Ουκρανία: Σοκ από τις καταγγελίες για χημικά στη Μαριούπολη – Tο ρωσικό σχέδιο για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Ουκρανία: Σοκ από τις καταγγελίες για χημικά στη Μαριούπολη – Tο ρωσικό σχέδιο για διχοτόμηση της Ουκρανίας

«Δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο οπλισμό για να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη», λέει ο Ζελένσκι  - Σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο -Πού θα κριθεί η μάχη

Mariupol-katastrofes-ximika
Στα όρια της παράνοιας φτάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής καταγγέλλονται τώρα ότι έριξαν χημικά όπλα στην Μαριούπολη, η τύχη της οποίας κρέμεται σε μία κλωστή, την ώρα που οι επιχειρήσεις των της Μόσχας για τη διχοτόμηση της χώρας κλιμακώνονται με επιθέσεις που εκδηλώνονται ή αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλο το μέτωπο από το Χάρκοβο έως το Ντονέτσκ και ενδεχομένως στη συνέχεια και ως την Οδησσό.

Οι καταγγελίες για ρίψη χημικών στην Μαριούπολη, η οποία φαίνεται να χάνεται από τον έλεγχο του Κιέβου, προέρχονται από το Τάγμα Αζόφ, δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως από την Ουκρανική κυβέρνηση, ούτε από άλλες ανεξάρτητες πηγές, αλλά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του είπε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα και κάλεσε τη Δύση να επιβάλλει τις κατάλληλες κυρώσεις, που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να καταφύγει σε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει ιδιαίτερα στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνοντας πως οτιδήποτε άλλο «θα γίνει δεκτό στη Μόσχα με χαμόγελο».
Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 47-го дня війни.

«Завершується 47-й день російсько-української війни. Цього ганебного вторгнення, яке поступово викреслює Росію з міжнародних відносин. Робить її з кожним днем все більш токсичною. Тепер тільки питання часу, коли своїми ж діями, своїми ж воєнними злочинами російська армія примусить усіх у світі відмовитися від будь-яких зв'язків з російською державою». Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 47-го дня війни.

Posted by Офіс Президента України on Monday, April 11, 2022
Κλείσιμο
Πάντως η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την τροπή που παίρνει ο πόλεμος και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε τη νύχτα ότι εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, πρόκειται για μία απάνθρωπη κλιμάκωση, τόνισε ότι γίνονται έρευνες για την επαλήθευση των σχετικών πληροφοριών και εφόσον ισχύουν η χώρα της και οι σύμμαχοί της θα φροντίσουν να λογοδοτήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του.

Σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο

Από χθες Δευτέρα ξεκίνησε ως φαίνεται και η τελική ρωσική επίθεση για την κατάκτηση της Ανατολικής Ουκρανίας, με τις μάχες να εκτείνονται σε ένα μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων, από το Χάρκοβο έως το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, ενώ αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι η επιχείρηση της Μόσχας θα φτάσει έως και την Οδησσό.
zelensky

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι «την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες» και απηύθυνε δραματική έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή βοήθειας. Όπως δήλωσε σε δραματικούς τόνους σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι».

Την εκδήλωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης και μάλιστα σύντομα στο ανατολικό μέτωπο βλέπει και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, με τον εκπρόσωπό του Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ να δηλώνει ότι οι δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.

Το μέτωπο ξεκινάει από το Χάρκοβο, που δέχεται από τη Δευτέρα νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς, με πολλούς νεκρούς, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τερέχοφ, φτάνει στην πόλη Σλαβιάνσκ, περνά νοτιότερα από το Ντονέτσκ και καταλήγει στην Μαριούπολη. Συνολικά πρόκειται για μία απόσταση 400 χιλιομέτρων και στην πραγματικότητα «χωρίζει» την Ουκρανία στα δύο. Εάν ο στόχος της Μόσχας είναι να ελέγξει και όλο το μέτωπο στη Μαύρη Θάλασσα, τότε οι μάχες θα επεκταθούν και δυτικά της Μαριούπολης, με κύριους σταθμούς τη Μελιτόπολη και το Μικολάεφ, έως την Οδησσό.
marioupoli

Η τύχη της Μαριούπολης

Ειδικά για τη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές της περιοχής διατεινόταν το βράδυ της Δευτέρας ότι απέκτησε τον έλεγχο της πόλης, με την ουκρανική πλευρά να δηλώνει ότι η άμυνα συνεχίζεται.

Όμως και η αίσθηση της ουκρανικής πλευράς είναι ότι το μεγάλο λιμάνι και στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, είναι σχεδόν απίθανο να αντέξει στην πίεση των ρώσων, εάν όντως δεν έχει πέσει στα χέρια τους ήδη.

Μάλιστα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη νύχτα ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να υπερασπιστεί την Μαριούπολη, προσθέτοντας ότι «αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε».

Σημειωτέον ότι Ντένις Πατσούλιν, ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, είχε ισχυριστεί νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το κεντρικό λιμάνι της πόλης καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
marioupoli_art

Πού θα κριθεί η μάχη

Ενδεχομένως τα πάντα θα κριθούν από τη μάχη με την «ισχυρότερη στρατιά» της Ουκρανίας, όπως λέγεται, δηλαδή μία δύναμη που υπολογίζεται σε 90.000 με 100.000 στρατιώτες και είναι επιφορτισμένη με την προστασία της ανατολικής περιοχής της χώρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Άμυνας της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να περικυκλώσουν τα Ουκρανικά στρατεύματα, αλλά είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μακρόχρονο αιματηρό πόλεμο.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωνε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη. «Το Κίεβο δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνίες μας και πλέον είναι απόφασή μας, οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» είπε ο Λαβρόφ, φανερώνοντας τις ρωσικές προθέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ίχνη ασφυξίας στη Μαλένα και την Ιριδα

Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση και ο… πόλεμος νεύρων – Δείτε βίντεο

Έγκλημα στην Τήνο: Η μητέρα του 52χρονου αγιογράφου έχασε μέσα σε έναν χρόνο δύο παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης