Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν όπλα από τη Μόσχα για να πολεμήσουν

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν όπλα από τη Μόσχα για να πολεμήσουν

Την ώρα που οργιάζουν τα σενάρια περί ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος και συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, αποκάλεσε «γηραιό δικτάτορα» τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, όπως είπε, «γίνεται όλο και πιο παράλογος»

ukraine_soldier_art
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Αυστραλός υπουργός Πίτερ Ντάτον υποστήριξε σήμερα ότι, η διεθνής κοινότητα πρέπει «να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία» για να αποτρέψει μια «καταστροφική» εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «2GB» του Σίδνεϊ, ο Αυστραλός υπουργός είπε χαρακτηριστικά:  «(Ο Πούτιν) είναι 69 ετών και αυτού του είδους οι δικτάτορες, που γερνούν και θέλουν να αφήσουν την κληρονομιά τους, αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο παράλογοι».

Οι χώρες της Δύσης εκφράζει την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν ή πότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητούν τη συνδρομή της Μόσχα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα όπλα από τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιέβου, εν μέσω της ρωσο-δυτικής κρίσης που απειλεί να επιδεινώσει αυτή τη σύγκρουση.

Δυτικές χώρες έχουν παραδώσει όπλα και πυρομαχικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα «μπαϊρακτάρ», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής στο προπύργιο των φιλοσρώσων ανταρτών του Ντόνεστκ, αναφερόμενος στα τουρκικής κατασκευής drones που παραδόθηκαν πέρυσι στις ουκρανικές δυνάμεις παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από τη Ρωσία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti», στα «αδύναμα σημεία» του οπλισμού των αυτονομιστών, την ώρα που αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παραδώσει όπλα και πυρομαχικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο.

«Κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες για να προσδιορίσουμε τον τύπο των όπλων στα οποία έχουμε έλλειψη, αλλά, πάνω απ' όλα, μας ανησυχούν τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των «μπαϊρακτάρ», δήλωσε χθες το βράδυ στη ρωσική τηλεόραση. Χθες, πάντως, το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, «Ενωμένη Ρωσία», κάλεσε το Κρεμλίνο να παραδώσει όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν εδαφικές εκτάσεις στην ανατολική Ουκρανία και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν εδώ και καιρό τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να το αρνείται. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος σηματοδοτούν μια αλλαγή στην επίσημη θέση της Μόσχας απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, όπως σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Κλιμακώνεται η ένταση - Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με τη Γερμανία

Σε διπλωματικό επίπεδο, χθες η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι, ο ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2» δεν θα προχωρήσει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Κι ενώ η ένταση κλιμακώνεται στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις υπσοτήριξε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «συνεργάζεται με τη Γερμανία» για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να αντέξει την απώλεια του αγωγού.

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Έμιλι Χάμπερ, φάνηκε να υποστηρίζει την πιο αυστηρή στάση σε σχόλιά της στο Twitter: «ΗΠΑ και Γερμανία δήλωσαν από κοινού το περασμένο καλοκαίρι: εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή εάν υπάρξει άλλη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα». Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, το κατέστησαν επίσης σαφές. «Τίποτα δεν θα είναι εκτός τραπεζιού, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2», είπε η Χάμπερ.

Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει γραπτώς στη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επισημαίνει ότι χαράσσουν «μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός», παρόλο που απέρριψαν ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου.   Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι παρείχε το δικό της έγγραφο με παρόμοια θέματα.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά… στην τσέπη βάζουν οι τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα

Τηλεκπαίδευση σήμερα στα σχολεία - Τι ισχύει για τα πανεπιστήμια

Ανοίγει πλήρως η Αττική Οδός στις 8 το πρωί -Διέλευση χωρίς διόδια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης