Συγκλονίζει η 29χρονη πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: «Ήμουν στόχος των Ταλιμπαν, σκότωσαν τον πατέρα μου»

Συγκλονίζει η 29χρονη πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: «Ήμουν στόχος των Ταλιμπαν, σκότωσαν τον πατέρα μου»

Η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι πρόλαβε την τελευταία στιγμή να διαφύγει μέσω Πακιστάν στη Γερμανία - «Σκότωσαν τον πατέρα μου. Με απειλούσαν παντού, μου ζητούσαν να σταματήσω την δουλειά μου. Με απειλούσαν, μου επιτέθηκαν τρεις φορές», αποκαλύπτει

kabul-ex-mayor
«Σκότωσαν τον πατέρα μου. Με απειλούσαν παντού, μου ζητούσαν να σταματήσω την δουλειά μου», εξομολογείται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, μέσα από μια συγκλονιστική μαρτυρία.

Η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι πρόλαβε την τελευταία στιγμή να διαφύγει μέσω Πακιστάν στη Γερμανία. Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος της.

«Ήμουν στόχος των Ταλιμπαν. Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης.. Η πατρίδα μου είναι για μένα είναι πιο σημαντική από τη μητέρα μου. Η μητέρα μου, μου έδωσε ζωή, αλλά η χώρα μου, μου έδωσε ιδανικά και αξίες για να προχωρήσω. Αποφάσισα να φύγω για να μπορώ να υψώσω τη φωνή μου, από το να σκοτωθώ», περιγράφει, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.


Η Ζαρίφα Γκαφάρι, γεννημένη το 1992, είναι δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, πολιτικός και επιχειρηματίας.

Τα λόγια της καθηλώνουν: «Η πατρίδα μου είναι για μένα είναι πιο σημαντική από τη μητέρα μου. Η μητέρα μου, μου έδωσε ζωή, αλλά η χώρα μου έδωσε ιδανικά και αξίες για να προχωρήσω. Αποφάσισα να φύγω για να μπορώ να υψώσω τη φωνή μου, από το να σκοτωθώ».

Στο Αφγανιστάν ζουν περίπου 18 εκατομμύρια γυναίκες, κοπέλες και μικρά κορίτσια και βλέπουν τις ζωές τους να γίνονται παιχνίδι στα χέρια των Ταλιμπάν. Η Ζαρίφα δεν φοβήθηκε να τους κοιτάξει στα μάτια.

Κλείσιμο
«Είμαι εδώ για να υψώσω τη φωνή των γυναικών όλης της χώρας που δεν μπορούν να μιλήσουν. Είμαι εδώ για να υψώσω την σημαία των σκέψεων τους και των ονείρων τους. Δεν είμαι εδώ γιατί αφήνω τη ματωμένη πατρίδα μου», λέει η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι.

«Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ήμουν κάπου ως πρόσφυγας»

Η ιστορία της βγαλμένη μέσα από τις στάχτες του πολέμου και των εμφυλίων συρράξεων. «Θα έρθουν να με σκοτώσουν τους περιμένω» επισημαίνει η 29χρονη. Το πρόσωπό της κουρασμένο, ταλαιπωρημένο πάνω της τα σημάδια του κατατρεγμού.

«Σκέφτομαι πόσο εύκολα κατέστρεψαν τη ζωή μου, πόσο εύκολα έκοψαν τα φτερά μου, πόσο εύκολα κατέστρεψαν το σπίτι μου... τα πάντα. Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ήμουν κάπου ως πρόσφυγας», σημειώνει η ίδια.

Η Γκαφάρι το 2018 έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα την σκοτώσουν. Τρεις φορές το προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. Τελευταία απόπειρα δολοφονίας της, τον Οκτώβριο του 2020. Είκοσι μέρες όμως μετά πυροβολήθηκε ο πατέρας της στρατηγός Αμπντούλ Γουάσι Γκαφάρι.

«Σκότωσαν τον πατέρα μου. Με απειλούσαν παντού, μου ζητούσαν να σταματήσω την δουλειά μου. Με απειλούσαν, μου επιτέθηκαν τρεις φορές. Τρεις φορές προσπαθήσαν να με σκοτώσουν. Μου επιτέθηκαν με αυτοσχέδια όπλα, με μεγάλα όπλα. Προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο μου, με πυροβόλησαν, έριξαν πολλές σφαίρες στο αυτοκίνητο μου», περιγράφει η Ζαρίφα Γκαφάρι.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Κοντά στο μίνι lockdown άλλες 10 περιοχές - Έρχονται μέτρα για να μην ξεφύγει η διασπορά

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Ο Ερντογάν θα έχει ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν

Ολυμπιακοί Αγώνες... Τεμπελιάς για 10η χρονιά στο Μαυροβούνιο: Οι προκλήσεις - 52 ώρες ξαπλωμένοι οι συμμετέχοντες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης