LIVE

Κορωνοϊός

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Πώς έφτασαν οι δύο χώρες σε νέα πολεμική σύρραξη

nagorno-karabach

Η σύγκρουση, με πυρήνα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κρατάει δεκαετίες - Μετά τη νέα κλιμάκωση, τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Συγκεχυμένες είναι ακόμα οι πληροφορίες που αφορούν τις νέες εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τουλάχιστον άλλοι 15 στρατιώτες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39. Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον, πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σήμερα το πρωί. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, επεσήμανε ότι συγκρούσεις σημειώνονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.

Η Αρμενία κήρυξε γενική επιστράτευση και κατάσταση πολέμου, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε επίθεση. Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Αρμενία ότι αυτή ευθύνεται για την κλιμάκωση της κατάστασης και ανακοίνωσε «αντεπίθεση», με την κινητοποίηση αρμάτων μάχης, πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και drones.

Armenia and Azerbaijan clash over disputed Nagorno-Karabakh region | DW News


Η νέα πολεμικη σύρραξη λαμβάνει χώρα στα σύνορα των δύο χωρών, αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη διαφιλονικούμενη και επίμαχη περιοχή. Πρόκειται για μια περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν που έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα, κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και υποστηρίζεται από την Αρμενία. Η περιοχή είναι αμφισβητούμενη, διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Η κυβέρνηση της Αρμενίας σχεδιάζει να εξετάσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. «Ναι, θα έπρεπε να εξετάσουμε το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Αρτσάχ».

Η σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας κρατάει δεκαετίες. Ενίοτε, μάλιστα, αναζωπυρώνεται. Πυρήνας αυτής είναι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ΕΣΣΔ «δημιούργησε» την αυτόνομη περιοχή Ναμπόρνο-Καραμπάχ μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Από το 1920 κιόλας, οι σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής βρέθηκαν σε διαφωνία ως προς τον έλεγχο του.

At least 16 dead in clashes between Armenia and Azerbaijan


Μετά το θάνατο του Στάλιν, 2.500 Αρμένιοι του Ναγκόρνο- Καραμπάχ υπέγραψαν αίτηση, ζητώντας αυτό να τεθεί υπό τον έλεγχο της Αρμενίας ή της Ρωσίας. Η πτώση της ΕΣΣΔ σηματοδότησε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο- Καραμπάχ ενέκριναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την αζέρικη πλευρά. Το δημοψήφισμα αποτέλεσε έναυσμα για την έναρξη ενός σφοδρού πολέμου. Η περιοχή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, όμως ο πόλεμος είχε αφήσει πίσω του τουλάχιστον 25.000 νεκρούς. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια και έτσι οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Αζέρων, αλλά και μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, αποτελούν συχνό φαινόμενο. Τον Ιούλιο του 2020, αναζωπυρώθηκαν οι συρράξεις.

Η σύγκρουση δεν αφορά μονάχα στην Αρμενία και το Αζερμπαιστάν. Παρεμβαίνουν και οι αντίπαλες εμπλεκόμενες δυνάμεις, που δεν είναι άλλες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Στο πόλεμο της δεκαετίας του '90 το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε την υποστήριξη της Αρμενίας και της Ρωσίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν την υποστήριξη της Τουρκίας. Το ζήτημα παραμένει μέχρι και σήμερα ανοιχτό, όπως και αναρίθμητες άλλες συγκρούσεις του μετασοβιετικού Καύκασου, όπου επικρατεί μία εύθραυστη ειρήνη. Το Αζερμπαϊτζάν είναι «συγγενές» έθνος της Τουρκίας. Ενδεικτικό παράδειγμα, η άκρως επιθετική υποδοχή του νέου πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν Νικολάου Πιπερίγκου από τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγεφ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τις έρευνες της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο. H εμπλοκή της Άγκυρας είναι αυτό που φοβίζει την Αρμενία, η οποία απηύθυνε ήδη έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου. Ήδη, το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να μεταφέρει μαχητές από τη Συρία, ώστε να στηρίξουν το Αζερμπαιτζάν. Η πληροφορία έρχεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μένει να φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας που παραδοσιακά στηρίζει την Αρμενία.

armenia-army
O πρωθυπουργός της Αρμενίας συνεδριάζει στο Γερεβάν με τους επικεφαλής του στρατού


Η Τουρκία έχει εστιάσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν πως μεταφέρει μέχρι και Σύρους τζιχαντιστές στο πολεμικό μέτωπο. Δεν αποτελεί έκπληξη που ο Ερντογάν υποστηρίζει τον «αδελφό» πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πιο στενό σύμμαχο της Τουρκίας στον Καύκασο. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, με μήνυμα του στο twitter, διαβεβαίωσε πως «το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας». Η τουρκική στήριξη ενθαρρύνει την επιθετικότητα των Αζερών, με το Μπακού να είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει το Ερεβάν ακόμα και με Πυρηνικό πλήγμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, κάλεσε «όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση». Μένει να φανεί αν και κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα δοκιμάσουν τις ήδη επιβαρυμένες ρωσοτουρκικές σχέσεις. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν απόψε το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα. Τον τερματισμό των εχθροπραξιών ζήτησαν επίσης η ΕΕ, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση απόψε στο Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, «να σταματήσουν αμέσως τις μάχες» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.


Ειδήσεις σήμερα:

H «άγρια ορχιδέα» Κάρε Ότις λέει ότι τη βίασε στα 17 της ο πρώην σύζυγος της Λίντα Εβαντζελίστα

Στην Ελλάδα ο Πομπέο: Η επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη και Χανιά και το μήνυμα στην Τουρκία

Τα «μυστήρια» του φετινού ΕΝΦΙΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Μαρια

Καλό θα ήταν να προσέχετε Πώς γράφεται και τι γράφεται το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν Ανέκαθεν του Αρτσάχ αναγνωρισμένο ως περιφέρεια της Αρμενίας και όχι του Αζερμπαϊτζάν να ξέρουμε λίγο τι λέμε Όχι παραπληροφόρηση.... έχει χυθεί πολύ αίμα για να το πάρει η Αρμενία πίσω και είναι προσβολή να γράφετε ότι θέλετε....

ΓΤΠ τρολ

@Διαχρονικά υπάρχει στήριξη....ΡΕ ΓΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΑΛΛΑΣΑ......

Βασίλης

1. Τό Ελληνικό κράτος δυσκολεύεται νά πάρει θέση γιατί η ανακήρυξη τής αυτονομίας τού Ναγκόρνο Καραμπάχ τό 1993 θεωρείται αντίστοιχο μέ τήν ανακήρυξη τού ψευδοκράτους τής Κύπρου. 2. Η Αρμενία εδώ καί 2-3 χρόνια, μετά από μία πολύχρωμη επανάσταση έκανε στροφή πρός τήν δύση, απορρίπτοντας τήν παραδοσιακή σχέση μέ τήν Ρωσία. Προφανώς άν δέν φιλήσουν ξανά τό χέρι τού Βλαδίμηρου βοήθεια δέν πρόκειται νά δούνε. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν χωρισμένες τίς σφαίρες επιρροής.

B

Το 2018 οι Αρμενιοι σαν τους Ουκρανους με την προτροπη της ΕΕ των ΗΠΑ αλλα και της Αρμενικης καταγωγης οικογενειας Καρντασιανς ανακυρηξαν πρωθυπουργο μετα απο μια ( χρωματιστη επανασταση¦)τον φιλοδυτικο Nikol Pashinyan που δεκοψε της πολιτιστικες και οικονομικες συνδεσεις με την Μοσχα αν και χιλιαδες Αρμενιοι ζουν και εργαζοντε στη Ρωσια και οτι το Ναγκόρνο- Καραμπάχ θα ειχε καταληφθει απο τους Αζερους αν δεν ηταν οι Ρωσοι να τυποστηριζουν τους Αρμενιους..Τωρα τρεχει και ζηταει βοηθεια απο την Μοσχα βλεποντας οτι οι Δυτικοι περνουν το μερος των Αζερων αλλα και των συμαχων τους Τουρκων.Τα ιδια γινοντε και σε μας ,οσο και να γλυφεις τους δυτικους κ@ους δεν θα σε βοηθησουν το ιδιο εκαναν και στην Κυπρο το 1974 το ιδιο κανουν και τωρα με την Ελληνοτουρκικη κριση στην Ανατολικη Μεσογειο.Το δυτικοευρωπαικο τσατσιλικι δενθα σε σωσει καημενε Αρμενη ουτε και η Καρντασιαν...

Άλλη μία ανοησία

Των πανηλίθιων ρώσων !

Θα ξυπνήσουν ξαφνικά

Οι μεγάλες δυνάμεις υποθάλπουν έναν μεγάλο κίνδυνο. Ετσι ξεκινούν οι μεγάλοι πόλεμοι. Κοιμούνται και σιγοντάρουν για διάφορα συμφέροντα μία χώρα, την Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση, μέχρι που αυτή δυναμώνει και αρχίζει να κινείται έξω από την πεπατημένη με μεγαλόπνοα σχέδια. Τότε τρέχουν όλοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, αλλά είναι ακριβώς πολύ αργά. Ετσι κατέληξαν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν την ανάπτυξή τους με τα γνωστά αποτελέσματα οι Σελτζούκοι, αρχικά ως μισθοφόροι των Βυζαντινών. Ετσι έγινε και με τους πολέμους του Κόλπου στην σύγχρονη εποχή, έτσι και με την Λιβύη. Σειρά της Τουρκίας τώρα. Ξυπνήστε.

xxx

Και γιατί εκεί στο "Πρώτο Θέμα" δεν γράφετε την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ευθέως καταγγέλει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν;

basilis

Έμπρακτη αλληλεγγύη στα αδέρφια μας Αρμενίους. Δένδια, Μητσοτάκη ξυπνάτε

Διαχρονικά υπάρχει στήριξη

Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει σε ανύποπτο χρόνο υλικό (πυραυλακάτους) στην Αρμενία. Κάθε χρόνο από το 1990 έρχονται στην Σχολή Ευελπίδων 5 Αρμένιοι και γίνονται αξιωματικοί.

Διαχρονικά υπάρχει στήριξη

Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει σε ανύποπτο χρόνο υλικό (πυραυλακάτους) στην Αρμενία. Κάθε χρόνο από το 1990 έρχονται στην Σχολή Ευελπίδων 5 Αρμένιοι και γίνονται αξιωματικοί.

nikos

Ο Ρολος της Ελλαδας ? Ποιηματα και οτι πουν οι Τουρκοι .

VAGANEMOS

Εδώ δεν μιλάμε για συμφέροντα μιλάμε για εδαφικές διεκδικήσεις του Ναρκονο Καραμπάχ ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, σε αυτό το θέμα βάζει φωτιά και ο μπουρλοτιέρης παρτάκιας Ερντογάν διαφημίζοντας άλλη μία φορά τον εαυτό του ως ηγέτης της περιοχής και βέβαια για να κάνει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τα υπόλοιπα μέτωπα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης