ΝΒΑ: Διαδηλώσεις υπέρ του Χονγκ Κονγκ σε φιλικό των Ουίζαρντς με ομάδα από την Κίνα

ΝΒΑ: Διαδηλώσεις υπέρ του Χονγκ Κονγκ σε φιλικό των Ουίζαρντς με ομάδα από την Κίνα

Πολιτικές διαστάσεις πήρε το φιλικό των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς με τους Γκουανγκτσόου Λονγκ Λάιονς, στην «Capital One Arena», με διαδηλωτές να φωνάζουν υπέρ της ελευθερίας του Χονκ Κονκ και να απομακρύνονται από τους άνδρες ασφαλείας του γηπέδου προσθέτοντας ακόμα ένα κεφάλαιο στην κόντρα ανάμεσα σε ΝΒΑ και Κίνα

HONK_KONG
Με συνθήματα και πλακάτ Αμερικανοί φίλαθλοι στήριξαν το Χονκ Κονκ,  πήραν θέση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΝΒΑ και την Κίνα. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να έχουν διαταραχθεί και να μη φαίνεται να υπάρχει κοινό σημείο επαφής.

Αυτή τη φορά πήραν θέση οι φίλαθλοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα και διαδήλωσαν έξω από το κλειστό, αλλά κι εντός αυτού. Άλλοι φορώντας μπλουζάκια, άλλοι κρατώντας πλακάτ και πανό, άλλοι φωνάζοντας «Ελευθερία στο Χονκ Κονκ», άπαντες εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Χονκ Κονκ και στην ελευθερία του λόγου.

Συγκεκριμένα μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κίνας, λοιπόν, πριν από το παιχνίδι των Ουίζαρντς με τους Λάιονς στην Ουάσινγκτον, ένας θεατής φώναξε «Ελευθερία στην έκφραση! Ελευθερία στο λόγο! Ελευθερώστε το Χονκ Κονκ!» και στην συνέχεια απομακρύνθηκε από τους σεκιούριτι.

Ακόμα κάποιοι φίλαθλοι από το δεύτερο διάζωμα φώναξαν για ένα ελεύθερο Χονκ Κονκ, στην διάρκεια της δεύτερης περιόδου, κι έπειτα αποχώρησαν οικειοθελώς. Εξάλλου, όπως δήλωσαν αργότερα στα αμερικανικά ΜΜΕ, το μήνυμά τους το πέρασαν και ήταν πιο σημαντικό από ένα φιλικό ματς. 

Κλείσιμο
Οι Ουίζαρντς ανέφεραν πως οι σεκιούριτι δεν ζήτησαν από κανέναν να εγκαταλείψει τη θέση του, παρά μόνο να παραδώσουν τα πανό, ώστε να συμμορφωθούν με την πολιτική του «Capital One Arena».

Αναρτήθηκαν πλακάτ ακόμα και για την ελευθερία του Θιβέτ, αλλά και τους μηχανισμούς διαδικτυακής αναζήτησης στην Κίνα. Ως γνωστόν, τα αποτελέσματα στο Google είναι ελεγχόμενα από την κινεζική κυβέρνηση, με τα όσα αναπαράγει η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης να είναι περιορισμένα εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαδηλωτές υπήρχαν κι έξω από το γήπεδο, με μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Freedom House», να κρατούν πλακάτ που έλεγαν «Free Hong Kong» και «Ντροπή στο ΝΒΑ», ενώ φορούσαν και μπλουζάκια με την ίδια φράση.

Στα σχέδια της οργάνωσης ήταν τα μέλη της να μπουν στο γήπεδο και να διαδηλώσουν την ώρα του αγώνα, αλλά και να πουλήσουν τα t-shirts στους χώρους του «Capital One Arena», κάτι το οποίο δεν έγινε.

Μια ημέρα νωρίτερα, είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό και στον αγώνα των Λάιονς με τους Σίξερς, καθώς δύο φίλαθλοι απομακρύνθηκαν, επειδή κρατούσαν πανό που έλεγαν «Free Hong Kong».

Ο προπονητής των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Σκοτ Μπρουκ, ρωτήθηκε μετά το φιλικό για τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά απέφυγε να σχολιάσει. «Ήμουν επικεντρωμένος στο παιχνίδι», ήταν η λακωνική απάντησή του, για να προσθέσει πως δεν άκουσε κανέναν από τους παίκτες του να σχολιάζει κάτι σχετικό. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως δεν κάνουν τέτοιου είδους συζητήσεις στα αποδυτήρια, αφού δεν αφορούν το μπάσκετ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης