Φον ντερ Λάιεν: Έκτακτα μέτρα και απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο τραπέζι

Φον ντερ Λάιεν: Έκτακτα μέτρα και απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο τραπέζι

Αναφορές στο ενδεχόμενο επιβολής πολύ αυστηρών όρων για την εξαγωγή εμβολίων από το ευρωπαϊκό έδαφος σε χώρες «που παράγουν και οι ίδιες», αλλά και σε έκτακτα μέτρα, αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών, έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ursula_2
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν -στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανήγγειλε την υιοθέτηση του «πιστοποιητικού  εμβολιασμού» για την απελευθέρωση των μετακινήσεων των πολιτών-  απείλησε με ενίσχυση των όρων για την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση εμβολίων κατά της Covid-19 που παράγονται στο έδαφός της, στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου που θεσπίσθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήγαγε περισσότερες από 41 εκατομμύρια δόσεις σε 33 χώρες - αλλά προφανώς είχε κυρίως στο νου της την Βρετανία και τα εμβόλια της AstraZeneca. Όπως είναι γνωστό, η Βρετανία έχει προχωρήσει πολύ τον εμβολιασμό των πολιτών της, κυρίως χάρη στα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας, που είναι βρετανοσουηδικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η AstraZeneca δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για παραδόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Εξάγουμε πολλά εμβόλια προς χώρες που παράγουν και οι ίδιες. Είναι μία πρόσκληση προς αυτές να είναι ανοικτές» στην αποστολή εμβολίων προς την ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αυτό που της αναλογεί». 

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ανοικτές όλες τις επιλογες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών -επαναφέροντας τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου για χρήση του άρθρου 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί σε συνθήκες κρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός σε απαραίτητα αγαθά -τα εμβόλια, στη συγκεκριμένη περίπτωση.


Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Στην Εντατική 15χρονη με επιπλοκές στην καρδιά από τον κορωνοϊό

Μυστήριο με αρπαγή ανηλίκου στην Πάρο: Απείλησαν να με θάψουν, λέει το 16χρονο θύμα

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Εμείς αποφασίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ