Συρία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά δυνάμεων του καθεστώτος

Συρία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά δυνάμεων του καθεστώτος

Ρουκέτες έπληξαν προσωρινούς καταυλισμούς εκτοπισμένων στην επαρχία Ιντλίμπ - Σκηνές είχαν καταστραφεί ή καεί, κηλίδες αίματος και κομμάτια ρουκετών ήταν παντού

syria
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στη βορειοδυτική Συρία, σε βομβαρδισμούς του καθεστώτος της Δαμασκού, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ρουκέτες έπληξαν προσωρινούς καταυλισμούς εκτοπισμένων στην περιοχή Κάφαρ Τζάλες, στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Σκηνές είχαν καταστραφεί ή καεί, κηλίδες αίματος και κομμάτια ρουκετών ήταν παντού.

Ομάδας της πολιτικής άμυνας και κάτοικοι μετέφεραν τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία. Σε ένα από αυτά, τα πτώματα δυο μικρών κοριτσιών, τυλιγμένα με κουβέρτες, είχαν αφεθεί στο έδαφος, μετέδωσε ο ανταποκριτής.



Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν οκτώ άμαχους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, και δυο πρόσωπα που δεν είναι σαφής η ιδιότητά τους, ενώ τραυμάτισαν 77 άμαχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιοποιήσει η ΜΚΟ έκανε λόγο για εννιά νεκρούς άμαχους.

Κλείσιμο


Πάνω από 30 ρουκέτες έπληξαν διάφορους τομείς δυτικά της πόλης Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

«Ετοιμαζόμασταν το πρωί να πάμε για δουλειά όταν ακούσαμε τα πυρά. Τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν κι άρχισαν να κλαίνε», αφηγήθηκε ο Αμπού Χαμίντ, 67 ετών, εκτοπισμένος.

«Δεν ξέραμε πού να πάμε. Δεν ήταν μια ή δυο ρουκέτες, αλλά δέκα. Άρχισαν να πετούν θραύσματα προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν ξέραμε πώς να προστατευτούμε», πρόσθεσε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ , ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) και συμμαχικές ομάδες ανταπέδωσαν βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος, που με τη σειρά τους άνοιξαν πυρ εκ νέου.

Χθες το μεσημέρι αναφέρθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στον Κάφαρ Λάτα, νότια της Ιντλίμπ, σε αντίποινα για τα πυρά της ΧΤΣ. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν καθώς μάζευαν ελιές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Σάββατο, κατά την ίδια πηγή, πέντε σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νοτιοδυτική Ιντλίμπ, σε βομβαρδισμούς οργάνωσης προσκείμενης στη ΧΤΣ.

Περίπου η μισή Ιντλίμπ και τομείς στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττα΄κεια ελέγχονται από τη ΧΤΣ και λιγότερο ισχυρές αντικαθεστωτικές ομάδες.

Στην περιοχή ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι.

Παρά τις σποραδικές εχθροπραξίες, η εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Μόσχα, ο βασικός σύμμαχος της Δαμασκού, και η Άγκυρα, προστάτιδα δύναμη οργανώσεων ανταρτών, γενικά τηρείται από τον Μάρτιο του 2020 στην περιοχή.

Ο ιδιαίτερα περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια κατοίκους της σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Eva»: «Χτυπάει» στα Δωδεκάνησα - Υποχώρηση των έντονων φαινομένων από Δευτέρα

Μαρία Κοκκίνου: Ποια ήταν η διακεκριμένη αρχιτέκτονας που έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο

Βιασμός 12χρονης: «Έχω στυτική δυσλειτουργία, άδικα έχω στοχοποιηθεί» λέει ο 34χρονος που έχει προφυλακιστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης