Βρετανία: Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για να επιστρέψει στη θέση του πρωθυπουργού

Βρετανία: Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για να επιστρέψει στη θέση του πρωθυπουργού

Διχόνοια στους Συντηρητικούς για τον Τζόνσον - Ο Ρίσι Σούνακ, πάντως, αρνείται τον «κλάδο ελαίας»

sunak_johnoson_arthro
Σε μια νέα φάση πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων στο παρασκήνιο βρίσκεται από την Πέμπτη η Βρετανία μετά την απόφαση της Λιζ Τρας να παραιτηθεί μετά από μόλις 44 ημέρες στη θέση της πρωθυπουργού με κεντρική φιγούρα σε όλη αυτή την εικόνα να είναι αυτή του προκατόχου της, του Μπόρις Τζόνσον.

Ήδη βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν πληροφορίες για σχέδια του Τζόνσον να πετύχει ένα «καταπλητικό πολιτικό comeback» ζητώντας από βουλευτές των Συντηρητικών να τον στηρίξουν. Ανάμεσα σε αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται ο εκ των φερόμενων συνεκδιεκδικητών της πρωθυπουργίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Το βασικό επιχείρημα του Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είναι πως αποτελεί το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να διασφαλίσει μια νέα νίκη για τους Συντηρητικούς την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 30 μονάδων στους Εργατικούς.

Could Boris Johnson Return as UK Prime Minister?


Ο Τζόνσον εμφανίζεται να παρουσιάζει ως στοιχείο υπέρ του του το γεγονός ότι αυτός ήταν που κατέκτησε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019. «Αν οι Τόρις αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να καταφύγουν σε αυτό τον άνθρωπο που έχει αποδειχθεί άξιος σε μια προεκλογική εκστρατεία» έλεγαν χαρακτηριστικά στην Telegraph από το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον.

Κλείσιμο
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες ώρες μετά την παραίτηση Τρας σε αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν διαρροές από Συντηρητικούς που έδιναν ακόμα και υπαρξιακής φύσεως για το κόμμα διαστάσεις στις εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι μια εκλογική μάχη τώρα με τους Εργατικούς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνιση των Τόρις από τον πολιτικό χάρτη.

Boris Johnson 'clearly going to run' for PM

Το σχέδιο συμφιλιώσης με τον Ρίσι Σουνάκ

Πρώτο εμπόδιο, πάντως, για τον Μπόρις Τζόνσον είναι ο αριθμός «100». Πρόκειται για τον αριθμό των βουλευτών των Συντηρητικών που θα πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας - βάσει της διαδικασίας που ανακοινώθηκε - να υπογράψουν την αίτηση υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η εκτίμηση της Daily Mail είναι ότι ο Τζόνσον έχει την υποστήριξη περίπου 50 βουλευτών και γι' αυτό ο ίδιος έχει βάλει στο στόχαστρο τους 39 βουλευτές που φέρονται να αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» των υποστηρικτών του Ρίσι Σούνακ.

Στο πλαίσιο αυτό ο «Bo Jo» εμφανίζεται να προσπαθεί να προσεγγίσει τον Σούνακ «να συμμαχήσουν» κραδαίνοντας «κλάδο ελαίας» λίγους μήνες μετά τις κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι ήταν αυτός που «μαχαίρωσε πισώπλατα» τον Τζόνσον όταν παραιτήθηκε από το αξίωμά του πυροδοτώντας ένα κύμα παραιτήσεων και τελικά την πτώση της κυβέρνησης του προκατόχου της Λιζ Τρας.

Πηγή που επικαλείται η Daily Mail υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη και ότι θα ήταν ανοιχτός να υπάρξει μια προσέγγιση σε άτομα σε όλη τη χώρα με τον ίδιο ως έναν «ενωτικό» ηγέτη.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου την Παρασκευή που «δείχνουν» επιστροφή Τζόνσον


Την ίδια ώρα, πάντως, φίλοι του Ρίσι Σούνακ, ψαλιδίζουν τις ελπίδες για αυτό που αποκαλείται μια «χαρούμενη επανένωση» δηλώνοντας στην Sun ότι αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει «να θάψει το τσεκούρι του πολέμου», ο στόχος του παραμένει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας «ώστε να αναλάβει το έργο της επανοικοδόμησης της ταραγμένης βρετανικής οικονομίας».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Σούνακ έχει το βλέμμα του στραμμένο σε έναν άλλο πιθανό σύμμαχο, την Πένι Μόρτοντ, αν και, σύμφωνα με την Telegraph η πρώην υπουργός και ένας από τους τρεις βασικούς υποψήφιους για το αξίωμα του πρωθυπουργού δηλώνει ότι «δεν θέλει να είναι το δεύτερο βιολί».

Διχάζει ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον, πάντως, εξακολουθεί να είναι μια διχαστική φιγούρα στους κόλπους των Συντηρητικών καθώς εκκρεμεί ακόμα η έρευνα για το σκάνδαλο Partygate που ήταν και αυτό που οδήγησε στην «έξωσή» του από την Ντάουνινγκ Στριτ».

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη βάση των Τόρις, συγκεντρώνοντας 32% έναντι 23% του Σούνακ σε δημοσκόπηση του YouGov στις αρχές της εβδομάδας για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος υποψήφιος των Συντηρητικών σε ενδεχόμενες εκλογές, εντούτοις στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζονται αμφιβολίες για το πρόσωπό του.

Χαρακτηριστική η εκτίμηση που μεταφέρουν βουλευτές ότι η στήριξη από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος των Συντηρητικών στον Τζόνσον «έχει μειωθεί σημαντικά» μετά την παραίτηση Τρας.

Don't entertain the idea of Boris as PM | Lord Howard, former Conservative leader


Δεν έλειψαν, επίσης, οι πρώτες αντιδράσεις ειδικά από μετριοπαθείς βουλευτές των Τόρις με κάποιους να καλούν τον Τζόνσον να επιστρέψει στις παραλίες, άλλους να τον χαρακτηρίζουν «εκλογικά τοξικό» και άλλους να λένε για τον πρώην πρωθυπουργό ότι είναι «επικίνδυνος για την δημοκρατία» και «το μυστικό όπλο των Εργατικών για τις επόμενες εκλογές».

Ειδήσεις σήμερα:

Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ο άνθρωπος που... κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνει πρωθυπουργούς

Ενίσχυση των βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - «Καλοκαίρι» από την Κυριακή

«Λευκός καπνός» για παρέμβαση στις τιμές του αερίου - Το παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής ως τη συμφωνία  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης