Μπαράκ Ομπάμα: Ο «αόρατος» πλανητάρχης κλείνει τα 60 ως millionaire

Μπαράκ Ομπάμα: Ο «αόρατος» πλανητάρχης κλείνει τα 60 ως millionaire

Σήμερα έχει γενέθλια και οργανώνει πάρτι στην εξοχική του έπαυλη - Πώς επηρεάζει τον Τζο Μπάιντεν και από πού προέρχεται η μεγάλη περιουσία των Ομπάμα, η οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατ. δολάρια - Τα σχέδια για επιστροφή στον Λευκό Οίκο μέσω υποψηφιότητας της Μισέλ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
genethlia-obama
Το πάρτυ για τα 60ά γενέθλια του Μπαράκ Ομπάμα θα κοστίσει εκατομμύρια και θα γίνει στην εξοχική έπαυλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, η οποία επίσης αξίζει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο μεγαλοπρεπής εορτασμός της 4ης Αυγούστου δεν είναι τόσο επίδειξη πλούτου και ματαιοδοξίας όσο επίδειξη ισχύος. Πολιτικής ισχύος, φυσικά, καθώς ο Ομπάμα έχει επαναπροσδιορίσει την ιδιότητα του «πρώην προέδρου». Αφότου παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ και αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2017, ο Ομπάμα δεν περιορίστηκε στο status της παγκόσμιας διασημότητας. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Μπιλ Κλίντον, υπήρξαν κατά καιρούς Αμερικανοί πρόεδροι που παρέμειναν, με διάφορους τρόπους, στην επικαιρότητα. Κανείς όμως δεν φάνηκε να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, σε χρόνο ενεστώτα, όσο ο Ομπάμα. Αν μη τι άλλο, ο νυν πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι στενός φίλος και ακόμη πιο στενός συνεργάτης του Ομπάμα, καθώς επί οκτώ χρόνια ήταν ο αντιπρόεδρός του. Μάλιστα, σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Ομπάμα δήλωσε απερίφραστα ότι «κατ’ ουσίαν ο Τζο τελειώνει τη δουλειά που έμεινε στη μέση» - εννοώντας ότι ο Μπάιντεν ολοκληρώνει μεταρρυθμίσεις που βρίσκονταν στον πυρήνα της πολιτικής Ομπάμα, αλλά η εφαρμογή τους διακόπηκε όταν ο Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον στην εκλογική μονομαχία του 2016.

Στην ίδια συνέντευξή του σε δημοσιογράφο των «New York Times» ο Ομπάμα τεκμηρίωνε το γιατί ο Μπάιντεν, εν μέρει τουλάχιστον, είναι κάτι σαν τοποτηρητής του στον Λευκό Οίκο. «Ας πούμε ότι κάποιος όπως ο Τζο Μπάιντεν ή η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, με είχε διαδεχτεί αμέσως. Με την ανεργία στο 3%, όλοι θα έλεγαν: “Α, είδες; Τώρα φαίνεται ότι η πολιτική του Ομπάμα ήταν σωστή”», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πλανητάρχης, τονίζοντας επιπλέον: «Το γεγονός ότι ο Τραμπ διέκοψε τη συνέχιση της δικής μας πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος επωφελήθηκε από την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη που επήλθε επειδή εμείς είχαμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις σημαίνει ότι ο κόσμος αμφιταλαντεύεται, δεν πείστηκε εντελώς από το δικό μας έργο».

Το Αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρίτη προεδρική θητεία για το ίδιο πρόσωπο. Αυτομάτως, ο Ομπάμα αποκλείεται εξ ορισμού από οποιοδήποτε σενάριο επανόδου στο αξίωμα που κατείχε από την πρώτη του εκλογή, το 2008, έως το 2017. Τον Νοέμβριο του 2023, όταν οι Αμερικανοί θα κληθούν και πάλι στις κάλπες, ο Ομπάμα θα είναι μόλις 62 ετών.

«H πολιτική δεν με ενδιαφέρει»

Η μόνη πιθανότητα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο είναι μέσω της συζύγου του, Μισέλ. Η οποία το 2024, όταν θα αναλάμβανε καθήκοντα μετά από μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη, θα είναι ακριβώς 60 ετών, όσα δηλαδή κλείνει την προσεχή Τετάρτη ο Μπαράκ. Ομως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να πειστεί η Μισέλ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί λέγοντας απλώς ότι «η πολιτική δεν με ενδιαφέρει». Αντίθετα με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι τόσο αφοσιωμένος στην πολιτική ώστε δεν θέλησε καν να απομακρυνθεί από την προεδρική έδρα. Είναι ένας από τους ελάχιστους προέδρους των ΗΠΑ που δεν έσπευσε να εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον μετά το πέρας της θητείας του. Ο Μπαράκ προτίμησε να παραμείνει δημότης της επίσημης πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ ου και επένδυσε 8 εκατ. δολάρια στην αγορά μιας πολυτελούς κατοικίας.

Το πάρτυ των 60ών γενεθλίων του είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ομπάμα να υπενθυμίσει στους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο, ότι παραμένει ενεργός και επί των επάλξεων. Για τον συνολικό λογαριασμό δεν μπορούν να γίνουν ούτε καν εκτιμήσεις, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό τι θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της βεγγέρας. Θα παρίστανται celebrities πρώτης γραμμής, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Οπρα Γουίνφρι, είναι άγνωστο όμως αν θα παραστούν, π.χ., ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, η οποία είναι η καλύτερη φίλη της Μισέλ Ομπάμα.

obama-birthday
Το Αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρίτη προεδρική θητεία για το ίδιο πρόσωπο. Η μόνη πιθανότητα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ είναι μέσω της συζύγου του, Μισέλ Ομπάμα. Η ίδια βέβαια δηλώνει ότι η πολιτική δεν την ενδιαφέρει
Κλείσιμο


Στη συνάθροιση θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ COVID-19 στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν οι προσκεκλημένοι προτού ξεκινήσουν για το νησί Μάρθας Βίνιαρντ, τον παράδεισο της αμερικανικής ελίτ, στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Οχθης των ΗΠΑ. Εκεί, από το 2019, οι Ομπάμα έχουν γίνει ιδιοκτήτες μιας ανακτορικής έπαυλης, με θέα στον Ατλαντικό, χτισμένη μέσα σε ένα παραθαλάσσιο ακίνητο συνολικής έκτασης περίπου 125 στρεμμάτων.

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, αφού επί σειρά ετών επισκέπτονταν το μέρος ως προεδρικό ζεύγος για ολιγοήμερες διακοπές, εντέλει αποφάσισαν ότι λατρεύουν το Μάρθας Βίνιαρντ και προκειμένου να περνούν περισσότερο χρόνο εκεί προχώρησαν στην αγορά της εξοχικής κατοικίας αντί 11,75 εκατ. δολαρίων.

Οι εντυπωσιακού ύψους επενδύσεις σε ακίνητα δεν είναι ασύμβατες με την οικονομική επιφάνεια των Ομπάμα. Τα αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμη και τα εξειδικευμένα στην κατάρτιση καταλόγων βάσει πλούτου και ανά κατηγορία επιτηδεύματος, αποφεύγουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη συνολική περιουσία του Μπαράκ και της Μισέλ. Αναφέρουν, επιφυλακτικά, ότι είναι «τουλάχιστον 70 εκατ. δολάρια». Αυτή η περιουσία όμως θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη, ίσως και διπλάσια. Ο Μπαράκ είναι δικαιούχος μηνιαίας σύνταξης 200.000 δολαρίων ως πρώην πρόεδρος. Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας κέρδιζε εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των βιβλίων του, τα οποία ήταν όλα, έστω και σε κάποιον βαθμό, αυτοβιογραφικά. Το τελευταίο σύγγραμμά του, «Γη της Επαγγελίας», ή αλλιώς ο πρώτος τόμος των πολιτικών απομνημονευμάτων του ως πλανητάρχη, πούλησε 1,7 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά την έκδοσή του τον Νοέμβριο του 2020. Αντίστοιχα, η αυτοβιογραφία της Μισέλ ως πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, το «Becoming: Η δική μου ιστορία», έχει γίνει και αυτό παγκόσμιο μπεστ σέλερ, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και, οπωσδήποτε, έχει κάνει πλουσιότερη τη Μισέλ κατά αρκετά εκατομμύρια. Μόνο η προκαταβολή που είχαν πάρει από τον οίκο Penguin για τα βιβλία που θα έγραφαν το 2017 ήταν 65 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, εξυπακούεται ότι οι Ομπάμα είναι περιζήτητοι ομιλητές. Για κάθε εμφάνισή του σε εκδηλώσεις, φόρουμ κ.λπ. ο Μπαράκ χρεώνει από 200.000 έως 400.000 δολάρια. Ανάλογες αποζημιώσεις λαμβάνει και η Μισέλ Ομπάμα.

Το Netflix και η Μάλια

Ενα πολύ μεγάλο μέρος των «εξόδων κίνησης» της οικογένειας Ομπάμα καλύπτεται από κρατικά κονδύλια, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο Μπαράκ έγινε μέτοχος στο NBA Αφρικής, καθώς το πιο φημισμένο και δημοφιλές πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, εκτός ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, όμως, το Netflix έκλεισε συμφωνία πολυετούς διάρκειας με τους Ομπάμα για την παραγωγή ταινιών και σειρών. Το ύψος της αμοιβής τους δεν αποκαλύφθηκε, αν και θεωρείται βέβαιο ότι αφορά κάποιες δεκάδες εκατομμύρια.

Η εμπλοκή των Ομπάμα στη βιομηχανία του θεάματος περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη κόρη τους, την 23χρονη Μάλια Ομπάμα, η οποία είναι τελειόφοιτη του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε -μάλλον- νομικά. Η Μάλια έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τη showbiz και υποτίθεται ότι έχει ενταχθεί στην ομάδα σεναριογράφων μιας καινούριας παραγωγής για την πλατφόρμα Amazon Prime. Προηγουμένως είχε πάρει μια γεύση από τα παρασκήνια γυρισμάτων συμμετέχοντας ως μαθητευόμενη σε τηλεοπτικό σόου της HBO. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Μάλια έχει δεσμό με έναν νεαρό συμφοιτητή της στο Χάρβαρντ, ονόματι Ρόρι Φάρκουαρσον. Πρόκειται για τέκνο εύπορης βρετανικής οικογένειας και παίκτη ράγκμπι, ο οποίος, εκτός των άλλων, εντυπωσίασε τους Ομπάμα με τις ποσότητες τροφής που καταναλώνει και τη συχνότητα των γευμάτων που χρειάζεται. Οσο για τη μικρότερη κόρη των Ομπάμα, την 20χρονη Σάσα, προς το παρόν σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κάτι εξίσου αδιευκρίνιστο με τα «νομικά» της αδελφής της.

obama-birthday-2
Κανείς πρώην πλανητάρχης δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ όσο έχει τώρα ο Ομπάμα. Αν μη τι άλλο, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι στενός φίλος και ακόμη πιο στενός συνεργάτης του, καθώς επί οκτώ χρόνια ήταν ο αντιπρόεδρός του


Το εισιτήριο για το πάρτυ

Με μια μηχανή παραγωγής δημοσιότητας και χρήματος θα μπορούσε να παρομοιαστεί ο κύκλος δραστηριοτήτων των Ομπάμα, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της προεδρίας. Βεβαίως, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τη διασημότητά τους τόσο ο Μπαράκ όσο και η Μισέλ είναι εντελώς ξεχωριστός. Συνδυάζουν την αίγλη της απόλυτης δύναμης με ένα χαλαρό, ανθρώπινο και φιλικό προφίλ. Στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η οικογένεια.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν δίνεται δωρεάν. Ακόμη και το πάρτυ γενεθλίων της 4ης Αυγούστου για τα 60χρονα του Μπαράκ θα μπορούσε να παραγάγει κέρδη. Σε μια παρεμφερή εκδήλωση στο Σικάγο για τον εορτασμό των 50ών γενεθλίων του, ο Μπαράκ παραχωρούσε το δικαίωμα εισόδου στο πάρτυ του έναντι εισιτηρίου: ζητούσε από τους υποψήφιους παρισταμένους να συμβάλουν με τον οβολό τους στην προεκλογική εκστρατεία του, εν όψει της δεύτερης θητείας στον Λευκό Οίκο. Τότε, το 2011, με αυτό τον τρόπο είχαν συγκεντρωθεί δωρεές ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η VIP πρόσκληση για ένα ζευγάρι έφτανε έως και τα 35.800 δολάρια. Σε εκείνη τη φιέστα, την ομήγυρη είχαν ψυχαγωγήσει αστέρες όπως ο Jay-Z και ο Στίβι Γουόντερ, οι ηθοποιοί Τομ Χανκς και Κρις Ροκ, ενώ παρέστησαν επίσης ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και ο Γκραντ Χιλ, θρυλικοί αστέρες του NBA τους οποίους θαυμάζει ο Ομπάμα.
Για τη φετινή εκδοχή του επετειακού πάρτυ πολλές λεπτομέρειες έχουν μείνει κρυφές. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι, αν υπάρξουν έσοδα, θα διατεθούν σε φιλανθρωπίες μέσω του Ιδρύματος Ομπάμα. Εξάλλου, ο Μπαράκ έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι είναι υπεράνω χρήματος. Το 2009, φέρ’ ειπείν, όταν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, εκείνος παραχώρησε εξ ολοκλήρου το χρηματικό έπαθλο του 1,4 εκατ. δολαρίων σε διάφορες αγαθοεργίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Δάφνη: Στον ανακριτή σήμερα ο συζυγοκτόνος - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την κατάθεσή του

Επιχείρηση «Ελευθερία»: «Φουλάρουν» οι εμβολιασμοί μετά τον Δεκαπενταύγουστο - Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση

Καιρός: Έβδομη μέρα καύσωνα - 45άρια και σήμερα - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης