ΗΠΑ: Εκφράζουν ανησυχία για την «ευρείας κλίμακας στρατιωτική συνεργασία» Ρωσίας-Ιράν

ΗΠΑ: Εκφράζουν ανησυχία για την «ευρείας κλίμακας στρατιωτική συνεργασία» Ρωσίας-Ιράν

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία

kirby_usa
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για την εμβάθυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας ευρείας κλίμακας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, η οποία αρνήθηκε ότι χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη από οποιονδήποτε στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ενώ η Τεχεράνη προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό με UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, η Ρωσία «προσέφερε στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης» που «μετατρέπει τη σχέση τους σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία», υποστήριξε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη είναι «δυσοίωνη» για την Ουκρανία, τις γειτονικές χώρες του Ιράν και τη «διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.

Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κέρμπι είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει στη Ρωσία «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν «προηγμένο» εξοπλισμό, ελικόπτερα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Επικαλούμενος αναφορές ότι ιρανοί πιλότοι έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στη Ρωσία, ο Τζον Κέρμπι είπε ότι «το Ιράν ενδέχεται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη την επόμενη χρονιά», κάτι που «θα αύξανε σημαντικά» τις δυνατότητες της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Κλείσιμο
«Ζητάμε από το Ιράν να αλλάξει πορεία» είπε, απευθύνοντας προειδοποίηση προς την Τεχεράνη τόσο για την πιθανολογούμενη πώληση βαλλιστικών πυραύλων όσο και για το ενδεχόμενο παραγωγής UAVs από κοινού με τη Ρωσία. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Τι είπε στην απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο - «Έριξα χαμηλά και τις δύο φορές»

Κιβωτός του Κόσμου: «Ξεσκονίζονται» οι 3 λογαριασμοί του πατρός Αντωνίου σε δολάρια με τους μυστηριώδεις συνδικαιούχους

Σλοβακία: Φέσια και στην Μπρατισλάβα είχε αφήσει η απατεώνισσα - Προσπάθησε να γλιτώσει με απειλές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης