Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύονται οι φόβοι για χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύονται οι φόβοι για χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη

Το Τάγμα Αζόφ ανέφερε πως ένα drone έριξε άγνωστη ουσία στην πόλη - Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης - Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας , των ΗΠΑ και της Βρετανίας δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν τις καταγγελίες

mariupol_city
To γύρο του πλανήτη κάνουν τις τελευταίες ώρες οι αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων στη Μαριούπολη, όπου μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων.
Αρχικά, η καταγγελία διατυπώθηκε από το ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται όσο από την επίσημη ουκρανική κυβέρνηση ούτε από τη Βρετανία αλλά ούτε και από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους «Times, η βρετανική κυβέρνηση ερευνά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στη Μαριούπολη. Η έρευνα είχε ως αφορμή δήλωση εκπροσώπου των φιλορώσων αυτονομιστών που δεν απέκλεισε χημική επίθεση προκειμένου να εκδιωχθούν οι υπερασπιστές της πόλης.

H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι υπάρχουν αναφορές για χρήση χημικών όπλων σε επίθεση στη Μαριούπολη και ότι αυτές οι αναφορές διερευνώνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων συνιστά απαράδεκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα ζητηθούν ευθύνες από τον Πούτιν και το καθεστώς του», υπογράμμισε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, το Τάγμα Αζόφ, ανέφερε πως ένα drone έριξε άγνωστη ουσία στη Μαριούπολη κι ότι τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης. Ωστόσο, το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Suspilne» μετέδωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ότι ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί. Πάντως, πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία είναι πολύ μεγάλη.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη που κινδυνεύει να να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά και βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε. «Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Οι αναφορές περί χρήσης χημικών στη Μαριούπολη έρχονται λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας. Αν και δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι συνέπειες, απέκλεισε την άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το καθεστώς Πούτιν αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων RIA αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις υποστηρίζουν τον πόλεμο με χημικά. Σε πρόσφατα συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, ο Εντουάρντ Μπασούριν, εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη.

Αναφερόμενος στο εργοστάσιο της «Azovstal» που βρίσκεται στη Μαριούπολη, είπε χαρακτηριστικά:  «Υπάρχουν υπόγεια, οπότε δεν έχει νόημα να το καταλάβουμε με έφοδο. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με τον αποκλεισμό αυτού του εργοστασίου, να βρούμε όλες τις εξόδους και τις εισόδους – αυτό είναι δυνατόν να το κάνουμε. Και μετά από αυτό, νομίζω, πρέπει να στραφούμε σε χημικά προκειμένου να βγουν οι τυφλοπόντικες από τις τρύπες τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα για το tablet της Τζωρτζίνας - «Τρέχει» η έρευνα για Μαλένα και Ίριδα

Ο δήμος του Σαντιάγο ανακοινώνει... δελτίο στο νερό καθώς η ξηρασία στη Χιλή μπαίνει στη 13η χρονιά!

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης