«Έξοδος»: Η μεγάλη φυγή των Αφγανών - Δείτε βίντεο

«Έξοδος»: Η μεγάλη φυγή των Αφγανών - Δείτε βίντεο

Βιβλικές εικόνες με χιλιάδες Αφγανούς να  εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ακόμη και με τα πόδια  για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης από τους Δυτικούς μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ - Στα προσφυγικά καραβάνια βρίσκονται  ηλικιωμένοι, έγκυες και παιδιά

afghan_refugees_xr_3
Συγκλονίζουν οι εικόνες από την  έρημο του Αφγανιστάν που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου απεικονίζοντας χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείπουν την πολύπαθη χώρα στην οποία πλέον έχουν τα ηνία οι Ταλιμπάν.

Περπατώντας στην έρημο που βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Ιράν, Αφγανοί , κάθε ηλικίας, επιστρατεύουν την δύναμή τους - σωματική και ψυχική- και φεύγουν από την πατρίδα τους μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Σκηνές χάους με ηλικιωμένους, έγκυες και βρέφη ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι


Το επίμαχο άρθρο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» απεικονίζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να κατευθύνονται πιθανότατα στην Τουρκία, ενώ πολλοί από αυτούς ευελπιστούν να φθάσουν στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας από τους Αφγανούς που έκανε πρόσφατα το εξαντλητικό ταξίδι μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε.

«Η διαδρομή διαρκεί τέσσερις ώρες και το έδαφος είναι ανώμαλο ... Οι Αφγανοί φθάνουν στον πρώτο τους σταθμό, το Πακιστάν, και στη συνέχεια συνεχίζουν το ταξίδι τους μαζί με Ιρανούς λαθρέμπορους.

«Αυτοί είναι οι πιο φτωχοί άνθρωποι, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι που περιλαμβάνουν λιγότερο περπάτημα, αλλά αυτές οι διαδρομές κοστίζουν περισσότερο», προσθέτει.

refuges1


Κλείσιμο
Το επικό ταξίδι των Αφγανών ξεκινά από την ερημική Νιμρούζ, την πιο αραιοκατοικημένη επαρχία του Αφγανιστάν, που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ερήμους και βουνά, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Μετά από τέσσερις ώρες περπάτημα, φτάσαμε σε μια κοιλάδα και περιμέναμε μέσα στο βαθύ σκοτάδι.... Λίγη ώρα αργότερα, μας προσέγγισαν Ιρανοί λαθρέμποροι και ζήτησαν απ΄όλους έναν κωδικό ή μια λέξη -κλειδί...».

«Στη συνέχεια, αφού όλοι βρήκαν τον λαθρέμπορο τους, χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα με το δικό της λαθρέμπορο. Έπειτα κινηθήκαμε προς το Ιράν, κατά ομάδες»...
«Έχω κάνει αυτό το δρόμο αρκετές φορές στο παρελθόν. Τότε υπήρχαν περίπου 200 άτομα, αλλά αυτή τη φορά ήταν χάος».

«Χιλιάδες πολίτες ήταν εκεί. Είδα γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μωρά, ηλικιωμένους άνδρες. Θυμάμαι τον ήχο των μωρών που έκλαιγαν να αντηχούν στα βουνά », εξηγεί ο Αφγανός υπό καθεστώς ανωνυμίας.

refuges2


Χθες, ο Φιλίπο Γκράντι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προέβλεψε ότι οι εκκενώσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μόνο η αρχή μιας «πολύ μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης».

Η υπηρεσία του υπολόγισε ότι έως και 500.000 Αφγανοί θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και ζήτησε συνεχή υποστήριξη από τις χώρες με τις οποίες γειτνιάζει το Αφγανιστάν και την παγκόσμια κοινότητα.

«Οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες έχουν πυροδοτήσει μία έκρηξη συμπόνιας σε όλο τον κόσμο για την τύχη χιλιάδων Αφγανών», πρόσθεσε ο Φιλίπο Γκράντι.
Την ώρα που ορδές Αφγανών εγκαταλείπουν τη χώρα τους πεζή για ένα καλύτερο αύριο, Βρετανοί πολιτικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη.
Και, αυτές οι εικόνες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους χειρότερους φόβους τους.


Ειδήσεις σήμερα

Σχεδόν το ένα στα τρία είδη δέντρων της Γης κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εκτιμούν επιστήμονες

«Μάχη» για την Αμάλ: Καταδικάζει ο δήμος Λάρισας τα επεισόδια - «Γιατί τόσο μίσος για μια κούκλα;»

Αφγανιστάν: Ο τρόμος της επόμενης ημέρας χωρίς τους Αμερικανούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης