Το σόου Τραμπ μετά το νοσοκομείο, η σκηνοθετημένη εικόνα υπεροχής και τα «fake news»

Το σόου Τραμπ μετά το νοσοκομείο, η σκηνοθετημένη εικόνα υπεροχής και τα «fake news»

Πώς ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να περάσει μία εικόνα υπεροχής έναντι του φονικού κορωνοϊού - Γιατί το Twitter και το Facebook «έκοψαν» την ανάρτηση του Ρεπουμπλικανού - Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν

trump-t-0
Ο Ντόλαντ Τραμπ πήρε εξιτήριο, ύστερα από μόλις 72 ώρες παραμονής στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ. Κατά την παραμονή του εκεί, όμως, φαίνεται να ενορχήστρωσε ένα σόου. Αυτό τέθηκε σε εφαρμογή, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει πολιτικά στο έπακρο το γεγονός ότι νόσησε από τον ιό που τον κατηγορούν ότι δεν αντιμετώπισε επαρκώς. Η δημόσια εικόνα του λοιπόν είναι σκηνοθετημένη έτσι ώστε να τονίσει την υπέροχη του έναντι του φονικού ιού. Η ίδια η κόρη του Ιβανκα είχε προϊδεάσει το κοινό για την επικοινωνιακή στρατηγική του, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του, στην οποία εμφανίζεται να εργάζεται από το νοσοκομείο. Τον χαρακτηρίζει, μάλιστα, «ασταμάτητο». Τι και αν ένα απλό ζουμ καθιστά σαφές ότι ο Τραμπ κοιτάει απλά μια λευκή σελίδα χαρτιού, ποζάροντας για τον φακό.

Η «χορογραφία» συνεχίστηκε κατά την έξοδο του και από το νοσοκομείο. Τη στιγμή που βγήκε από το ελικόπτερο, στάθηκε στην είσοδο του Λευκού Οίκου και ενώπιον εκατοντάδων φωτορεπόρτερ έβγαλε την προστατευτική μάσκα, βάζοντάς την στη τσέπη του. Πετάξτε την μάσκα», φάνηκε να λέει με το ύφος του.

Αρχικά, το βίντεο που προβλήθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλευόταν ο Τραμπ, έχει μονταριστεί. Στο επίμαχο απόσπασμα καθίσταται εμφανής η τεχνική αλλοίωση του. Μια υπόθεση είναι ότι σκοπός της παρέμβασης ήταν η απόκρυψη του βήχα του προέδρου, σύμπτωμα του Covid-19. Είχε προηγηθεί μια ακόμα ανάρτηση του, στην οποία διαλαλούσε ότι βγήκε νικητής από την μάχη του με τον «κινεζικό ιό». Συνέχισε τα τιτιβίσματα, με στόχο να υποβαθμίσει τους κινδύνους της πανδημίας, την οποία συνέκρινε με την εποχιακή γρίπη: « Η περίοδος της γρίπης έρχεται! Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, κάποιες φορές περισσότεροι από 100.000 και παρά το εμβόλιο, πεθαίνουν από τη γρίπη. Θα κλείσουμε τη χώρα μας; Όχι, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, που σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρος»: Η «συμβουλή» του Τραμπ μέσω Twitter, η οποία αποτυπωνόταν στο «Μην αφήσετε τον ιό να κυριεύει τη ζωή σας», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πολιτικού του αντιπάλου. «Θα νόμιζα ότι ο πρόεδρος μετά από αυτήν την εμπειρία - και χαίρομαι που βγήκε καλά- θα μετέφερε το σωστό μάθημα στον αμερικανικό λαό» είπε Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο NBC. «Οι μάσκες έχουν μεγάλη σημασία, σώζουν ζωές, προστατεύουν από την διασπορά του ιού, όπως και η κοινωνική απόσταση. Και αντί να μιλά για όλα αυτά, το μόνο που άκουσα μέσα από τα tweets του είναι, να μην ανησυχούμε για όλα αυτά. Μα υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. 210.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει».

Η αντίδραση του Twitter και του Facebook

Αίσθηση προκάλεσε η σύγκριση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ανάμεσα σε γρίπη και κορωνοϊό, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η γρίπη είναι ισχυρότερη από την Covid-19 και πώς πεθαίνουν κάθε χρόνο 100.000 άνθρωποι από αυτή. Το ίδιο μήνυμα «κόπηκε» και στο Facebook.

Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του Twitter, το οποίο «μπάναρε» το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, λόγω «παραπλανητικής πληροφόρησης».

tra


Κλείσιμο
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Στην προηγούμενη περίπτωση, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αντέδρασε με απειλές για κλείσιμο ή περιορισμό των social media και για σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους.

Η δημόσια εικόνα του πάντως έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια για το ποια είναι ακριβως η αγωγή του και τι συνέπειες μπορεί αυτή να έχει. Ο Τραμπ παίρνει δεξαμεθανόζη και στεροειδή. Δεν είναι λίγοι οι γιατροί εκείνοι που προειδοποιούν για πρόκληση ψυχώσεων και μανίας, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Ο,τι και να ισχύει, οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να προβάλουν επικοινωνιακά τη διαφορετική φροντίδα που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον μέσο Αμερικανό. Το μήνυμα ότι «δεν είμαστε όλοι ίσοι και ίδιοι» φάνηκε να περνάει στο κοινό. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον προηγείται με 57% στην πρόθεση ψήφου και 16 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ιδιος πάντως ευελπιστεί στο δεύτερο σε σειρά ντιμπέιτ...

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 399 τα νέα κρούσματα - 87 οι διασωληνωμένοι

Προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο: Ανοίγει την παραλία της Αμμοχώστου

Μπάιντεν: Να πιέσει ο Τραμπ την Τουρκία ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης