LIVE

Κορωνοϊός

Ζάεφ για το «φρένο» της Βουλγαρίας: Ταπεινωτικός ισχυρισμός ότι γλώσσα μας είναι δυτικοβουλγαρικό ιδίωμα

1512674006280_zaef

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε στο DW για την εμπλοκή που σημειώθηκε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ, λόγω Βουλγαρίας - "Υπόδειγμα" η Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μιλάει στην DW για το βουλγαρικό "φρένο" στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα υπενθμίζει τον "υποδειγματικό" χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολλοί πίστευαν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπερνώνται τα τελευταία εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο η Βουλγαρία αποφάσισε να μπλοκάρει την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων "λόγω ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών" ανάμεσα στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, η Σόφια δεν δέχεται να αναγνωρίσει "μακεδονική" γλώσσα, εκτιμώντας ότι πρόκειται απλώς για μία διάλεκτο της βουλγαρικής. Επιπλέον ζητεί να "αποκατασταθούν" τα ιστορικά γεγονότα, για παράδειγμα να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία ιστορίας όροι απαξιωτικοί για τη Βουλγαρία.

Ποια είναι η αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ για όλα αυτά; Μιλώντας στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της DW ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μας στη δεκαετία του '90. Με αυτό το δεδομένο θελήσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι μοιραζόμαστε μία κοινή ιστορία, το δεχτήκαμε με τη Συνθήκη Φιλίας που υπογράψαμε με τη Βουλγαρία το 2017. Ναι, ένα μέρος της ιστορίας μας είναι κοινό, όμως από αυτή την ιστορία προέκυψαν δύο έθνη και δύο γλώσσες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κοινή ιστορία ως κάτι που μας συνδέει, όχι ως κάτι που μας χωρίζει. Ο ισχυρισμός ότι η καταγωγή μας είναι βουλγαρική και η γλώσσα μας είναι δυτικοβουλγαρικό ιδίωμα, είναι πραγματικά ταπεινωτικός και μη αποδεκτός".

"26 κράτη-μέλη έχουν άλλη άποψη"

Υπάρχουν αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο "φρένο" της Σόφιας; Μήπως κάποιοι αποδέχονται τα επιχειρήματα της βουλγαρικής κυβέρνησης; Ο Ζόραν Ζάεφ είναι κατηγορηματικός: "Είναι πολύ δύσκολο γι αυτούς να αντιληφθούν το πρόβλημα. Δεν στηρίζουν τις απαιτήσεις αυτές, γιατί θέλουν μια εξήγηση για το πώς μπορεί κανείς να απαιτεί τέτοια πράγματα. Να μας ζητούν να αναγνωρίσουμε κάτι που είναι αντίθετο στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, σε αυτά που πιστεύουμε για το ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε... Είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούν, γι αυτόν τον λόγο εκπλήσσονται οι υπόλοιπες 26 χώρες".

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει ότι "η επίσημη θέση και το στρατηγικό συμφέρον της Βουλγαρίας είναι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ", ενώ παράλληλα υπενθυμίζει, όσον αφορά τις διμερείες σχέσεις ότι "έχουμε ήδη μία πολύτιμη συμφωνία, η οποία μας προσφέρει λύσεις για το μέλλον, βελτιώνοντας τη συνεργασία μας σε μία σειρά τομέων. Πρέπει όμως να είμαστε συνετοί και αποφασισμένοι για να εφαρμόσουμε πλήρως αυτή τη συφωνία. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά τους τελευταίους 20 μήνες. Έχουμε κοινές επιτροπές, οι οποίες πραγματεύονται ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και έχουν ήδη συνεδριάσει δέκα φορές".

"Υπόδειγμα" η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να "διαπραγματευθεί" με τη Βουλγαρία θέματα γλώσσας ή εθνικής ταυτότητας, εκτιμά ωστόσο ότι η χώρα του έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής. Όπως δηλώνει στη DW "έχουμε ήδη δώσει μαθήματα, όχι μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρούμε λύσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες με τη διπλωματία και με ευρωπαϊκή συμπεριφορά, να γεφυρώσουμε τις διαφορές προσθέτοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό 'Βόρεια' στο όνομά μας, ώστε να διαχωρίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία από την Ελληνική Μακεδονία. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόδειγμα σε όλον τον κόσμο. Αλλά και η συμφωνία που υπογράψαμε το 2017 με τη Βουλγαρία περιέχει πολύτιμα στοιχεία για την κοινή μας ιστορία. Μέσα από αυτή την ιστορία θα πρέπει να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία".

Ειδήσεις σήμερα:

Μπορέλ: Το χάσμα της ΕΕ με την Τουρκία μεγαλώνει - Πλησιάζουμε σε σημείο καμπής

Τρεις νοσηλευτές από την Κέρκυρα «πετάνε» την Παρασκευή για Θεσσαλονίκη

Μήνυμα ζωής από την Ξάνθη: Βγήκε από τη ΜΕΘ -COVID 54χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα – Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Γελάω με τα σχόλια

Τα σλαβοαλβαναριά πού αυτοαποκαλούνται έλληνες ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μεγαλέκου. Ειδικά, εκεί στην Μακεδονία οι περισσότεροι πστριωταράδες μακεδονομάχοι είναι απόγονοι γραικομάνων βουλγάρων (μια ματιά στα επώνυμα τους και θα καταλάβετε) και πάρα πολλοί από αυτούς έχουν συγγενείς στην Βουλγαρία.

Νικ

Fake country.

Καλ

Είστε μια φούσκα, ένα ψέμα που κάποια στιγμή θα σκάσει και θα διαλυθεί. Όσο και να προσπαθείτε να θάψετε την αλήθεια, βγαίνει μόνη της και σας σκεπάζει. Λυπάμαι που έχετε μεγαλώσει σε ένα ψέμα κι εσύ και ο λαός σου και λυπάμαι που σε κορόιδεψε τόσο πολύ το ζαβό που έπαιζε τον πρωθυπουργό. Η ιστορία θα δείξει. Μην κλαίτε πάντως που η ψεύτικη ιστορία σας δεν πείθει τους πάντες.

Αφού τα χάρισε ο εθνομηδενιστής αλεξέι

τώρα ελπίζουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα το βέτο της Βουλγαρίας. Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε ξενόφερτους κατακτητές έχουμε αριστερούς που κατακτούν κ καταπατούν την χώρα κ τα δίκαια της για λογαριασμό τρίτων χωρών. Δεν χρειάζεται μα ψάχνουν αλλού συμμάχους ο Ερντογάν κ διάφοροι άλλοι καλοθελητές γείτονές μας. Έχουν βρει πρώτης τάξεως δοσίλογους στο πρόσωπο του Αλεξέι κ του Κουτσούμπα

Χαχαχα

Ναι ρε τρόμπα Ζάεφ...Πήρατε την αρχαία ελληνική ιστορία και τη νεότερη βουλγαρική ιστορία και τη βουλγαρική γλώσσα για να στήσετε ψεύτικο έθνος, και νομίζεις δε θα σας καταλάβουνε...Γελοίοι. Ако не говориш Български, как разбираш ли това, е? Кази ни. Тапак...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

κλάψε και σκάσε αγύριγη τσατσά

ΒΑΓ

όταν ακούω Νότια Κορέα και Βόρεια Κορέα σκέφτομαι ότι ο κάτοικος ειναι ένας λαός που λέγεται Κορεατης!! Ένας ξένος όταν ακούει Νότια Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία σκέφτεται ότι ο κάτοικος λέγεται Μακεδόνας! Σε λίγο τα βιβλία θα γράφουν ότι οι Έλληνες ή Γραικοί αν προτιμάτε (Γραικός= ανιψιός του Ελληνα και σημαίνει παλιούς, γηγενής από το γραία=γη) κατακτήθηκαν από τους πρόγονους των Μακεδόνων!!

Αγύριγο κεφάλι

ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ ζητάει η Βουλγαρία!___Το ότι οι εδώ ΦΑΣΙΣΤΕΣ της παίρνουν το μέρος, την καθιστά πιό ΑΣΤΕΙΑ την περίπτωση της!__Άκου πως λέγεται η γλώσσα που μιλάνε οι Βορει-Μακεδόνες!..___"Κορακίστικα" λέγεται!__Της Βουλγαρίας ΓΙΑΤΙ να της πέφτει λόγος για το τι γίνεται ΜΕΣΑ σε μιά άλλη Χώρα και το πως ονομάζουν οι ομιλούντες την γλώσσα τους αυτή, κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας;

?????

ξεχασες τα χαπια σου σημερα αγυριγε

......

Γιατί; Διότι βρε ηλίθιε, αν κ όταν γίνουν κ τα Σκόπια μέλος της ΕΕ, θα έχουν λόγο για το τι θα γίνεται κ στην Βουλγαρία κ στην Ελλάδα. Κατάλαβες ρε μπαγλαμά;

Ασ ειναι καλα

Ας ειναι καλα οι Βουλγαροι γιατι οι "δικοι μας" οι "ηγετες" δεν ασχολουνται με τετοιες λεπτομερειες...

Ασ ειναι καλα

Ας ειναι καλα οι Βουλγαροι γιατι οι "δικοι μας" οι "ηγετες" δεν ασχολουνται με τετοιες λεπτομερειες...

18%

Ψηφίζει ακομα Σύριζα!!! Ακομα και Μακεδόνες!

τοτος

Μεγάλε μου δεν θα βρείς άλλους τσιπροκοτζιάδες να δεχθούν οτι τα σλαβικά που μιλάτε είναι μακαδονικά. Το κακό είναι οτι αυτή η επαίσχυντη συμφωνία ισχύει ακόμη και οι εμπνευστές της κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης