Αφγανιστάν: Νοσοκομεία-κολαστήρια των Ταλιμπάν - Άστεγοι και ναρκομανείς γίνονται κανίβαλοι για να ζήσουν

Αφγανιστάν: Νοσοκομεία-κολαστήρια των Ταλιμπάν - Άστεγοι και ναρκομανείς γίνονται κανίβαλοι για να ζήσουν

Οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν δια της βίας τους άστεγους, εθισμένους σε ουσίες και τους στοιβάζουν σε νοσοκομεία που θυμίζουν περισσότερο στρατόπεδα συγκέντρωσης - Χωρίς φαγητό, αναγκάζονται να ξεριζώνουν το χορτάρι στο προαύλιο, να σκοτώνουν γάτες ή ακόμα και άλλους τρόφιμους για να τους... φάνε

068_AA_26102021_501264
Όταν τον Αύγουστο του περασμένου έτους οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν δεσμεύτηκαν να «καθαρίσουν» την χώρα από τους εξαρτημένους στις ναρκωτικές ουσίες, έτσι, πολύ γρήγορα συνέλαβαν δια της βίας χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως, άστεγους και αφού τους ξύρισαν το κεφάλι, τους έκλεισαν για τρεις μήνες σε «νοσοκομεία» αποτοξίνωσης, που θυμίζουν περισσότερο στρατόπεδα συγκέντρωσης και εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα ταχείας απεξάρτησης.

Στοιβαγμένοι ανά τρεις σε ένα κρεβάτι, με λίγο ή χωρίς καθόλου φαγητό, οι τρόφιμοι σε αυτά τα «νοσοκομεία» αναγκάζονται να τρώνε ό,τι βρουν για να γελάσουν την πείνα τους, από το χορτάρι στο προαύλιο μέχρι γάτες ενώ κάποιοι από αυτούς έγιναν κανίβαλοι για να επιβιώσουν. «Σκότωσαν έναν άντρα και άναψαν φωτιά. Πήραν τα σπλάχνα του, τα έψησαν και τα έφαγαν», δήλωσε σε Δανούς δημοσιογράφους ένας τρόφιμος από κέντρο απεξάρτησης της Καμπούλ.

Ενώ ένας άλλος τρόφιμος αποκάλυψε πως είναι συχνό το φαινόμενο οι ασθενείς να μένουν για μέρες χωρίς τροφή και κάποιοι από αυτούς να πεθαίνουν από πείνα.

«Οι άνθρωποι έφαγαν γάτες χθες στο πάρκο. Ένας (τρόφιμος) έκοψε το κεφάλι της γάτας και το έφαγε», αποκάλυψε άνδρας που παραμένει έγκλειστος για απεξάρτηση σε «νοσοκομείο» της Καμπούλ. Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τις συνθήκες στα κολαστήρια - κέντρα απεξάρτησης ναρκομανών στο Αφγανιστάν είδαν το φως της δημοσιότητας στις 16 Ιανουαρίου, όταν Δανοί δημοσιογράφοι από το κρατικό ραδιόφωνο Danmarks Radio επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία απεξάρτησης της Καμπούλ.

068_AA_26102021_501240


Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα σοκάρουν. Άνδρες αποστεωμένοι, με ελάχιστα ρούχα, με βλέμμα απελπισμένο και χαμένο από την πείνα κοιτούν τον φακό. Η διεύθυνση ενός από αυτά τα κέντρα απεξάρτησης στην Καμπούλ δήλωσε στους Δανούς δημοσιογράφους πως πράγματι το φαγητό είναι ελάχιστο για τους τρόφιμους - ένα πιάτο ρύζι την ημέρα - αφού υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν μόνο 1.000 άτομα αλλά, προς το παρόν, φιλοξενούνται 3.000 ενώ αναμένεται να φθάσουν κι άλλοι. Μάλιστα, ο διευθυντής αποκάλυψε στους Δανούς δημοσιογράφους πως το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απαγορευμένων ουσιών στον κόσμο

Κλείσιμο
Πάντως, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Χασιμπουλάχ Αχμάντι, υπεύθυνος για την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών στην Καμπούλ, όταν ρωτήθηκε για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στα «νοσοκομεία» απεξάρτησης, απέρριψε τις καταγγελίες των τροφίμων και απάντησε: «Είναι άρρωστοι. Δεν ελέγχουν τα όσα λένε».

Το Αφγανιστάν έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή οπίου και χασίς. Η χώρα από το 2021 παράγει περισσότερο από το 90% της παράνομης ηρωίνης παγκοσμίως ενώ από το 2001 είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απαγορευμένων ουσιών στον κόσμο. Το 2017 η χώρα παρήγαγε όπιο και ηρωίνη αξίας 1,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι φόροι από την παραγωγή των ναρκωτικών ουσιών είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη οι Ταλιμπάν κέρδισαν περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια το 2018 και το 2019 από το εμπόριο ναρκωτικών. «Μετά την απόσυρση των Δυτικών από το Αφγανιστάν και με την οικονομία της χώρας στο ναδίρ οι Ταλιμπάν επαφίενται στο εμπόριο του οπίου ως την κύρια πηγή εισοδήματος», δήλωσε ο Σέζαρ Γκουντς, επικεφαλής του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη παραγωγή φέρνει χαμηλές τιμές γεγονός που κάνει τις ναρκωτικές ουσίες διαθέσιμες σε χιλιάδες Αφγανούς. Έρευνα του 2015 που διενήργησε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατέδειξε ότι 2,5 με 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί υποφέρουν άμεσα ή έμμεσα από εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ριάνα δείχνει τη φουσκωμένη της κοιλιά στην πρώτη της ανάρτηση για την εγκυμοσύνη της

Η Άρτεμις Αλεξανδράτου θύμισε στους followers πόσο σέξι είναι στην πίστα

Κύκλωμα μαστροπείας: Γνωστή πιανίστα-συνοδός εξαπατά εύπορους άνδρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης