H ανάπτυξη του 5G στις ΗΠΑ προκαλεί... μπελάδες και αναστάτωση στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες

H ανάπτυξη του 5G στις ΗΠΑ προκαλεί... μπελάδες και αναστάτωση στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες

Παρά την απόφαση των «κολοσσών» AT&T και Verizon να παγώσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G κοντά σε αεροδρόμια, πολλοί αερομεταφορές έχουν προχωρήσει ήδη σε ακυρώσεις πτήσεων και αντικαταστάσεις αεροσκαφών...

boeing_usa_5g
Μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να αναπρογραμματίσουν ή να ακυρώσουν πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ενεργοποίηση-διάθεση από την AT&T και τη Verizon (τους αμερικανικούς κολοσσούς που κυριαρχούν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών) ενός νέου φάσματος συχνοτήτων (C-band) των δικτύων 5G, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Daily Mail.

Οι δύο εταιρείες ενεργοποίησαν τα ασύρματα δίκτυα 5G τους στις 12.01 μ.μ. την Τετάρτη, εν μέσω ισχυρών προειδοποιήσεων από αεροπορικές εταιρείες ότι το λανσάρισμα της τεχνολογίας 5G ενδέχεται να προκαλέσει «χάος» με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι για τυχόν παρεμβολές σε όργανα των αεροσκαφών κατά την προσγείωσή τους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ένα από τα αεροσκάφη που φαίνεται ότι επηρεάζονται περισσότερο είναι το Boeing 777. Πρόκειται για ένα μεγάλο αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από αρκετούς αερομεταφορείς παγκοσμίως, και δύο αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας έχουν επισημάνει ότι επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα σήματα 5G. Η αμερικανική αρχή πολιτικής αεροπορίας FAA είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν παρεμβολές στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τη 5G και τα όργανα των αεροσκαφών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον δείκτη υψομέτρου, ένα όργανο που παίζει ζωτικό ρόλο κατά την προσγείωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της AT&T και της Verizon ότι «παγώνουν» την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G κοντά σε αεροδρόμια, αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει ήδη σε ακυρώσεις πτήσεων και αντικαταστάσεις μοντέλων αεροσκαφών, ενώ υπήρξαν και προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των επιβατών.

Η Delta Air Lines εξέδωσε ανακοίνωση ότι «προετοιμάζεται για πιθανές ακυρώσεις που συνδέονται με τον καιρό και το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών 5G κοντά σε δεκάδες αεροδρόμια των ΗΠΑ ήδη από την Τετάρτη». Η United Airlines με τη σειρά της είπε στους επιβάτες μιας πτήσης από το Ντένβερ στο Χιούστον ότι η τρίωρη καθυστέρηση στην ώρα αναχώρησης ήταν αποτέλεσμα των νέων συστημάτων 5G, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αερομεταφορέα.

Η British Airways επέλεξε να αλλάξει αεροσκάφος στην καθημερινή πτήση της προς το Λος Άντζελες, αντικαθιστώντας το Boeing 777 με ένα Airbus A380, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Κλείσιμο
Άλλες εταιρείες, όπως η Emirates, η Japan Airlines, η Air India και η All Nippon ακύρωσαν ορισμένες πτήσεις τους που εκτελούνται από Boeing 777 προς τις ΗΠΑ, φοβούμενες ότι οι νέοι πύργοι 5G θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών.

Ο αερομεταφορέας με τα περισσότερα Boeing 777 στον κόσμο, η Emirates του Ντουμπάι, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα διέκοπτε τις πτήσεις της προς Βοστόνη, Σικάγο, Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, Χιούστον, Μαϊάμι, Νιούαρκ, Νιου Τζέρσεϊ, Ορλάντο, Φλόριντα, Σαν Φρανσίσκο και Σιάτλ από την Τετάρτη. Τα δρομολόγια της Emirates προς το JFK της Νέας Υόρκης, το Λος Άντζελες και την Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να εκτελούνται κανονικά.

Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, η All Nippon Airways και η Japan Airlines, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τις πτήσεις τους με Boeing 777. Η ANA ανακοίνωσε ότι μπορεί να προχωρήσει σε ακυρώσεις ή να αντικαταστήσει αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Η Korean Air Lines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Νότιας Κορέας, αντικατέστησε τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη Boeing 777 με Boeing 787s και δύο φορτηγά αεροσκάφη 747-8s σε 747-400s μέσα στη νύχτα, και θα συνεχίσει να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τα μοντέλα 777 και 747-8 στα επηρεαζόμενα αεροδρόμια των ΗΠΑ, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρεία Τζιλ Τζουνγκ.

Ομοίως, η Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων όπου χρειάζεται, στα επηρεαζόμενα αεροδρόμια, επισημαίνοντας πάντως ότι οι πτήσεις της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής. Η EVA Air της Ταϊβάν δήλωσε επίσης ότι έχει λάβει «έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πτήσεων», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αεροπορικές εταιρείες δικαιολόγησαν την αντίδρασή τους λέγοντας ότι έλαβαν ειδοποίηση από την Boeing ότι τα σήματα 5G ενδέχεται να προκαλέσουν παρεμβολές στα αλτίμετρα των 777, οδηγώντας σε περιορισμούς. Η Boeing δεν έχει ακόμα προβεί σε κάποιο σχόλιο για τα παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι η AT&T και η Verizon συμφώνησαν την Τρίτη να αναβάλουν προσωρινά την ενεργοποίηση ορισμένων ασύρματων πύργων κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα στις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα αποφευχθούν πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στα ταξίδια, τις μεταφορές φορτίων και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Η Verizon «πάγωσε» προσωρινά την ενεργοποίηση περίπου 500 πύργων κοντά σε αεροδρόμια, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο περίπου 10% της προγραμματισμένης ανάπτυξης, ενώ οι αερομεταφορείς και η διοίκηση εργάζονται για μια μόνιμη λύση. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του «παγώματος», δεν αποκαλύφθηκαν.

Τόσο η Verizon όσο και η AT&T θα λανσάρουν τις νέες υπηρεσίες 5G τους την Τετάρτη στην υπόλοιπη χώρα, προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: Daily Mail



Ειδήσεις σήμερα:

«Θα έπρεπε να είχα χαστουκίσει εσένα και τη μαμά στα μούτρα!» λέει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς στην αδελφή της

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επέλεξαν αν απέχουν, λέει ο Βορίδης

Πρωτόγνωρο το κρουστικό κύμα από το ηφαίστειο της Τόνγκα, πέρασε δύο φορές πάνω από την Ελλάδα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης