Τουρκία: Ξεκίνησε το … «παζάρι» με τις ΗΠΑ για τα F-16

Για «εναλλακτικές» λύσεις κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, την ίδια ωρα που ο Ερντογάν συζητάει με Μπάϊντεν για F-16 και ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

f16
Μπορεί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, να δηλώνει πως η Άγκυρα δεν θα εισέλθει σε «παζάρια» με την Ουάσιγκτον για τα F-16, ωστόσο φαίνεται πως ήδη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν συζητάει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάϊντεν, με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της Αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους. Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές.

Οι δυνάμεις που πίεζαν την Τουρκία επειδή δεν είχε εναλλακτικές πρέπει να δουν τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας. Αν μπλοκάρετε την Τουρκία με ένα μπετόν μπροστά της, τότε η Τουρκία θα βρει έναν άλλον δρόμο θα παρακάμψει και θα συνεχίσει την πορεία της» τόνισε ο Καλίν, τονίζοντας πως η Τουρκία θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές προς την κατεύθυνση αυτή.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερτογάν όπου τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Λεπτομέρειες για τον διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο, έδωσε ο Μπάϊντεν αποκαλύπτοντας πως τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Μίλησα με τον Ερντογάν. του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη να βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα επίσης ότι θέλουμε συμφωνία με τη Σουηδία και ζήτησα δράση. Οπότε θα επικοινωνήσουμε ξανά μεταξύ μας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας γνωστό πως θα υπάρξει εκ νέου επικοινωνία των δύο ηγετών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το αίτημα αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα στη Γερουσία των ΗΠΑ λόγω των αντιρρήσεων της Άγκυρας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας στο Reuters, αμερικανική πηγή δήλωσε πως : «Εάν η Άγκυρα δεν δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είναι δύσκολο για τη Γερουσία να εγκρίνει την πώληση των F-16».

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Η δικογραφία για τον «Γύπα της Θεσσαλονίκης» - Άλλα τρία θύματα στις Αρχές

«Τον έβλεπα στο νερό με κεραυνούς γύρω» - Αυτόπτης μάρτυρας για τον τραγικό θάνατο τουρίστα στη Ρόδο

«Έκανα σαρδάμ» λέει τώρα η Χρονοπούλου μετά τη δήλωσή της για αυξήσεις φόρων από το ΠΑΣΟΚ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειαςΟα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης