Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι άμαχοι Ουκρανοί τρέχουν μακριά από τις ρωσικές βόμβες - Έως και 10 εκατ. πρόσφυγες προβλέπει ο ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι άμαχοι Ουκρανοί τρέχουν μακριά από τις ρωσικές βόμβες - Έως και 10 εκατ. πρόσφυγες προβλέπει ο ΟΗΕ

Μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει επισήμως 802 νεκρούς πολίτες - Πάνω από ένα εκατ.  γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν περάσει τα σύνορα - Ουρές χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας - Τραγική η κατάσταση για όσους δεν μπορούν να διαφύγουν

prosfyges34
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανών πολιτών θα εκτοπιστούν, ενώ εξ αυτών 4 εκατομμύρια θα φύγουν εκτός συνόρων.

Ο ΟΗΕ, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος έχει καταγράψει 820 απώλειες αμάχων.

«Οι ανάγκες αυξάνονται και διευρύνονται με την ώρα» προειδοποιεί αξιωματούχος.


Εξουθενωμένοι πρόσφυγες στην Πολωνία


Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι ανέφερε ότι σε διάστημα μόλις επτά ημερών, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία, καθώς «ξεριζώθηκαν από αυτόν τον παράλογο πόλεμο». Επικαλούμενος την εμπειρία του σε έκτακτες προσφυγικές ανάγκες, διαπιστώνει ότι «σπάνια έχει δει τόσο γρήγορη έξοδο»
«Ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό, περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την τρομακτική πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας», σημείωσε.


«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο  Γκράντι μέσω Twitter.  «Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Στην Πολωνία πάνω από τους μισούς πρόσφυγες


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, 1,045,459 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους ως πρόσφυγες, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Πάνω από τους μισούς κατευθύνθηκαν στην Πολωνία, ενώ ακολούθησαν η Ουγγαρία και η Μολδαβία. 

Η μέρα με τις περισσότερες αποχωρήσεις ήταν η 1η Μαρτίου, όταν πάνω από 197.000 Ουκρανοί πέρασν τα σύνορα. 

un_countries

Watch CNN reporter walk through Ukrainian refugee shelter in Poland




Πάνω από 800.000 αναμένονται στην Ιταλία

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μέχρι και 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, οι Ουκρανοί, που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και να βρουν προστασία στην Ιταλία, είναι περίπου 1.000.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι πρόκειται να παρασχεθεί αυτόματα δικαίωμα φιλοξενίας ενός έτους σε όλους όσοι επιλέξουν την Ιταλία ως ασφαλή χώρα παραμονής. Το δικαίωμα παραμονής τους, στη συνέχεια, θα μπορεί να ανανεωθεί. Για να φιλοξενηθούν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία τα οποία έως τώρα είχαν εξοπλιστεί για τους πολίτες που βρίσκονταν σε απομόνωση, λόγω του ότι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Συνολικά, στην πρώτη αυτή φάση, θα διατεθούν 16.000 κλίνες, με ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των παιδιών. Παράλληλα, πρόκειται να υπάρξει και έμμεση στήριξη. Οι ιταλικές οικογένειες, δηλαδή, οι οποίες θα αποφασίσουν να φιλοξενήσουν έναν ή και περισσότερους πρόσφυγες, θα στηριχθούν οικονομικά από το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ιταλικές οικογένειες στις οποίες ήδη εργάζονται Ουκρανές και οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν έμπρακτα τους πρόσφυγες. Στην Ιταλία ζουν συνολικά 250.000 ουκρανοί πολίτες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό όλων των ευρωπαϊκών χωρών. 

Χθες όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι ετοιμάζουν ειδικό δίκτυο συνεργασίας, για να είναι σε θέση να προσφέρουν, σε όλα τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις και θύματα πολέμου την καταλληλότερη ιατρική φροντίδα. Στόχος, τέλος, του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19 οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Ιταλία από την Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Το Τάγμα του Αζόφ «δείχνει» ξανά ο Ρώσος πρέσβης για τους νεκρούς Έλληνες στο Σαρτανά - Αρνείται ανάμειξη της Μόσχας

H Τουρκία ξεκαθαρίζει στη Ρωσία ότι τα drones που στέλνει στην Ουκρανία δεν είναι βοήθεια αλλά πωλήσεις

Ζελένσκι: Δεν θα παραδοθώ ποτέ, αν η Ρωσία πάρει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης