ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν πιέζει τη Φον ντερ Λάιεν να διαδεχτεί τον Στόλτενμπεργκ - Σύμμαχος το Παρίσι

ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν πιέζει τη Φον ντερ Λάιεν να διαδεχτεί τον Στόλτενμπεργκ - Σύμμαχος το Παρίσι

Δυσαρέσκεια στο Λονδίνο για την επιλογή του Μπάιντεν, καθώς η Βρετανία επιθυμούσε ο Μπεν Γουάλας να αποτελέσει τον επόμενο ΓΓ της Συμμαχίας

biden-ursula
Πιέσεις στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να αποτελέσει την επόμενη Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ φέρεται να ασκεί ο Τζο Μπάιντεν, «πριονίζοντας» ταυτόχρονα τις ελπίδες του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος λέγεται ότι υποστηρίζει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αναλάβει το τιμόνι της στρατιωτικής συμμαχίας το επόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωση και της 12μηνης παράτασης που εξασφάλισε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Και μπορεί αρχικά να αναφέρθηκε πως η αποτυχία των μελών της Συμμαχίας να καταλήξουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής να ήταν η αιτία που έφερε την παράταση της θητείας του 64χρονου Στόλτενμπεργκ - παραμένει για 10η χρονιά σε αυτή τη θέση - ωστόσο φαίνεται πως η απόφαση αυτή συνδέεται με το γεγονός πως και η θητεία της Ούρσουλα στην κεφαλή της Κομισιόν λήγει το επόμενο έτος.

Στο Λονδίνο επικρατεί δυσαρέσκεια για την εξέλιξη αυτή, με δεομένο τον ρόλο που έχει παίξει ο Μπεν Γουάλας στον πόλεμο της Ουκρανίας καιτην αμέριστη συμπαράστασή του στο Κίεβο. Μάλιστα, παρά τις πιέσεις του Σούνακ στον Μπάιντεν στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως ο διορισμός αυτός «δεν πρόκειται να γίνει».

Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε στον Telegraph ότι ο κ. Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει την Φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, καθώς οι δύο τους έχουν δημιουργήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια, προωθώντας στενούς διατλαντικούς δεσμούς για την Κίνα, την Ουκρανία και τα θέματα του κλίματος.

Σύμμαχος των ΗΠΑ στην επιλογή της Φον ντερ Λάιεν είναι και το Παρίσι, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ανένδοτος στο ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας θα πρέπει να προέρχεται από κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από τη Βρετανία. Παράλληλα, υπάρχουν πιέσεις ώστε ο υποψήφιος να είναι ένας πρώην ηγέτης και όχι ένας χαμηλόβαθμος υπουργός.


Ειδήσεις σήμερα:

«Θα τη βίαζε αν δεν του ξέφευγε» - Τι λέει ο πατέρας της 13χρονης που έπεσε θύμα ασέλγειας από τον παππού της φίλης της

Η υποψήφια που είχε παρακαλέσει να μην γίνονται πάρτι στις Πανελλαδικές πέρασε στη Νομική - «Παρτάρετε ελεύθερα»


Αλέξης Τσίπρας: Οι... ατάκες που έγραψαν ιστορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης