Ζοζέπ Μπορέλ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ στην έκτακτη σύνοδό τους

Ζοζέπ Μπορέλ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ στην έκτακτη σύνοδό τους

Η έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στις 03:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος)

Borell
Τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να συζητήσουν τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι «απαράδεκτη» τόνισε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια «νέα κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», συνέχισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».

Κλείσιμο
Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης Επίθεση ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Πίτερ Στάνο εξαπέλυσε επίθεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν  κάνοντας λόγο για ένα «πολύ επικίνδυνο πυρηνικό τζογάρισμα» από τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα πυρηνικά ως μέρος του οπλοστάσιου του τρόμου και αυτό είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να πιέσει τον Πούτιν «να σταματήσει αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «τα παράνομα δημοψηφίσματα» στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας τα οποία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο ο Πούτιν, «δεν μπορούν να αναγνωριστούν»

Όσον αφορά την απόφαση για μερική επιστράτευση στη Ρωσία ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι αποδεικνύει την «απόγνωση» του Πούτιν και το μόνο που θα επιτευχθεί με αυτό θα είναι η κλιμάκωση της κρίσης.

«Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ότι ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση του επιθετικού πολέμου. Είναι μια ακόμα απόδειξη της απελπισίας του για το πώς εξελίσσεται η επίθεσή του στην Ουκρανία. Τον ενδιαφέρει μόνο η συνέχιση του καταστροφικού πολέμου που έχει ήδη πολύ άσχημες συνέπειες σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Φον Ντερ Λάιεν - Λιζ Τρας: Καταδικάζουν τις ενέργειες του Πούτιν - «Η επιστράτευση ένδειξη αποτυχίας της εισβολής»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, συναντήθηκαν σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από όπου καταδίκασαν τις ενέργειες και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την επιστράτευση και την εισβολή στην Ουκρανία.

Καταδίκασαν σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι οι ανακοινώσεις του Πούτιν για επιστράτευση κινητοποιώντας τμήματα του πληθυσμού αποτελούν ένδειξη ότι η εισβολή της Ρωσίας αποτυγχάνει. «Είναι μια δήλωση αδυναμίας» σημείωσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Αναγνώρισαν το θάρρος και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον αγώνα της για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα, συζήτησαν και για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας και του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πληρώνουν «χρυσάφι» για να φύγουν από τη Ρωσία - Έως και €11.560 ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή

Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα Πούτιν

Γλυφάδα: «Παρακαλούσα να με σκοτώσουν» λέει η αστρολόγος που έπεσε θύμα ληστείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης