ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν προωθεί το αριστερό του προφίλ και η Λεπέν ποζάρει με ένθερμους υποστηρικτές της

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν προωθεί το αριστερό του προφίλ και η Λεπέν ποζάρει με ένθερμους υποστηρικτές της

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου παραμένει στο 41% τα τελευταία δύο χρόνια και ποντάρει στους ψηφοφόρους του Μελανσόν – Στην τελική ευθεία για το debate της τετάρτης και οι δύο μονομάχοι -Το δεικτικό εξώφυλλο της Liberation για τη Λεπέν

macron_lepen
Στο 41% παραμένει η δημοτικότητα Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ανοίγοντας το πουκάμισο για να φανεί το δασύτριχο στήθος του παίζοντας το «χαρτί» του άνετου ηγέτη, που δεν είναι δήθεν, δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και είναι κοντά στους νέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσημη φωτογράφος του Μακρόν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια σειρά νέων φωτογραφιών ενός χαλαρού προέδρου, λίγο πριν το δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες, ο σύζυγος της Μπριζίτ Μακρόν ποζάρει με ανοιχτό πουκάμισο, χαλαρά γερμένος στο δερμάτινο καναπέ και γελώντας στο φωτογραφικό φακό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Journal du Dimanche» (JDD), η λαοφιλία του Εμανουέλ Μακρόν (και μάλιστα στο 41%) παραμένει στο ίδιο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του κάτι που δεν είχαν καταφέρει οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ (με ποσοστό 22%) και Νικολά Σαρκοζί (36%).

Η ίδια δημοσκόπηση διευκρινίζει πάντως ότι το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την πρόθεση ψήφου για τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 24ης Απριλίου.

Πού κερδίζει και πού χάνει ο Μακρόν

Ο Μακρόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών (τον ψηφίζει το 49%), τους συνταξιούχους (50%) και τα ανώτερα στελέχη (48%).

Ωστόσο, για τους νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών, το ποσοστό ολισθαίνει στο 34%.Για το λόγο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος ποντάρει στους ψηφοφόρους του Αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, που ανήκουν κυρίως στη νέα γενιά.

Κλείσιμο
Πάντως, για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ο Γάλλος πρόεδρος «έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τον Πούτιν» την ώρα που μαίνονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία και κανείς δεν θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα από αυτόν σε αυτό αφορά τις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Το δεικτικό εξώφυλλο της Liberation για τη Λεπέν

Την ίδια ώρα, η βασική του αντίπαλος, Μαρίν Λεπέν, ποζάρει στο σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation μαζί με τους ένθερμους υποστηρικτές της:

«Αυτός είναι ο κόσμος της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς», αναφέρει ο τίτλος στο εξώφυλλο απεικονίζοντας την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ηγέτη της Ουγγαρίας , Βίκτορ Ορμπάν, τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ και τον τέως πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ.

Στους λαϊκιστές και τους δικτάτορες η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», έχει μία ιδιαίτερη προτίμηση, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.

liberation_lepen


Ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν ανησυχεί τη Δύση

Αν και τα προγνωστικά εξακολουθούν να βλέπουν μια δεύτερη νίκη Μακρόν της 24η Απριλίου - με διαφορά των δύο μονομάχων από έξι έως δέκα μονάδες), το ενδεχόμενο επικράτησης της Λεπέν ανησυχεί έντονα τις δυτικές πρωτεύουσες.

H ακροδεξιά πολιτικός δεσμεύεται να βγάλει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και να εργαστεί για τη συμφιλίωση της Δύσης με τη Ρωσία του Πούτιν: Το είπε αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έμπαινε στην πιο ζοφερή φάση του.

Η Λεπέν υποστήριξε επίσης θα επαναφέρει την προτεραιότητα του γαλλικού συντάγματος έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ότι θα πληρώνει λιγότερα για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ότι θα επιβάλει δρακόντεια μέτρα στα κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών.


Το 73% των Γάλλων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Κυριακή

Πάντως, λίγα 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το 73% των Γάλλων εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο ήταν 74,6%. Από αυτούς που είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν στις 24 Απριλίου, το 86% επισημαίνει ότι έχει επιλέξει υποψήφιο, ενώ το 14% θεωρεί ότι η ψήφος του μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή.

Πιθανόν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι να καταλήξουν στον πολιτικό που θα εμπιστευτούν να κυβερνήσει τη χώρα τους την Τετάρτη, 20 Απριλίου, όταν θα διεξαχθεί η τηλεμαχία με τους Μακρόν και Λεπέν.

Οι δύο μονομάχοι θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους δημοσιογράφους Λεά Σαλαμέ του δικτύου «France 2«, και Ζιλ Μπουλό του «TF1» να συντονίζουν την τηλεμαχία.

Είναι βέβαιο ότι, η υποψήφια της γαλλικής Ακροδεξιάς θα κληθεί να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ περίπου από τους ευρωπαϊκούς πόρους κατά την διάρκεια της θητείας ευρωβουλευτών του κόμματός της.

Η κατηγορία διατυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), σύμφωνα με νέα έκθεση που αποκαλύφθηκε από την γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart και έχει παραδοθεί στην γαλλική δικαιοσύνη.




Ειδήσεις σήμερα;

Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα


Δείτε το φλεγόμενο Moskva - Διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα φωτογραφιών και βίντεο


«Η Ρούλα άργησε στην κηδεία της Τζωρτζίνας, λες και ήρθε μια τυπική επίσκεψη», λέει πρώην σύντροφός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης