ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε, μειώνουμε 15% την πιθανότητα να πεθάνουμε από οποιαδήποτε αιτία

Για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε, μειώνουμε 15% την πιθανότητα να πεθάνουμε από οποιαδήποτε αιτία

Ανάλογα με την ανθρωπογεωγραφία των πόλεων, σε κάθε χώρα έχουμε και μία μεγάλη διαφορά στο πόσο περπατάει καθένας

walking
«Από τα τρεισήμισι χιλιάδες βήματα και πάνω, για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε, μειώνουμε 15% την πιθανότητα να πεθάνουμε από οποιαδήποτε αιτία. Και για κάθε 500 βήματα μειώνουμε 7% την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Ο λόγος που αυξάνεται πιο πολύ η μείωση της ολικής θνησιμότητας, είναι ότι η άσκηση προστατεύει και από τον καρκίνο, καθώς οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν καταλήγουν από τον καρκίνο, αλλά από τη θρόμβωση που προκαλεί. Η παχυσαρκία άλλωστε σχετίζεται με 28 διαφορετικά είδη καρκίνου. Άρα το περπάτημα και η απώλεια βάρους μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου και τις επιπλοκές του».

Οι ενδιαφέρουσες επισημάνσεις ανήκουν στον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή ( ΙΜΕΘΑ) καρδιολόγο Δημήτρη Ρίχτερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm με αφορμή την καμπάνια «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», που θα διαρκέσει ως το 2025. Η καμπάνια γίνεται με στόχο να κινητοποιήσει τον κόσμο να ασκηθεί, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, καθώς η θρόμβωση ευθύνεται για τις τρεις βασικές αιτίες καρδιαγγειακών θανάτων παγκοσμίως, που είναι το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.

Το 80% των εφήβων δεν αγαπά το περπάτημα- Σημαντικό όφελος και από τα 3.500 βήματα

Ο γνωστός καρδιολόγος παραθέτει πρόσφατα δεδομένα επικαλούμενος μία μεγάλη μετανάλυση, η οποία παρακολούθησε 227.000 άτομα για περισσότερο από 7 χρόνια και δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Journal of Cardiovascular Prevention» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Στην μετανάλυση αναφέρεται ότι το όφελος δεν ξεκινάει από τα 10.000 βήματα την ημέρα, πού είναι η ισχύουσα σύσταση, αλλά και από τα 3.500 βήματα και πάνω βλέπουμε σημαντικό όφελος, λέει ο κ. Ρίχτερ, για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού διεθνώς δεν περπατάει αρκετά, με τις γυναίκες να προηγούνται σε ένα ποσοστό 31%, έναντι ποσοστού 23% των ανδρών. Στους εφήβους δε το ποσοστό που δεν περπατά αρκετά, φτάνει το 80%. «Το φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό στις πλούσιες χώρες από ό,τι στις φτωχές. Δηλαδή αδράνεια έχουμε στο 37% του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες, έναντι ποσοστού 16% στις φτωχές. Ανάλογα με την ανθρωπογεωγραφία των πόλεων, σε κάθε χώρα έχουμε και μία μεγάλη διαφορά στο πόσο περπατάει καθένας. Στην Αμερική ο μέσος όρος είναι 4.800 βήματα ημερησίως, στην Αγγλία 5.500 και στην Κίνα 6.200». Αυτό που μας μαθαίνει αυτή η μεγάλη μετανάλυση είναι ότι με αυτά τα δεδομένα που είναι πρόσφατα και επιβεβαιωμένα παγκοσμίως, είναι κρίμα να μην ξοδεύουμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για ένα «φάρμακο», που μπορούμε να πάρουμε όλοι, χωρίς να πληρώσουμε τίποτα, τονίζει ο κ. Ρίχτερ.

Αυτό πάντως που είναι εντυπωσιακό, καθότι ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε ότι στα lock down, το περπάτημα έγινε «μάστ», είναι ότι τελικά μειώθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΙΜΕΘΑ. «Ο μέσος όρος προ covid ήταν 5.300 βήματα ημερησίως, νούμερο που μειώθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν επανήλθε». Όσον αφορά το ερώτημα ποια άσκηση θεωρείται καλύτερη για την πρόληψη δημιουργίας θρόμβου στο αίμα, ο κ. Ρίχτερ απαντά: «Η αερόβια άσκηση κυρίως. Εκτός από το περπάτημα, εξαιρετική άσκηση είναι το κολύμπι, το ποδήλατο και ο χορός. Θα έλεγα ιδανικό όφελος έχει το κολύμπι, γιατί δεν κουράζει καθόλου το μυϊκό σύστημα και δεν δημιουργούνται τραυματισμοί, όπως συμβαίνει συχνά πχ στους δρομείς, μετά τα 50. Τα βάρη είναι πολύ λιγότερο επωφελή, παρά το γεγονός ότι βοηθούν στη βελτίωση του μυοσκελετικού συστήματος για αυτό και σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις είναι καλό να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Οι αρχές στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως ο δράστης του μακελειού στο Μέιν βρέθηκε νεκρός

Ο Μπάιντεν διαμηνύει πως είναι έτοιμος να διατάξει «περαιτέρω δράση» μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν

«Ειρήνη μου, ξύπνα!» - Ο σύντροφος της 24χρονης περιγράφει τη στιγμή που τη βρήκε νεκρή στο μπάνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης