Νέο «πονοκέφαλο» στα Σκόπια, δημιουργεί η τελευταία δήλωση της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακαρίας πως η γλώσσα χώρας ήταν κάποτε… βουλγαρική.
Η Ζακαρίας, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.. σχολίασε πως: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας είναι δύσκολες... Προφανώς σχετίζονται με τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία παλαιότερα ήταν βουλγαρική» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να ζητάει εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.
Σκόπια και Σόφια διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την προέλευση της γλώσσας που μιλάει η σλαβική πλειοψηφία της χώρας και σύμφωνα και με τη Συμφωνία των Πρεσπώναποκαλείται «μακεδονική».
Η Βουλγαρία επιμένει ότι η «Μακεδονική» γλώσσα, επιπλέον, θα πρέπει να ονομαστεί απλά ως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ή σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχει υποσημείωση με την εξήγηση: «Γλώσσα Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η Βουλγαρία δηλώνει επίσης ότι «η μακεδονική γλώσσα προήλθε το 1944» και πως μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσας», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια.
Στο πλαίσιο αυτό, η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμποδιστεί εδώ και μήνες, καθώς η Βουλγαρία επιμένει στην επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των Σκοπίων.
Η Seneca Medical Group κατέκτησε 11 βραβεία στα Medical Beauty Awards 2025, σταθερή στη δέσμευσή της για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μεταμόσχευσης μαλλιών
Με απόλυτη επιτυχία και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ολοκληρώθηκαν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης νερού στο Δήμο Τανάγρας, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος Zero Drop Mornos.
Διαθέσιμο από την Παρασκευή 5/12 έως και την Τετάρτη 7/1, με 4 καθημερινές back-2-back προβολές ταινιών - Με πάνω από 130 ταινίες για όλη την οικογένεια και περισσότερες από 25 ταινίες σε Α’ τηλεοπτική προβολή