Βασίλισσα Ελισάβετ: Το «φαινόμενο της ουράς» - 24 ώρες μέσα στο κρύο ως «ελάχιστη πράξη σεβασμού»

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το «φαινόμενο της ουράς» - 24 ώρες μέσα στο κρύο ως «ελάχιστη πράξη σεβασμού»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στον κόσμο που περίμενε στην ουρά για την ΕΛισάβετ, πραγματοποιήσαν χθες οι Κάρολος και Γουίλιαμ - Έφτασε στο Λονδίνο ο Τζο Μπάιντεν

charles_kosmos
Να αποφύγουν την επίσκεψη τους στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, προέτρεψαν τους πολίτες οι αρχές. Και αυτό, καθώς πλέον ξημέρωσε Κυριακή με τον χρόνο αναμονής στην ουρά να ξεπερνάει τις 24 ώρες και τις καιρικές συνθήκες να χειροτερεύουν. Η ειδική ουρά για τα άτομα με αναπηρία ήδη έκλεισε οριστικά μετά την πλήρη χωρητικότητα.

Αυτοί, όμως, που χθες βρίσκονταν ήδη στην ουρά επί πολλές ώρες αποζημιώθηκαν, ύστερα από μία αιφνίδια επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και του πρίγκιπα Γουίλιαμ. Ο τελευταίος παρηγόρησε ένα παιδί, λέγοντάς του «κουράγιο, είσαι ήδη πάνω από τα μισά του δρόμου». Ο πατέρας του αντάλλαξε εκατοντάδες χειραψίες και ακούστηκε να λέει σε μία μεγαλύτερη γυναίκα «ελπίζω να μην έχεις παγώσει». Και οι δύο, πάντως, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, ενώ δεν έλειψαν και επευφημίες, όπως «Ζήτω ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας».

King and Prince of Wales Meet People in Lying-in-State Queue


Σε αντίθεση με την επίσκεψή του Καρόλου στην Ουαλία. Εκεί, δέχθηκε λεκτική επίθεση από έναν άντρα που διαμαρτυρήθηκε. «Δεν έχουμε λεφτά για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας και πληρώνουμε για την παρέλασή σου. Μας στοιχίζεις 100 εκατομμύρια λίρες… Για ποιον λόγο;». Ο Κάρολος κάτι μουρμούρισε και απομακρύνθηκε αμήχανος.

Το φαινόμενο της «ουράς», πάντως, όπως πλέον αποκαλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί απορία, ενδιαφέρον, ενώ διχάζει κιόλας. Πολλοί είναι εκείνοι που απορούν γιατί κάποιος να στέκεται όρθιος για πάνω από μία ημέρα κατά μήκος του Τάμεση μέσα στο κρύο για να δεί από απόσταση και μονάχα για λίγα δευτερόλεπτα το φέρετρο της Ελισάβετ; Άλλοι το αντιμετωπίζουν ως την ελάχιστη πράξη σεβασμού και καθήκοντος απέναντι στην αγαπημένη τους Βασίλισσα.

Κλείσιμο


Καθηγητές αναλύουν ότι πρόκειται για μία συλλογική πράξη ενότητας, της οποίας η αναμονή είναι αναπόσπαστο μέρος. Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτής γίνονται γνωριμίες, καλλιεργούνται παρέες μέχρι και εν δυνάμει ζευγάρια που δίνουν το «επόμενο ραντεβού τους» στην κηδεία της Ελισάβετ. Πολλοί είναι, άλλωστε, εκείνοι που θα την παρακολουθήσουν μέσω των περίπου 100 γιγάντιων οθονών που έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται. Όπως και να έχει, είναι τέτοια η υστερία γύρω από την Ελισάβετ που ακόμα και τα βραχιολάκια που έπαιρνε κανείς μπαίνοντας στην ουρά πουλιούνται στο Διαδίκτυο, ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες λίρες. Ο διαδικτυακός ιστότοπος δημοπρασιών ebay αναγκάστηκε να παρέμβει, καταργώντας λογαριασμούς και ακυρώνοντας δεκάδες λίστες πώλησης. Ανακοίνωσε ότι είναι «αντίθετο με τις πολιτικές μας».

Χρυσές δουλειές παρατηρούνται και στα λουλούδια, με Τούρκους ανθοπώλεις να ναυλώνουν αεροπλάνα μεταφοράς εμπορευμάτων, αντί για φορτηγά οχήματα, μεταφέροντας όσα περισσότερα λουλούδια μπορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη βασιλική οικογένεια αποτυπώνεται και στα σόσιαλ μίντια. Ότιδήποτε έχει να κάνει με τον Κάρολο, τα παιδιά, αλλά και τη σύζυγό του προσελκύει τεράστια κινητικότητα, ειδικά στην πλατφόρμα του TikTok. Μέσα σε όλα αναβιώνει και η αντιπάθεια κάποιων προς το πρόσωπο της Καμίλα, με ένα βίντεο που τη συγκρίνει βιτριολικά με την Νταϊάνα να έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θεάσεις.

The Queen's grandchildren hold silent vigil around coffin


Εν μέσω αυτής της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε χθες και η αγρυπνια των εγγονών της Ελισάβετ. Και τα οκτώ, μεταξύ των οποίων ο Γουίλιαμ και ο Χάρι στάθηκαν γύρω από το φέρετρό της, δύο ημέρες πριν από την κηδεία της. Για την περίσταση, επετράπη και στον δευτερότοκο γιό του Βασιλιά Χάρι να φορέσει τη στρατιωτική στολή του, παρά την ηχηρή απομάκρυνσή του από τη μοναρχία. Το ίδιο θα κάνει και στην κηδεία που θα τελεστεί τη Δευτέρα. Ο ένας μετά τον άλλον καταφτάνουν οι ηγέτες.

Joe Biden arrives in London ahead of The Queen's funeral


Χθες, αργά το βράδυ αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, κοντά στο Λονδίνο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του. Μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, βασιλείς και υψηλούς προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραστεί στην κηδεία της Ελισάβετ και πριν από αυτή σε δύο επίσημες δεξιώσεις. Αντιπροσωπεία από την Κίνα θα εκπροσωπήσει την χώρα, ενώ το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση Πούτιν. Γκρινιάζουν, όμως, και κάποιοι που θα παρεβρεθούν για την «δύο ταχυτήτων αντιμετώπιση», όπως την χαρακτηρίζουν.

Το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο που στάλθηκε σε πρεσβείες στο εξωτερικό το Σαββατοκύριακο δεν θα ισχύσει για όλους. Κάποιοι θα πάνε στην τελετή με τις λιμουζίνες τους και άλλοι με πούλμαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ημερα της κηδείας, το Λονδίνο θα είναι διαφορετικό. Αν και το λιανεμπόριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναστείλει τις δραστηριότητές του, οι περισσότεροι ανακοινώσει ότι θα το κάνουν ως ένδειξη σεβασμού.

Μεταξύ άλλων, σήμερα ο Βασιλιάς θα έχει ακρόαση με τη Λιζ Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Τόσο αυτός, όσο και η σύζυγός του θα ασχοληθούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με τη φιλοξενία των αρχηγών κρατών και επίσημων ξένων καλεσμένων στο παλάτι, σε αυτό που ο εκπρόσωπος του βασιλιά περιέγραψε ως «επίσημη κρατική εκδήλωση». Επίσης, τα μέλη του κοινού καλούνται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 8 μ.μ. για να θυμηθούν τη βασίλισσα.


Ειδήσεις σήμερα

Ποιος τροφοδοτεί κρυφά την Τουρκία με δισεκατομμύρια δολάρια;

Ηχητικό-ντοκουμέντο «καίει» τον τράπερ για τον βιασμό της 16χρονης

Άνω Λιόσια: Έστειλαν στο νοσοκομείο 40χρονο επειδή τους έκανε παρατήρηση για τη μουσική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης