ΗΠΑ - Ντόναλντ Τραμπ: Λέει «όχι» στην επίδειξη των φορολογικών εγγράφων και προσφεύγει στο δικαστήριο

ΗΠΑ - Ντόναλντ Τραμπ: Λέει «όχι» στην επίδειξη των φορολογικών εγγράφων και προσφεύγει στο δικαστήριο

Είναι ο πρώτος πρόεδρος που αρνείται να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία από το 1970

trump_wen
Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την κοινοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι ο μεγιστάνας μπήκε στο στόχαστρο για πολιτικούς λόγους.

«Τα αιτήματα στοχεύουν τον πρόεδρο Τραμπ επειδή είναι Ρεπουμπλικάνος και πολιτικός αντίπαλος» επιχειρηματολογησαν, κάνοντας λόγο για «αντίποινα», στην προσφυγή τους ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν το Κογκρέσο, προσπαθούν εδώ και χρόνια να δουν τις φορολογικές δηλώσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, του πρώτου από το 1970 που αρνήθηκε να τις δημοσιοποιήσει, μολονότι το επιχειρηματικό δαιμόνιό του και η περιουσία που απέκτησε ήταν από τα επιχειρήματα που προέβαλε στην προεκλογική εκστρατεία του. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείου Δικαιοσύνης άλλαξε στάση και διέταξε την εφορία (IRS) να παραδώσει τις πληροφορίες αυτές σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων, που ασχολείται με φορολογικά θέματα, ζητά να της παραδοθούν φορολογικές δηλώσεις έξι ετών, πριν να αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ, το 2017. Υποστηρίζει ότι σκοπός της είναι να μελετήσει πώς η IRS ελέγχει τα οικονομικά των προέδρων και να εισηγηθεί αλλαγές στη νομοθεσία, αν χρειαστεί.

Το επιχείρημα αυτό απορρίπτεται από την πλευρά του Τραμπ. Την εποχή που υποβλήθηκαν τα αιτήματα «κανείς δεν είχε αναφερθεί στην πρόθεση (της Επιτροπής) να ανακαλύψει πώς ελέγχονται οι πρόεδροι από την IRS», γράφουν οι δικηγόροι του.

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε μια έρευνα βασισμένη σε φορολογικά δεδομένα 20 ετών του Τραμπ και των επιχειρήσεών του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μεγιστάνας πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016 και τίποτα απολύτως κατά τα 10 από τα 15 προηγούμενα χρόνια, καθώς δήλωνε μεγαλύτερες απώλειες παρά έσοδα. Ο Τραμπ χαρακτήρισε «πλαστές» τις πληροφορίες αυτές και διαβεβαίωσε ότι έχει πληρώσει «πολλούς φόρους», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τζέιμς Ριπέτι, καθηγητής φορολογικού δικαίου στη Νομική Σχολή της Βοστόνης, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα επιχειρήματα του Τραμπ πιθανότατα θα απορριφθούν από τον δικαστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μπαράκ Ομπάμα: Ο «αόρατος» πλανητάρχης κλείνει τα 60 ως millionaire

Έγκλημα στη Λάρισα: Ο 54χρονος ηχογράφησε στο κινητό τη δολοφονία της 43χρονης!

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα: Ενισχύονται οι άνεμοι (5 με 6 μποφόρ) από το μεσημέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης