ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ

«Η προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα αποτελούσε πλήγμα στον σκοπό της ειρήνης» πρόσθεσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών - Το Ισραήλ "αναβάλλει" αλλά δεν "αποποιείται" την προσάρτηση λέει ο Νετανιάχου

jo_baiden
Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών από το Ισραήλ, εφόσον κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Η προσφορά των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν δημοσίως το κράτος του Ισραήλ είναι μια καλοδεχούμενη, θαρραλέα και πολύ απαραίτητη πράξη πολιτικής δεινότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος. «Η προσάρτηση (σ.σ. εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ) θα αποτελούσε πλήγμα στον σκοπό της ειρήνης, για αυτό αντιτίθεμαι τώρα και θα αντιτασσόμουν ως πρόεδρος», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Ξεκινά μια νέα εποχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ (σ.σ. τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ) και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», συνέχισε.

Η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα αποτελούσε μέρος του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προέβλεπε επίσης την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου και του πρώην πολιτικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς αναμενόταν να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για αυτήν την προσάρτηση.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα.

«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», επέμεινε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοτανίδου: Να απομονώνονται οι νέοι όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους

Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο - Χρησιμοποιεί βία και την υπεροπλία της

Προβληματίζει η διασπορά του κορωνοϊού σε 32 περιφερειακές ενότητες και τα κρούσματα υπό διερεύνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης