Άμεση ανάλυση της Daily Mail: Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί ο Πούτιν;

Άμεση ανάλυση της Daily Mail: Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί ο Πούτιν;

Με άρθρο του στην Daily Mail, ο Βρετανός συγγραφέας Έντουαρντ Λούκας εξετάζει όλα τα σενάρια για το μέλλον του Ρώσου προέδρου

putin_1
Για τον Έντουαρντ Λούκας, όσοι γνωρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν λένε ότι τον στοιχειώνει μία σκηνή φρίκης από την πρόσφατη παγκόσμια ιστορία.

Τον Οκτώβριο του 2011, ο Λίβυος δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι κρυβόταν σαν «αρουραίος» στη χώρα του ήταν οι τελευταίες ημέρες του εμφυλίου πολέμου. Ο Καντάφι ικέτευε για τη ζωή του προτού τον λιντσάρουν οι Λίβυοι σέρνοντάς τον από τα μαλλιά στους δρόμους της πατρίδας του. Ο Πούτιν γνωρίζει επίσης ότι, ο τελευταίος Ρώσος τσάρος και η οικογένειά του πυροβολήθηκαν σαν τα σκυλιά από μπολσεβίκους επαναστάτες το 1917.

Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να φοβάται ότι θα μπορούσε να έχει έναν παρόμοιο θάνατο με αυτόν του Μουαμάρ Καντάφι βλέποντας εικόνες από Ρώσους διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα μπορούσαν όμως οι Ρώσοι να στραφούν εναντίον του και να ανατρέψουν τον άνθρωπο που κυβερνά τη Ρωσία τα τελευταία 22 χρόνια; Το σενάριο αυτό δεν φαντάζει ρεαλιστικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζει σε «φούσκα» υψηλής ασφαλείας

Ο Πούτιν ζει σε μια «φούσκα» υψηλής ασφάλειας, με τους επισκέπτες να τον συναντούν μόνο ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο. Η παράνοιά του αποδεικνύεται από το κωμικά μακρύ τραπέζι όπου έγιναν οι συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο Κρεμλίνο.

Εκτός από τους ελεύθερους σκοπευτές που διαθέτει ένας τεράστιος μηχανισμός για την προσωπική του ασφάλεια, περιλαμβάνονται και στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο αλλά κι ένα ανεξάρτητο δίκτυο κατασκοπείας.

Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι Ρώσοι δυσανασχετούν με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Δύση με το ρούβλι να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι ταμειακές μηχανές αδειάζουν, τα δολάρια τελειώνουν και ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.

Υπό τον φόβο ότι μπορεί να καταλήξει σαν τον Καντάφι, ένας αναστατωμένος και στριμωγμένος Πούτιν θα μπορούσε ακόμη και να θεωρήσει ότι ο κίνδυνος να προκληθεί «πυρηνική αποκάλυψη» είναι προτιμότερος από το να υποστεί ο ίδιος έναν τέτοιο εξευτελισμό.

Αν προσθέσουμε τους περίπου 5.000 νεκρούς Ρώσους από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες , τους αμέτρητους αιχμαλώτους και τραυματίες, τότε θα μπορούσαμε να σκεφθούμε πώς μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή του Πούτιν στην εξουσία.

Κλείσιμο
Πώς θα μπορούσε τελικά να ανατραπεί;

Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά στη Μόσχα μια καθημερινή καθιστική διαμαρτυρία από τις «Μητέρες των Στρατιωτών», ένα κίνημα που ιδρύθηκε το 1989 ως διαμαρτυρία κατά της βίαιης μεταχείρισης όσων πολεμούν. Κι αυτές οι διαμαρτυρίες σύντομα να εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Αλλάζουν στρατόπεδο περιφερειακοί ηγέτες, περιφερειάρχες και δήμαρχοι

Καθώς η οργή των Ρώσων φουντώνει κι ο αριθμός των διαδηλωτών διογκώνεται – ένας αστυνομικός αξιωματούχος, πατέρας ενός εφήβου που σκοτώνεται στον πόλεμο της Ουκρανίας , αφαιρεί το αστυνομικό του κράνος και ενώνεται με τους διαδηλωτές, κάνοντας μια σπαρακτική έκκληση για τερματισμό του πολέμου που γίνεται viral στα social media.

Οι περιφερειακοί ηγέτες περιφερειάρχες και δήμαρχοι– αρχίζουν επίσης να αλλάζουν στρατόπεδο... Στη Μόσχα, πλήθη συρρέουν στην Κόκκινη Πλατεία, με τον Πούτιν – ανήσυχος ότι θα έχει την τύχη του Καντάφι – να βρίσκει καταφύγιο στην εξορία: αρχικά στη Λευκορωσία και ίσως αργότερα στην Κίνα.

Κι αν δεν ήταν ο όχλος που θα εισέβαλε στο Παλάτι του στο Κρεμλίνο , θα μπορούσαν ακόμη και μέλη του καθεστώτος του να τον ανατρέψουν. Αν και η κοινή γνώμη στρεφόταν κατά του Ρώσου προέδρου, πολλοί από τους συντρόφους του θα τον δολοφονούσαν χωρίς δισταγμό για να σώσουν το δικό τους τομάρι. Ο Πούτιν τα ξέρει όλα αυτά.

Ωστόσο το τέλος του καθεστώτος Πούτιν θα ήταν επίσης μια ανησυχητική προοπτική.


Ειδήσεις σήμερα:

«Θα καταστρέψουμε τη ρωσική οικονομία» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, «προσέξτε τα λόγια σας» απάντησε ο Μεντβέντεφ


Ο απόλυτος τρόμος στο Κίεβο: Πανικόβλητοι πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη


Απολύθηκε ο αρχιμαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου, Βαλέρι Γκεργκίεφ, επειδή δεν κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης