Πάνω από 1,2 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγράψει στις λίστες τους οι αρμόδιες οργανώσεις του ΟΗΕ, καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για 9η ημέρα.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκτοπισμένων -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν μετακινηθεί στην Πολωνία, η οποία αριθμεί πάνω από 650.000 Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να τρέξουν μακριά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Άλλοι 149.000 άμαχοι έχουν διαφύγει στη Ρωσία και 145.000 στην Ουγγαρία. Στη Μολδαβία, επίσης, έχουν περάσει πάνω από 103.000 Ουκρανοί και στη Σλοβακία τουλάχιστον 90.000. Σημαντικό βάρος σηκώνει και η Ρουμανία, με 57.000 αμάχους να βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.
Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να φτάνουν και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από ταλαιπωρημένες γυναίκες και παιδιά.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.