Βρετανία: Ο Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50

Βρετανία: Ο Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50

Το βρετανικό σύστημα υγείας προειδοποιεί ότι η χώρα έχει σημαντικές ελλείψεις σε εμβόλια που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες – Η ΕΕ απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο

britain-man
Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών. Ο Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών θα καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50.

Οι επικεφαλής του NHS προειδοποίησαν σήμερα για μια «σημαντική μείωση» στις παραδόσεις από κατασκευαστές, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στον όγκο των διαθέσιμων δόσεων. Την ίδια ώρα, Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται σε «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες να απειλούν με απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια εταιρεία οφείλονται οι καθυστερήσεις. Πηγές και έγγραφα των αρχών της Σκοτίας δείχνουν ότι οι προμήθειες της Pfizer θα μειωθούν σχεδόν κατά το μισό τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ανταποκρίτρια του BBC υποστήριξε ότι με βάση όσα της είπαν το πρόβλημα βρίσκεται στη διαθεσιμότητα των εμβολίων της AstraZeneca που είναι λιγότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Η Βρετανία βρισκόταν κοντά στην έναρξη εμβολιασμών σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ότι θα συμβεί πριν τον Μάιο. Σύμφωνα με το NHS, το πρόβλημα στις προμήθειες αναμένεται να διαρκέσει για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας επιμένει ότι η χώρα είναι ακόμη σε τροχιά να πετύχει τον στόχο της ώστε να έχει εμβολιάσει τους πάντες μέχρι τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι η καθυστέρηση δεν σημαίνει και παράταση του lockdown, χωρίς πάντως να δεσμευτεί γι’ αυτό.

Απειλές από την Κομισιόν για απαγόρευση εξαγωγών προς τρίτες χώρες

Κλείσιμο
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δεν απέκλεισε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην εξαγωγή εμβολίων προς τρίτες χώρες και ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν η AstraZeneca συνεχίσει να μην τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας» ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις σχέσεις με χώρες που «παράγουν εμβόλια αλλά δεν τα εξάγουν προς την ΕΕ», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φωτογραφίζοντας τις εξαγωγές των εμβολίων της AstraZeneca από τα εργοστάσια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλευρά, έχουν γίνει μέχρι στιγμής εξαγωγές 10 εκατομμυρίων δόσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου από εργοστάσια εμβολίων που βρίσκονται εντός ΕΕ προς τη Βρετανία.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η σχέση με τις ΗΠΑ είναι καλή, διέπεται από αμοιβαιότητα και ότι «καμία από τις δύο πλευρές επί του παρόντος δεν εξάγει εμβόλια προς την άλλη, αλλά οι εμπορικές ροές της δραστικής ουσίας και των πρώτων υλών συνεχίζονται απρόσκοπτα».


Ειδήσεις σήμερα 

Κικίλιας: Επίταξη γιατρών αν δεν ενισχύσουν εθελοντικά το ΕΣΥ 

Κορωνοϊός: Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους 

Θανάσης Ευθυμιάδης: Ποζάρει ξαπλωμένος στο χωράφι και μιλάει για τον «δυνατό θεραπευτή» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης