Μίσιγκαν: Μισό δισ. αποζημίωση σε σχεδόν 1.000 άτομα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον γιατρό του Πανεπιστημίου

Μίσιγκαν: Μισό δισ. αποζημίωση σε σχεδόν 1.000 άτομα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον γιατρό του Πανεπιστημίου

Ο γιατρός που βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο για δεκαετίες, κακοποιούσε σεξουαλικά άνδρες και γυναίκες με πρόφαση τις εξετάσεις που χρειάζονταν - Είχε κάνει κολπική εξέταση σε γυναίκα που είχε πονόλαιμο

michigan-main
Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 490 εκατομμυρίων δολαρίων θα δώσει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με αποδέκτες πάνω από 1.000 άτομα που είχαν κατηγορήσει γιατρό που συνεργαζόταν με ποδοσφαιριστές και άλλους φοιτητές για σεξουαλική κακοποίηση.

Η συμφωνία, από τις μεγαλύτερες από αμερικανικό πανεπιστήμιο για τη διευθέτηση καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα, μετά από αγώνα που διήρκησε για πάνω από τρία χρόνια αφότου ένας πρώην φοιτητής κατήγγειλε ανάρμοστη συμπεριφορά που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, στον αθλητικό διευθυντή.

Ο πρώην φοιτητής και στη συνέχεια πολλοί άλλοι, υποστήριξαν, όπως αναφέρουν οι New York Times ότι ο Δρ. Ρόμπερτ Άντερσον τους είχε κακοποιήσει κατά τη διάρκεια σωματικών εξετάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε αθλητικά προγράμματα στο Μίσιγκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές έκαναν λόγο για «περιττές και ακατάλληλες» εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εν λόγω καθηγητής δεν είχε προτίμηση σε κάποιο φύλο, καθώς έχουν γίνει καταγγελίες για κακοποίηση τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ο Άντερσον κατηγορήθηκε πως κακοποιούσε σεξουαλικά τα θύματά του χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις ιατρικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρει τo mlive.com η πρώτη γυναίκα που μίλησε για τον Άντερσον δημόσια, η Cathy Kalahar έπαιζε τένις στο UM από το 1973-75 και είπε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Άντερσον κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης όταν της ζήτησε να γδυθεί πλήρως, άρπαξε το στήθος της, έκανε χυδαία σχόλια για αυτά και εισχώρησε κολπικά με τα δάχτυλά του ενώ δεν φορούσε γάντια.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση που περιέγραψε μία γυναίκα, θύμα του ιατρού, κατήγγειλε πως ενώ τον ενημέρωσε πως είχε πονόλαιμο αυτός επέμενε να της κάνει κολπική εξέταση. Τον περασμένο Ιούνιο, ένας γιος του Bo Schembechler, του προπονητή ποδοσφαίρου που πέθανε το 2006 θεωρείται «μύθος» στην πανεπιστημιούπολη στο Ann Arbor, είπε ότι και αυτός ήταν ένα από τα θύματα του Άντερσον.

Τι είπε ο δικηγόρος των θυμάτων

Κλείσιμο
Ο δικηγόρος θυμάτων του Άντερσον σε δήλωσή του ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποδέχθηκε την ευθύνη οικονομικά και με άλλον τρόπο για τη ζημία που προκάλεσε ο Άντερσον σε τόσους πολλούς νέους ανθρώπους που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί». «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επαινείται και όχι να καταδικάζεται», είπε ο Τζέιμι Άντερσον, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες του αγαπούν έντονα το πανεπιστημιακό ίδρυμα και δεν θέλουν να του προκαλέσουν ζημία, αλλά ζητούν λογοδοσία.

anderson-54


Τον Φεβρουάριο του 2020, το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι διερευνά αν ο Άντερσον είχε κακοποιήσει φοιτητές και κάλεσε τα θύματα να εμφανιστούν. Για πάνω από ένα χρόνο, οι αξιωματούχοι διεξήγαγαν μυστική έρευνα, μετά από επιστολή πρώην φοιτητή προς τον αθλητικό διευθυντή, στην οποία γινόταν καταγγελίες για διάπραξη αδικημάτων από τον Άντερσον. Μέσα σε δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, υπήρξαν πάνω από 100 αναφορές. Τον περασμένο Μάιο, νομική εταιρεία που προσέλαβε το πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Άντερσον, που πέθανε το 2008 και δεν διώχθηκε ποτέ «είχε εμπλακεί σε σεξουαλική παρενόχληση με ασθενείς σε αμέτρητες περιπτώσεις».

Κατά την έρευνα προέκυψαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου είχαν κάποια γνώση των δραστηριοτήτων του Άντερσον. Ένας εξ αυτών ανέφερε ότι έφτασε σε σημείο να τον απολύσει. Ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι μήνες μετά την υποτιθέμενη απόλυση, ο ίδιος αξιωματούχος ενέκρινε την αύξηση του μισθού του.

Κύμα προσφυγών κατά του Πανεπιστημίου

Ο γιος του Schembechler κατήγγειλε ότι ο προπονητής του αγνόησε την αναφορά του για κακοποίηση το 1969. Ο Άντερσον συνταξιοδοτήθηκε το 2003. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πρώην ασθενείς μίλησαν για δεκαετίες με παρατεταμένο τραύμα, που τους προκάλεσε. Μάλιστα ανέφεραν ότι η σεξουαλική τους κακοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την απροθυμία τους για παρεμβατικές ιατρικές εξετάσεις και επίμονα αισθήματα ντροπής.

Οι καταγγελίες κατά του Άντερσον, σε συνδυασμό με τη γνώση και την ευθύνη του Μίσιγκαν για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, οδήγησαν σε κύμα προσφυγών κατά του Πανεπιστημίου. Η συμφωνία αποζημίωσης επετεύχθη μετά από μήνες ιδιωτικών συνομιλιών.

Την τελευταία δεκαετία, πολλά πανεπιστήμια κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά για διευθέτηση υποθέσεων κακοποίησης. Ο διακανονισμός καλύπτει περίπου 1.050 θύματα, που είχαν υποβάλλει αξιώσεις. Άλλα 30 εκατομμύρια δολάρια θα δεσμευτούν για άτομα που ενδέχεται να υποβάλλουν αξιώσεις κατά του Άντερσον έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Ελλάδα στον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσει και τα επίπεδα του 2019», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI στον Μητσοτάκη

Στα 20.107 τα νέα κρούσματα, 683 οι διασωληνωμένοι, 88 θάνατοι


Και επισήμως παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης