Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Μπάιντεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Μπάιντεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εστίασε στη βοήθεια των συμμάχων στην Ουκρανία - Τόνισε ότι η πίεση στο Κρεμλίνο θα ενισχυθεί όσο η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται - Χαρακτήρισε παθιασμένη την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο

covid_biden
Σε δηλώσεις προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο, τονίζοντας ότι η πίεση στο Κρεμλίνο θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.  

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

«Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο -- μέσω τηλεδιάσκεψης – «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να σταματούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους και τα περισσότερα από τα αμυντικά όπλα που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger. Έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει  ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο βοήθειας ο Μπάιντεν δήλωσε τα εξής: «Το νέο πακέτο πρόκειται να προσφέρει άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία. Περιλαμβάνει 800 αντιαεροπορικά συστήματα για να διασφαλιστεί ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο του».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα περιλαμβάνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «κάτι που καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να στείλουμε τα απαραίτητα συστήματα για την άμυνα της Ουκρανίας».

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να περέχουν βοήθεια και οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ χαρακτήρισε «παθιασμένη» την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο. 

Ο Ζελένσκι προέτρεψε, νωρίτερα, το Κογκρέσο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τη χώρα του από την εισβολή της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμη έκκλησης για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι παρουσίασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας λέγοντας ότι οι συνάδελφοί της στο Κογκρέσο τρέφουν «μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό και εκτίμηση για τη θαρραλέα ηγεσία σας».

Ο Ζελένσκι χαιρέτησε εκ μέρους όλων των Ουκρανών, λέγοντας ότι «το πεπρωμένο του έθνους μας διακυβεύεται» αλλά «η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ».

«Έχω την τιμή να σας χαιρετήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, του γενναίου και ελεύθερου λαού, που εδώ και οκτώ χρόνια αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:
«Αυτού του λαού που στέλνει τους καλύτερους γιους και τις κόρες του να σταματήσουν αυτή την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή».

«Αυτή τη στιγμή, αποφασίζεται η μοίρα της χώρας μας. Η μοίρα του λαού μας, όπου οι Ουκρανοί θα είναι ελεύθεροι, αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δημοκρατία τους. Η Ρωσία έχει επιτεθεί όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, αλλά προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση κατά των αξιών μας, των βασικών ανθρώπινων αξιών», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο «δέχεται πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές από τα ρωσικά στρατεύματα κάθε μέρα. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε αναφορά στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την 11η Σεπτεμβρίου 2001, «όταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση» για να τονίσει ότι «η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουκρανικό ουρανό σε πηγή θανάτου για χιλιάδες αθώους».

Ο Ζελένσκι επανέφερε το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, συμπληρώνοντας όμως ότι «αν αυτό είναι υπερβολικό αίτημα» τότε ο ίδιος χρειάζεται μέσα «για να προστατεύσω τους ουρανούς μας»

Απευθύνθηκε δε προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον κάλεσε να επιβάλει νέες κυρώσεις όλους τους πολιτικούς της Ρωσίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι θα κινδύνευε μια κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να κάνει περισσότερα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις «μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή». «Όλες οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη ρωσική αγορά γιατί είναι πλημμυρισμένη από το αίμα μας».

«Η ειρήνη είναι πιο σημαντική από το εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι έδειξε βίντεο με στιγμές από την ειρηνική ζωή στην Ουκρανία σε αντίθεση με τις σκηνές από τον πόλεμο των τελευταίων 21 ημερών. «Αυτό είναι δολοφονία» έγραφε στο βίντεο.

«Το να είσαι ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης», είπε ο Ζελένσκι σε ένα άμεσο μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν.

Επικαλούμενος την περίφημη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε: «Έχω ένα όνειρο, αυτές οι λέξεις είναι γνωστές στον καθένα από εσάς. Σήμερα, μπορώ να πω, έχω μια ανάγκη. Πρέπει να προστατέψω τον ουρανό μας. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και μίλησε για εναλλακτικές στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί.

«Είναι υπερβολική η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, για να σωθούν οι άνθρωποι; Μία ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Κάτι που η Ρωσία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τρομοκρατήσει τις ελεύθερες πόλεις μας. Εμείς προσφέρουμε μία εναλλακτική. Ξέρετε τι είδους αμυντικά συστήματα χρειαζόμαστε. Ισχυρή αεροπορία για την προστασία των ανθρώπων μας , της ελευθερίας μας, της γης μας».

«Αεροσκάφη που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, να βοηθήσουν την Ευρώπη και, ξέρετε ότι υπάρχουν, τα έχετε. Αλλά είναι στη Γη, όχι στον ουρανό της Ουκρανίας. Δεν υπερασπίζονται τον λαό μας», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με την έξοδο του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη - Άλλαξε κατεύθυνση το κονβόι που τον μεταφέρει

«Ο βίαιος θάνατος με ασφυξία στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει καθόλου σημάδια» αναφέρει σε ανάρτηση ο Λέων

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Χαλάει από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης