Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΝΒΑ και Κίνας για ένα... tweet

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΝΒΑ και Κίνας για ένα... tweet

Μία ανάρτηση του τζένεραλ μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάιλ Μόρεϊ στο Twitter που δήλωνε στήριξη στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε βαθμό διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ της ομάδας και της Κίνας, με το ΝΒΑ να απειλείται με τεράστια οικονομική ζημιά και τον Τζέιμς Χάρντεν να προσπαθεί να... συμμαζέψει την κατάσταση  

james-harden
Το «τιτίβισμα» που άναψε φωτιές

Με αφορμή τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, που ξέσπασαν τους τελευταίους μήνες στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, ο τζένεραλ μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, προχώρησε σε ένα «τιτίβισμα» στο Twitter που προκάλεσε την Κίνα.

Ο Μόρεϊ ανέφερε: «Παλέψτε για την ελευθερία, στηρίξτε το Χονγκ Κονγκ», κάτι που οι Κινέζοι δεν είδαν με καλό μάτι αφού το εξέλαβαν σαν γενικότερη διάθεση ενθάρρυνσης των σχετικών διαδηλώσεων από τους Ρόκετς και το ΝΒΑ γενικά.

MOREY


Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Χιούστον, Τίλμαν Φερτίτα, πάντως προσπάθησε να προλάβει το κακό αφού καταδίκασε το σχετικό tweet, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως έχει τον καλύτερο τζένεραλ μάνατζερ στο ΝΒΑ, πως οι Ρόκετς δεν ασκούν πολιτική και η ανάρτηση αφορούσε προσωπικές απόψεις.

Κλείσιμο
Η συγγνώμη του Μόρεϊ και της λίγκας

Daryl_Morey


Ο Ντάριλ Μόρεϊ, αφού είδε τι προκάλεσε, φρόντισε με νέο tweet να απολογηθεί για το προηγούμενο -το οποίο έσβησε- λέγοντας:

«Δεν είχα πρόθεση να προσβάλω φίλους των Ρόκετς, αλλά και δικούς μου, στην Κίνα με το tweet μου. Απλώς εξέφρασα μια σκέψη, βασισμένη σε μια ερμηνεία, για ένα περίπλοκο γεγονός. Είχα την μεγάλη ευκαιρία, μετά από αυτό, να ακούσω και να κατανοήσω άλλες απόψεις. Πάντα εκτιμούσα την σημαντική υποστήριξη που μας έχουν δείξει Κινέζοι φίλαθλοι και χορηγοί. Κι ελπίζω αυτοί που αναστατώθηκαν, να ξέρουν πως δεν ήταν πρόθεσή μου να τους προσβάλω ή να τους παρεξηγήσω. Τα tweets είναι δικά μου και σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν τους Ρόκετς ή το ΝΒΑ».


Από την πλευρά του, το ΝΒΑ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν, υποστηρίζοντας:

«Αναγνωρίζουμε πως οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, έχουν προσβάλει βαθύτατα πολλούς από τους φίλους και τους φιλάθλους μας στην Κίνα, κάτι που είναι λυπηρό. Ενώ ο Ντάριλ έχει ξεκαθαρίσει πως το tweet του δεν εκπροσωπεί τους Ρόκετς ή το ΝΒΑ, οι αξίες της λίγκας υποστηρίζουν τα άτομα που εκπαιδεύουν εαυτούς και μοιράζονται τις απόψεις τους πάνω σε σημαντικά για εκείνα θέματα. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για την ιστορία και την κουλτούρα της Κίνας κι ελπίζουμε πως ο αθλητισμός και το ΝΒΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενωτική δύναμη, για να γεφυρωθεί το πολιτικό χάσμα και να φέρει τους ανθρώπους κοντά».

Η ανένδοτη στάση των Κινέζων που επιφέρει οικονομική ζημιά

Άπαντες στην Κίνα πάντως έχουν πάρει το «τιτίβισμα» του Μόρεϊ πολύ στραβά και σίγουρα το ΝΒΑ και οι Ρόκετς έχουν δρόμο να διανύσουν, μέχρι να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Για παράδειγμα, η τηλεόραση της Κίνας και η εταιρία Tencent, που συνεργάζεται με το ESPN και το ΝΒΑ, για να δείχνει αγώνες της κορυφαίας λίγκας - μια συνεργασία που αξίζει $1.5 δισεκατομμύρια για τα επόμενα πέντε χρόνια - ανακοίνωσε πως δεν θα μεταδίδουν πλέον παιχνίδια της ομάδας του Χιούστον.

Επίσης, η ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην παίκτης των Ρόκετς, Γιάο Μινγκ, σε επίσημη δήλωσή της ανέφερε πως τα όσα εκφράστηκαν για το Χονγκ Κονγκ είναι ανάρμοστα, ενώ η κινέζικη ιστοσελίδα «Weibo» δήλωσε ενοχλημένη ακόμα και με το γεγονός πως το ΝΒΑ έβγαλε την παραπάνω δήλωσή μόνο στα αγγλικά και δεν την δημοσίευσαν μεταφρασμένη και στα κινέζικα.

Το κινέζικο προξενείο στο Χιούστον με τη σειρά του τόνισε πως είναι «έντονα δυσαρεστημένο» με τους Ρόκετς και τους κάλεσε να διορθώσουν το λάθος τους και «να λάβουν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη δυσμενών επιπτώσεων».

Η θέση του ιδιοκτήτης των Νετς

Ο Τζόσεφ Τσάι, που έχει καταγωγή από Ταϊβάν και τον Καναδά και πρόσφατα απέκτησε τους Νετς, έδωσε ελαφρυντικά στον Μόρεϊ, εμμένοντας, όμως, στην «καταστροφή» που ήρθε.

«Ελπίζω μέχρι τώρα να έχετε καταλάβει γιατί η ανάρτηση του Ντάριλ Μόρεϊ ήταν τόσο καταστροφική στη σχέση μας με τους φιλάθλους στην Κίνα. Δεν τον ξέρω προσωπικά. Είμαι βέβαιος πως είναι ένας καλός τζένεραλ μάνατζερ στο ΝΒΑ, και θα δώσω αξία στην επακόλουθη συγγνώμη του και το γεγονός πως δεν ήταν καλά ενημερωμένος, όπως θα έπρεπε. Αλλά ο πόνος που προκάλεσε αυτό το περιστατικό, θα πάρει χρόνο για να ξεπεραστεί».

Τι λέγεται στις ΗΠΑ

Αυτό που αναφέρει το «ESPN» είναι πως το timing που συνέβη όλο αυτό είναι λίγο... ιδιαίτερο. Κι αυτό, διότι κινεζικές ομάδες ήταν ήδη στις ΗΠΑ για παιχνίδια της preseason με ομάδες οτυ ΝΒΑ. Οι Ρόκετς πρόκειται να παίξουν δύο παιχνίδια στην Ιαπωνία, ενώ οι Λέικερς - που έχουν ένας από τους μεγαλύτερους σταρς παγκοσμίως, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς - και οι Νετς θα παίξουν φιλικά σε Σανγκάη και Σενζέν τις προσεχείς ημέρες.

Η προώθηση των σχέσεων του ΝΒΑ με την Κίνα ήταν προτεραιότητα για την κορυφαία λίγκα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με την κορυφαία λίγκα να ανακοινώνει πως στο διάσημο βιντεοπαιχνίδι ΝΒΑ2Κ θα προσθέσει μια κινεζική ομάδα, ενώ σύμφωνα με ειδικούς κι από τις δύο χώρες, τουλάχιστον 500 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι του ΝΒΑ την περασμένη σεζόν ενώ στα social media ακολουθούν τους λογαριασμούς της λίγκας 200 εκατομμύρια.

Τέλος, επισημαίνεται πως Στεφ Κάρι και Κόμπε Μπράιαντ κάνουν μια φορά το χρόνο το ταξίδι για την Κίνα, για εμπορικούς λόγους, ενώ η απήχηση που είχε το ΝΒΑ στους Κινέζους φάνηκε και από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο χιλιάδες θεατές φορούσαν φανέλες αστέρων του ΝΒΑ.

MING


Ο Χάρντεν μπροστάρης τις απολογίας των Ρόκετς

Στην προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση συνέβαλε και ο Τζέιμς Χάρντεν. Οι Ρόκετς είναι στην Ιαπωνία για φιλικά και ο «Μούσιας», εκπροσωπώντας τον ίδιο και τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, ζήτησε συγγνώμη για ό,τι συνέβη.

HARDEN_WEST


«Απολογούμαστε. Ξέρετε πως αγαπάμε την Κίνα. Λατρεύουμε να παίζουμε εδώ. Εμείς οι δύο, βρισκόμαστε στην Κίνα μια - δυο φορές το χρόνο. Μας δείχνουν μεγάλη αγάπη. Εκτιμούμε αυτή τη βάση φιλάθλων, την υποστήριξή τους και ό,τι μας έχουν προσφέρει, προσωπικά και συλλογικά», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης