Συνάντηση Δένδια - Γουάλας: Νέο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών

Συνάντηση Δένδια - Γουάλας: Νέο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας

Dendias_wallace
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογο του, Μπεν Γουάλας. Οι δυο τους συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Η ατζέντα των δύο υπουργών συμπεριλάμβανε επίσης ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να υπάρξει ένας μηχανισμός μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ώστε να μεταφερθούν και σε μας τα διδάγματα που έχει αποκομίσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με βάση αυτά τα διδάγματα, θα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Δένδιας στους Έλληνες ανταποκριτές του Λονδίνου.



Εκτενή αναφορά και από τις δύο πλευρές έγινε και για την εφαρμογή της Διακήρυξης Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο οι δύο χώρες. Η εν λόγω Διακήρυξη, στόχο έχει «την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και τη στενότερη συνεργασία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας. Παράλληλα δημιουργεί το πλαίσιο για τις μελλοντικές συνεργασίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου 'Αμυνας.

Η Διακήρυξη προβλέπει επίσης την συνεκπαίδευση στρατιωτικών, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων. Παράλληλα καθορίζει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Μετά το τέλος της συνάντησής τους ο υπουργός Άμυνας δήλεωσε στους δημοσιογράφους: 

«Είμαι κατ’ αρχάς ιδιαίτερα ευτυχής για την δεύτερη συνάντησή μου με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, μέσα σε ένα μήνα.

Θα ήθελα να πω ότι η βρετανική πλευρά έχει με πολλούς τρόπους διατυπώσει τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα, προς την ελληνική Кυβέρνηση, για το ενδιαφέρον, την ασφάλεια και τις εκκενώσεις των Βρετανών τουριστών από τις περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετώπισαν τους μεγάλους κινδύνους των πυρκαγιών, των τελευταίων ημερών.



Από εκεί και πέρα, αντικείμενο της συζήτησης είναι το «Κοινό Όραμα» που έχει υπογραφεί από τον προκάτοχό μου, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οδικός χάρτης, αλλά και μια εκτεταμένη συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στην υπο-Σαχάρια Αφρική και βεβαίως τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα ήθελα να υπάρχει ένας μηχανισμός μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ώστε να μεταφερθούν και σε εμάς τα διδάγματα που το Ηνωμένο Βασίλειο προσλαμβάνει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις βάσει των διδαγμάτων αυτών.

Και βέβαια, πάντα υπογραμμίζω, σε κάθε μου συνάντηση, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μία αμυντική συμμαχία. Είναι μια συμμαχία αξιών και έχει σημασία ποιες χώρες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπερασπίζονται ακριβώς αυτές τις αξίες για τις οποίες υπάρχει το ΝΑΤΟ».

27474714
Κλείσιμο


Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Δένδιας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Prince's Trust του φιλανθρωπικού οργανισμού του Βασιλιά Καρόλου. Πρόκειται για τον οργανισμό που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται σειρά προγραμμάτων κατάρτισης νέων, τα οποία στοχεύουν στην απόκτηση δεξιοτήτων και την ενίσχυση της αυτοπεποίθηση των μαθητευόμενων πριν βγουν στην αγορά εργασίας.

Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η συνεργασία του Prince's Trust με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ούτως ώστε οι στρατιώτες κληρωτοί κατά την διάρκεια της θητείας τους «να αποκτούν επιπλέον δεξιότητες. Να μπορούν δηλαδή να φεύγουν από τη θητεία τους με μια πιστοποίηση δυνατοτήτων που θα τους επιτρέπει μια καλύτερη ζωή και μια ευκολότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, όπως σημείωσε «το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα. Οπότε υπάρχει έδαφος ανταλλαγής εμπειριών και σκέψεων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Δένδιας.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Ρόδο: Απειλητικό το πύρινο μέτωπο στο χωριό Μαλώνα - Κάτοικοι ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης

Φωτιά στην Κάρυστο: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι

Κύπρος 49 χρόνια μετά: Όταν ο «Αττίλας» μπήκε στο χωριό το καλοκαίρι του '74 - Η συγκλονιστική ιστορία δύο αδελφών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης