Κόμπι Μπράιαντ: Χωρίς μαύρο κουτί το ελικόπτερο - Εξετάζεται το iPad που βρέθηκε

Κόμπι Μπράιαντ: Χωρίς μαύρο κουτί το ελικόπτερο - Εξετάζεται το iPad που βρέθηκε

Νέες εξελίξεις έρχονται στην δημοσιότητα σχετικά με το μοιραίο ελικόπτερο που επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ, με τις τελευταίες να κάνουν λόγο για απουσία μαύρου κουτιού -  Ερευνάται ένα iPad για να οδηγηθούν στα αιτία της συντριβής

000_1OG38K
Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με το δυστύχημα που στέρησε την ζωή στον Κόμπι Μπράιαντ και την 13χρονη κόρη του και συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Daily Mail", η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ αποκάλυψε πως το ελικόπτερο που μετέφερε τον αστέρα του NBA καθώς και άλλους  οκτώ ανθρώπους δεν ήταν εξοπλισμένο με «μαύρο κουτί».

Μεταξύ των ευρημάτων ωστόσο ήταν ένα iPad, το οποίο χρησιμοποιείτο για τα δρομολόγια των πτήσεων, τις καιρικές συνθήκες και άλλα στοιχεία για τις πτήσεις που οι ερευνητές θα εξετάσουν ελπίζοντας πως θα τους οδηγήσει στα αίτια της τραγωδίας. 

Την ίδια ώρα έμπειροι πιλότοι στην περιοχή του Λος Άντζελες εκτίμησαν τι μπορεί να συνέβη και οδήγησε στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πιλότοι στο TMZ, κρίνοντας από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το ελικόπτερο πετούσε πολύ χαμηλά, στα 1250 πόδια. Ο πιλότος λόγω της πυκνής ομίχλης πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στα 2.000 πόδια. Θεωρώντας ότι έχει ξεπεράσει όλα τα βουνά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω και παράλληλα κατέβηκε στα 1.700 πόδια, πιθανότατα για να περάσει κάτω από την ομίχλη.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο John Wayne με προορισμό το αεροδρόμιο Camarillo είχε πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο πάνω από 20 φορές από τα τέλη του 2018 αλλά την Κυριακή επέλεξε διαφορετική διαδρομή λόγω της χαμηλής ορατότητας.

Δείτε το γράφημα των Los Angeles Times:

Κλείσιμο
grafima


Εκπρόσωπος του NTSB δηλωσε τη Δευτέρα ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου στην τελευταία του μετάδοση προς τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είπε ότι θα επιχειρήσει άνοδο για να αποφύγει ένα «στρώμα συννέφων». Τα στοιχεία του ραντάρ έδειξαν ότι το ελικόπτερο ανέβηκε στα 2.300 πόδια και στη συνέχεια ξεκίνησε μια αριστερή καθοδική στροφή.

Η πρόσκρουση που ακολούθησε ήταν τόσο σφοδρή ώστε το ελικόπτερο να γίνει κομμάτια και τα συντρίμμια του να απλωθούν σε μια έκταση 180 μέτρων. «Υπάρχει το σημείο της σύγκρουσης σε έναν λόφο και ένα κομμάτι της ουράς του ελικοπτέρου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά. Η άτρακτος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του λόφου και ο κύριος κινητήρας είναι περίπου 90 μέτρα πιο πέρα».

Το πρωί της Τρίτης η Daily Mail δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφίων για τις οποίες υποστηρίζει ότι έχουν τραβηχτεί λίγα λεπτά μετά την συντριβή του ελικοπτέρου.

fire-hel
fire-hel2


Το ελικόπτερο Sikorsky S-76B πετούσε μέσα στη χαμηλή νέφωση και την ομίχλη, τηρώντας τους κανόνες πτήσης «Special VFR» (Special Visual Flight Rules) δηλαδή πτήση με προσανατολισμό εξ όψεως, κατόπιν ειδικής άδειας από το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σκάφος πετά υπ' ευθύνη του χειριστή, λόγω μειωμένης ορατότητας. Θεωρείται σπάνια η αίτηση για χορήγηση άδειας πτήσης αυτής της κατηγορίας, παρόλο που δεν αποκλείεται.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ και άλλα 8 άτομα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο John Wayne του Orange County, στην Καλιφόρνια, το πρωί της Κυριακής και ώρα τοπική 9:06. Με πορεία προς τα βορειοδυτικά, ο τελικός προορισμός ήταν η Ακαδημία Mamba Sports του Μπράιαντ, στο Νιούμπουρι Παρκ. Θα διέσχιζε τον εναέριο χώρο του Λος Άντζελες, ζητήθηκε όμως από τον πιλότο να κάνει κύκλους πάνω από το Γκλεντέιλ, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε ένα αεροσκάφος να προσγειωθεί σε κοντινό αερολιμένα. Το ελικόπτερο ακολούθως συνέχισε την πορεία του προς ΒΔ, πριν αλλάξει κατεύθυνση προς νότο.

Τις τελευταίες στιγμές της πτήσης, το ελικόπτερο είχε αναπτύξει ταχύτητα 120-160 κόμβων. Κατόπιν άρχισε να κινείται πολύ πιο γρήγορα και να χάνει ύψος με εξίσου ταχύ ρυθμό -περί τα 5.000 πόδια ανά λεπτό. Το τελευταίο σήμα που εξέπεμψαν τα μηχανήματα επικοινωνίας και εντοπισμού του ελικοπτέρου καταγράφηκαν στις 9:45.

Σύμφωνα με εκπαιδευτές πιλότων ένας χειριστής που έχει χάσει τον προσανατολισμό του έχει ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για να αποφύγει μια φονική «βουτιά». «Αν πετάς χωρίς όργανα και μόνο με βάση όσα βλέπεις, αν βρεθείς σε μια κατάσταση στην οποία δεν μπορείς να δεις έξω από τζάμι, το προσδόκιμο ζωής ενός πιλότους και ενός αεροσκάφους είναι της τάξης των 10-15 δευτερολέπτων και αυτό συμβαίνει συνέχεια» λένε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο: Κόμπι Μπράιαντ: Το μοιραίο ελικόπτερο άλλαξε διαδρομή λόγω της ομίχλης
Κόμπι Μπράιαντ: Το μοιραίο ελικόπτερο άλλαξε διαδρομή λόγω της ομίχλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης