πλειοψηφίας, καθώς σε πολλά θέματα πλέον η αριστερά φαίνεται να δικαιώνεται, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο - Εντολή εκκένωσης του Πλατανιστού

Άντρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο ΙΧ του στη Χαλκίδα, αγνοούνταν από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κοινό μήνυμα από Τσιτσιπά - Μπαντόσα: «Αγαπήστε τη ζωή σας με ένταση, ο χρόνος περνάει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης