OnlyFans: Παιδιά και έφηβοι πουλάνε πορνογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα - Μεγάλη έρευνα του BBC

OnlyFans: Παιδιά και έφηβοι πουλάνε πορνογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα - Μεγάλη έρευνα του BBC

«Ξεκίνησε ποστάροντας φωτογραφίες των ποδιών της και κατέληξε να αυνανίζεται με sex toys on camera» αποκαλύπτει η μητέρα μιας ανήλικης κοπέλας - Μια 14χρονη χρησιμοποίησε το διαβατήριο και τον τραπεζικό λογαριασμό της... γιαγιάς της για να πουλάει ανάρμοστες φωτογραφίες

teen_onlyFans_bbc
Ο βρετανικός συνδρομητικός ιστότοπος OnlyFans δεν καταφέρνει να εμποδίσει αποτελεσματικά ανήλικους χρήστες να πουλάνε και να εμφανίζονται σε βίντεο άσεμνου περιεχομένου στην πλατφόρμα, διαπίστωσε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που διεξήγαγε το BBC. Όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα, άτομα κάτω των 18 ετών έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για την περίπτωση μιας 14χρονης που κατάφερε να ανοίξει account με το... διαβατήριο της γιαγιάς της.

Σύμφωνα με τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της βρετανικής αστυνομίας στον τομέα της προστασίας παιδιών, παιδιά πέφτουν θύματα «εκμετάλλευσης» στην πλατφόρμα. Το OnlyFans από τη μεριά του υποστηρίζει ότι τα συστήματα επαλήθευσης ηλικίας που εφαρμόζει συμμορφώνονται και με το παραπάνω με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η πλατφόρμα έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο «δημιουργούς» που μοιράζονται βίντεο κλιπ, φωτογραφίες και ανταλλάζουν μηνύματα με τους συνδρομητές τους έναντι ενός μηνιαίου ποσού. Το OnlyFans, που φιλοξενεί όλο αυτό το υλικό, κρατά μερίδιο 20% από όλες τις πληρωμές. Υπάρχουν πολλά είδη περιεχομένου στην πλατφόρμα, όμως αυτό για το οποίο είναι κυρίως γνωστή είναι η πορνογραφία. Γι' αυτό και απαιτείται από όλους τους χρήστες να είναι άνω των 18 ετών.

Το OnlyFans υπήρχε ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, με τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών σε πολλές περιοχές της Γης παρέμενε κλεισμένη σπίτι. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη από το 2019 και πλέον διαθέτει περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες.

Ορισμένοι δημιουργοί βγάζουν εκατομμύρια μέσω των λογαριασμών τους, ωστόσο για τη μεγάλη πλειοψηφία των creators η πλατφόρμα ήταν ένας τρόπος να κερδίσουν τα προς το ζην ή να ενισχύσουν το εισόδημά τους εν μέσω της πανδημίας. Το BBC αποφάσισε να ερευνήσει καταγγελίες για ανήλικα άτομα που πουλούν πορνογραφικό υλικό στο site, παρότι ειναι παράνομη η ανάρτηση ανάρμοστων εικόνων με έφηβους ή παιδιά. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι μια 17χρονη από ένα προάστιο της νοτιοανατολικής Αγγλίας πουλούσε βίντεο που την έδειχναν να αυνανίζεται και να χρησιμοποιεί sex toys. Επίσης, ένα άτομο κάτω των 18 ετών συμμετείχε σε σεξουαλικά βίντεο που ανέβασε ένας λογαριασμός ενήλικου χρήστη από τη Νεβάδα των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις του ιστότοπου.

Οι δημοσιογράφοι του BBC κατάφεραν επίσης να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό για μια ανήλικη χρήστη, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα μιας 26χρονης γυναίκας και αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας που εφαρμόζει το site μπορεί να «ξεγελαστεί».

Παρόλο που το OnlyFans υποστηρίζει ότι πλέον οι επίμαχοι λογαριασμοί έχουν κλείσει, το BBC News μίλησε με ειδικούς στην προστασία των παιδιών, εκπαιδευτικούς και στελέχη της αστυνομίας για φαινόμενα ανήλικων χρηστών στην πλατφόρμα, και απέκτησε πρόσβαση σε ανώνυμες σημειώσεις συμβούλων της υπηρεσίας Childline που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Αυτές οι σημειώσεις περιλάμβαναν την περίπτωση ενός κοριτσιού, που εκμυστηρεύθηκε σε συμβούλους ότι είχε αποκτήσεις πρόσβαση στο site όταν ήταν μόνο 13 ετών.

Μερικές σοβαρές περιπτώσεις που αναφέρει το άρθρο, βάσει των πληροφοριών του από τις παραπάνω πηγές, είναι οι εξής:

Κλείσιμο
- Σχολεία μοιράστηκαν ανώνυμες αναφορές για μαθήτριες και μαθητές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης μιας 16χρονης που καυχήθηκε στη σύμβουλο καριέρας ότι βγάζει ένα σωρό χρήματα και επιδεικνύει τις εξωφρενικές δαπάνες της στο Instagram.

- Σύμφωνα με σημειώσεις των συμβούλων της υπηρεσίας Childline, μεταξύ των ανήλικων δημιουργών και χρηστών του OnlyFans υπάρχουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, νεαρά άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές σκέψεις.

teen_angst


- Υπάρχουν καταγγελίες στην αστυνομία από παιδιά που ισχυρίζονται ότι έχουν ανέβει χωρίς τη συγκατάθεσή τους φωτογραφίες τους στο site, ενώ μια 17χρονη είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού.

- Παιδιά που αγνοούνται εμφανίζονται σε βίντεο του OnlyFans, σύμφωνα με έναν αμερικανικό φορέα εποπτείας, που κάνει λόγο και για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

«Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι παιδιά χρησιμοποιούν το OnlyFans. Η εταιρεία δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει παιδιά από το να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να βγάλουν χρήματα ή από το να πέσουν τα ίδια θύματα εκμετάλλευσης» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Σάιμον Μπέιλι, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος για την προστασία των παιδιών.

«Ξεκίνησε με φωτογραφίες ποδιών»

Η 17χρονη Λία κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό χρησιμοποιώντας ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ξεκίνησε να πουλάει ανάρμοστα βίντεο. Αποκάλυψε την αλήθεια στη μαμά της τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η τράπεζα «πάγωσε» τον λογαριασμό της αφού έλαβε μια πληρωμή που ξεπερνούσε τις 5.000 λίρες, για τη διάθεση του ακατάλληλου υλικού στο site. H μητέρα της έφηβης περιέγραψε στο BBC το σοκ και την έκπληξή της όταν έμαθε την αλήθεια: «Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί κάποιοι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τόσα λεφτά για κάτι τέτοιο».

Η Λία είχε αρκετά θέματα μεγαλώνοντας και για μεγάλα διαστήματα απείχε από το σχολείο. Κάποια στιγμή είχαν διακινηθεί στο σχολείο όπου φοιτούσε γυμνές φωτογραφίες της, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Όπως είπε στη μαμά της, αρχικά σκόπευε να ποστάρει μόνο φωτογραφίες των ποδιών της, έχοντας προηγουμένως βγάλει κάποια χρήματα πουλώντας τέτοιο υλικό μέσω Snapchat. Σύντομα όμως άρχισε να ανεβάζει πιο σεξουαλικό περιεχόμενο, με αυνανισμό και χρήση sex toys. Η Λία χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έβγαλε για να κάνει δώρα στον τότε φίλο της, με τον οποίο έχουν πλέον χωρίσει.

Μια καταγγελία για την ηλικία της Λία που έλαβε η πλατφόρμα τον περασμένο Ιανουάριο είχε ως αποτέλεσμα να γίνει έλεγχος, ωστόσο ο moderator που ανέλαβε την υπόθεση δεν εντόπισε κάτι ύποπτο και δεν ελήφθησαν περαιτέρω ενέργειες. Σύμφωνα με τη μητέρα της κοπέλας, όλα τα άλλα social media της κόρης της αναφέρουν ξεκάθαρα την ηλικία της και θα ήταν πολύ εύκολο να ανακαλύψει κάποιος ότι είναι ανήλικη. Το OnlyFans δεν έχει κάποια νομική υποχρέωση να διεξάγει αυτού του είδους την έρευνα, παρόλο που οι εκπρόσωποί του ισχυρίστηκαν στο BBC ότι τσεκάρουν τα social media χρηστών στο πλαίσιο των ελέγχων τους.

Η Λία σταμάτησε να ποστάρει στην πλατφόρμα, ωστόσο ο λογαριασμός της παρέμενε ενεργός για περίπου 4 μήνες μετά την καταγγελία, με πάνω από 50 φωτογραφίες και βίντεο. Μόνον αφού επικοινώνησε το BBC με την εταιρεία έκλεισε τελικά ο λογαριασμός.

teen_bed


Η 14χρονη που πουλούσε γυμνές φωτογραφίες

Ακόμα μια σοκαριστική περίπτωση που αναφέρει το άρθρο του BBC είναι εκείνη μιας 14χρονης κοπέλας που κατάφερε να φτιάξει σελίδα στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το διαβατήριο και τα τραπεζικά στοιχεία της γιαγιάς της. Σύμφωνα με όσα είπαν στους δημοσιογράφους αστυνομικοί από το Χέρτφορντσαϊρ, το κορίτσι μετέφερε τα χρήματα που έμπαιναν στον λογαριασμό της γιαγιάς της, από τις συνδρομές για το ακατάλληλο υλικό που ανέβαζε, σε δικό της τραπεζικό λογαριασμό.

Αναφορικά με αυτήν την περίπτωση, η πλατφόρμα διαβεβαίωσε το BBC ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει το σύστημα επαλήθευσης ηλικίας που χρησιμοποιεί, ώστε στο μέλλον να υπάρχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι παρόμοιο. Ωστόσο το BBC δοκίμασε αυτό το νέο «εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα» τον Απρίλιο: Όταν η ψεύτικη ταυτότητα απορρίφθηκε, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να φτιάξουν έναν λογιαριασμό στο OnlyFans για μια 17χρονη, χρησιμοποιώντας το διαβατήριο της 26χρονης αδελφής της. Η κοπέλα φυσικά δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον λογαριασμό που φτιάχτηκε για αποκλειστικά ερευνητικούς λόγους.

Το site απαιτεί από τους υποψήφιους creators να ποζάρουν δίπλα από ένα έγγραφο ταυτότητας και στη συνέχεια να υποβάλουν μια φωτογραφία που τους δείχνει να το κρατούν δίπλα στο πρόσωπό τους. Ωστόσο το σύστημα της πλατφόρμας απέτυχε να ξεχωρίσει τα δυο κορίτσια, παρά την ηλικιακή τους διαφορά.


Ειδήσεις σήμερα: 

Έκανε το εμβόλιο και κέρδισε... ένα εκατομμύριο δολάρια - Ιδού η 1η νικήτρια της λοταρίας του Οχάιο!

H Μπέλα Θορν και οι σέξι αδελφές της θα γίνουν οι «επόμενες Καρντάσιαν»;

Γεωργαντάς: Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα για εμβολιασμό από 18-29 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης