Εκλογές στη Γαλλία: Οι ανατροπές και τα εμπόδια που μπορεί να φέρει στον Μακρόν ο β' γύρος - Όλα τα σενάρια

Εκλογές στη Γαλλία: Οι ανατροπές και τα εμπόδια που μπορεί να φέρει στον Μακρόν ο β' γύρος - Όλα τα σενάρια

Το οριακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καθιστά αμφίβολο το πολιτικό διακύβευμα των κοινοβουλευτικών εκλογών

macron_elections
Το οριακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καθιστά αμφίβολο το πολιτικό διακύβευμα των κοινοβουλευτικών εκλογών, που εξαρχής ήταν εάν ο πρόεδρος Μακρόν θα καταφέρει μετά την επανεκλογή του να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και μέσω αυτής να υλοποιήσει την πολιτική του ατζέντα.

Στον πρώτο γύρο, η παράταξη του προέδρου Μακρόν “Μαζί” κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά το 25,75% των ψήφων, εξασφαλίζοντας οριακή νίκη έναντι της "Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης” του Ζαν Λυκ Μελανσόν που έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,66%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε ο "Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λε Πεν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18,68%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το πώς θα διανεμηθούν οι έδρες στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, λόγω της οριακής διαφοράς των δύο παρατάξεων. Είναι δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της παράταξης του προέδρου Μακρόν θα μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με αυτή που είχε στην προηγούμενη Εθνοσύνελευση. Με άλλα λόγια θα χάσει αρκετές έδρες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η παράταξη “Μαζί” θα συγκεντρώσει από κοινού με τους Ρεπουμπλικάνους την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Εάν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος θα υποχρεωθεί κατά μία έννοια να συγκυβερνήσει μαζί τους. Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα, αφού εκτός από τη δεδομένη κοινωνική αντίδραση, θα έχει σοβαρά προβλήματα και στη νομοθετική εξουσία. Πώς θα περάσει νομοθετήματα για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, για τη μείωση φόρων και για πολλές ακόμα αλλαγές που έχει προαναγγείλει μεταξύ των άλλων και για το σύστημα Πρόνοιας.

Εάν δεν κερδίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, πράγμα που φαίνεται ελάχιστα πιθανό, ή θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως προαναφέραμε, ή θα αναγκάζεται να συνάπτει περιστασιακές συμμαχίες στην Εθνοσυνέλευση με τη μία ή την άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να δημιουργεί περιστασιακή συμμαχία για κάθε νομοσχέδιο.

Αν η αριστερή παράταξη τελικά συγκεντρώσει τουλάχιστον 185 βουλευτές θα μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα, καθώς και τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών ερευνών. Κάτι τέτοιο θα έδινε στον Ζαν Λυκ Μελανσόν τεράστια περιθώρια κοινοβουλευτικής πίεσης στον πρόεδρο. Με άλλα λόγια, η Αριστερά θα μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη στον Εμμανουέλ Μακρόν.

Κλείσιμο
Αρκετοί από τους υπουργούς δίνουν σκληρές μάχες στην εκλογική περιφέρειά τους ενάντια στους αριστερούς ανθυπόψηφιούς τους και θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυβέρνηση εάν χάσουν τη έδρα τους, κάτι που για αρκετούς θεωρείται πως θα συμβεί. Μεταξύ αυτών που παλεύουν συγκαταλέγονται η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία αγωνίζεται στην Essonne, λίγο έξω από το Παρίσι. Επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Στάνισλας Γκουερίνι, καθώς και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον.

Όσο πλησιάζει η Κυριακή του δεύτερου γύρου, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και οξύνεται η πολιτική σύγκρουση. Η παράταξη του Εμμανουέλ Μακρον αποκαλεί την Αριστερά «συμμαχία εξτρεμιστών» που θέλουν την «αναρχία» και την «αναταραχή» και επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τους γαλλικούς θεσμούς. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπόρν, η οποία αναμένεται να επανεκλεγεί στη Νορμανδία, ισχυρίστηκε ότι η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λυκ Μελανσόν ωθεί σε μια ρήξη με την Ευρώπη, ότι γοητεύεται από τα αυταρχικά καθεστώτα και ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Με άλλα λόγια, ξανασερβίρονται οι παλιές δοκιμασμένες πολιτικές συνταγές, βγαλμένες από την εποχή του παλαιού Ψυχρού Πολέμου.




Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με μία νεκρή και τρεις τραυματίες στην Αστυπάλαια - Πήγαιναν στην εκκλησία

Αυξήθηκαν κατά 9% οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα το 2021 - Οι ΗΠΑ έδωσαν 44,2 δισ. δολάρια

Μηχανικός της Google ισχυρίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε συνείδηση και αισθήματα - Τον έθεσαν σε αναγκαστική άδεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης