Politico: Δέσμευση Μενέντεζ να εμποδίσει την πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Politico: Δέσμευση Μενέντεζ να εμποδίσει την πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Ο Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση μαχητικών στην Τουρκία, ανέφερε η WSJ - Δεν θα το επιτρέψει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αν δεν αλλάξει τακτική ο Ερντογάν

bob_menendez
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία και, χωριστά, μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα, μια εξέλιξη που αναφέρθηκε αρχικά από την Wall Street Journal την Παρασκευή και αργότερα επιβεβαιώθηκε από άτομο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις που μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, δεν έχει αλλάξει γνώμη σύμφωνα με μια δήλωση που συνέταξε το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για τα μέσα ενημέρωσης και έλαβε εκ των προτέρων το POLITICO.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό - συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και της πολιτικής αντιπολίτευσης - και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», συνέχισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Politico το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε τη συμφωνία με τους νομοθέτες μόλις αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η έγκριση του Κογκρέσου συναρτάται από την τουρκική συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
Νωρίτερα η Wall Street Journal, ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας.

Η αίτηση για την έγκριση από το Κογκρέσο πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.



Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σύσσωμη η οικογένειά του για το τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο - Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης: Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Η τελευταία της εβδομάδα - «Απόμακρη και πληγωμένη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης