Παγκόσμιο τείχος στο «εικονικό» δημοψήφισμα της Μόσχας - Μπαράζ δηλώσεων από ηγέτες του πλανήτη

Παγκόσμιο τείχος στο «εικονικό» δημοψήφισμα της Μόσχας - Μπαράζ δηλώσεων από ηγέτες του πλανήτη

«Ντόμινο» δηλώσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού - Για αντιπερισπασμό του Πούτιν μιλούν οι ΗΠΑ, «φάρσα» λέει ο Μακρόν

putin_russia
Αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας πυροδότησαν οι πληροφορίες για προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από την Μόσχα, με νομιμοποιητικό παράγοντα τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων στις 23-27 Σεπτεμβρίου στις εμπόλεμες περιοχές της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Με δεδομένη και την εμπειρία της Κριμαίας το 2014, ένα ντόμινο δηλώσεων από πλευράς κορυφαίων ηγετών εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Αντιπερισπασμό βλέπει το Πεντάγωνο

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για «αντιπερισπασμό» έκανε λόγο, στην πρώτη του αντίδραση, το αμερικανικό Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας πως «πρόκειται απλώς για μια επιχείρηση ενημέρωσης που έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ρωσικός στρατός».

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος απέρριψε τα σχέδια της Ρωσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας, ενώ ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Όπως γνωστοποίησε, ο πρόεδρος Μπάιντεν, στην ομιλία του την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα επιπλήξει τη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις κορυφαίων ηγετών και επί ευρωπαϊκού εδάφους, με πρώτο το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα σε περιοχές που επιθυμεί να προσαρτήσει η Μόσχα ως φάρσα, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά τους. Από την Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της 77ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε ότι οι προτάσεις δημοψηφίσματος για την ανατολική Ουκρανία αποτελούν πρόσθετη πρόκληση μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της. «Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος του Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστείο», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μακρόν.

Κλείσιμο
Πληροφορίες της εφημερίδας Die Zeit θέλουν και το Βερολίνο να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων στην Ουκρανία, ενώ η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας τόνισε πως τα δημοψηφίσματα θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας τη βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία.



Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Εξέδωσε NAVTEX μετά την προαναγγελία Ντονμέζ για έρευνες από το Oruc Reis βόρεια της Κύπρου

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η πρώτη πρόκληση - Καλείται να συμφιλιώσει τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που μοίραζαν δωρεάν φρούτα σε ηλικιωμένους... και τους έκλεβαν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης