Wimbledon: Οριστικά χωρίς Ρώσους και Λευκορώσους το τουρνουά

Οι διοργανωτές του Wimbledon επιβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο φετινό τουρνουά  - Εκτός τουρνουά το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης ο Μεντβέντεφ αλλά και σπουδαία ονόματα όπως οι Ρούμπλεφ, Αζαρένκα και Σαμπαλένκα - Για άδικη απόφαση κάνει λόγο η ATP

med
Το Wimbledon ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγη ώρα ότι δεν θα επιτρέψει στους Ρώσους και στους Λευκορώσους τενίστες να συμμετάσχουν στο φετινό τουρνουά (27/6-10/7) ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας. 

Το σημαντικότερο και παλαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο έκανε με επίσημη ανακοίνωση του αυτό που είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες ώρες η New York Times και όλο αυτό συνέβη φυσικά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία υποστηρίζει και η Λευκορωσία. 



To Κλαμπ αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του στον λαό της Ουκρανίας και καταδίκασε τις πράξεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την Βρετανική κυβέρνηση, να αφήσει εκτός Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες.

«Σε συνθήκες τόσο αδικαιολόγητης και πρωτοφανούς στρατιωτικής επιθετικότητας, θα ήταν ανεπίτρεπτο για το ρωσικό καθεστώς να αποκομίσει κέρδος από τη συμμετοχή Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών στο τουρνουά. Κατά συνέπεια αποτελεί πρόθεσή μας, με μεγάλη λύπη, να απορρίψουμε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων παικτών στο φετινό τουρνουά», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 


Κλείσιμο

Ο πρόεδρος του All England Club, Ιαν Χιούιτ σχολίασε: 

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι σκληρό για τα άτομα που επηρεάζονται και με λύπη ξέρουμε ότι θα υποφέρουν για τις ενέργειες των ηγετών του ρωσικού καθεστώτος. Έχουμε εξετάσει πολύ προσεκτικά τα εναλλακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο πλαίσιο των οδηγιών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού προφίλ του τουρνουά, η σημασία του να μην επιτρέπεται η χρήση του αθλητισμού για την προώθηση του ρωσικού καθεστώτος, αλλά και οι ευρύτερες ανησυχίες μας για το κοινό και την ασφάλεια των παικτών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε κάτω από άλλες βάσεις στο τουρνουά».

Εκτός τουρνουά μένει έτσι το Νο2 κόσμου ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο Αντρέι Ρούμπλεφ (Νο6) αλλά και σπουδαίες αθλήτριες της Λευκορωσίας όπως η Αρίνα Σαμπαλένκα και η Βικτόρια Αζαρένκα, όπως και η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα. 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ESPN Tenis (@espntenis)


Το Wimbledon είναι το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά που δεν επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους να συμμετάσχουν κάτι που έχει συμβεί με τα τουρνουά ερασιτεχνών αλλά και το Davis Cup και το Billie Jean King Cup.

Πριν από ένα μήνα ο υπουργός αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Χάντλεστον, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ένιωθε άνετα με έναν «Ρώσο αθλητή που θα φέρει τη ρωσική σημαία» και θα φτάσει σε σημείο να κερδίσει το κορυφαίο τουρνουά τένις στον κόσμο που είναι το Wimbledon.

«Πολλές χώρες έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα επιτρέψουν σε εκπροσώπους από τη Ρωσία ν' αγωνιστούν.Όταν είναι άτομα και όχι ομάδες είναι διαφορετικό. Υπάρχει και το θέμα της βίζας.Χρειαζόμαστε κάποια πιθανή διαβεβαίωση ότι δεν είναι υποστηρικτές του Πούτιν και θα εξατάσουμε τι εγγυήσεις θα ζητήσουμε. Είμαστε σε συζητήσεις», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι από τις πρώτες ημέρες της εισβολής δεν αγωνίζονται στα επαγγελματικά τουρνουά με την σημαία τους και δίπλα στα ονόματα τους υπάρχει ένα κενό!

ATP: «Άδικη και επιζήμια απόφαση

Η ATP  εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση και την χαρακτηρίζει «άδικη». 

Η ανακοίνωση της ΑΤΡ:

"Το άθλημά μας είναι περήφανο που λειτουργεί με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου οι παίκτες ανταγωνίζονται ως μεμονωμένα άτομα για να κερδίσουν τη θέση τους σε τουρνουά με βάση την κατάταξη της ATP. Πιστεύουμε ότι η σημερινή μονομερής απόφαση του Wimbledon και της LTA να αποκλείσουν παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι άδικη και μπορεί να κάνει ζημιές άνευ προηγουμένου για το άθλημα. Οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας παραβιάζουν τη συμφωνία μας με το Wimbledon, η οποία αναφέρει ότι η είσοδος παικτών βασίζεται αποκλειστικά στην κατάταξη της ATP. Οποιαδήποτε κίνηση ως απάντηση σε αυτήν την απόφαση θα αξιολογηθεί τώρα σε διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιο και τα συμβούλια των μελών μας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται σε αγώνες της ATP υπό ουδέτερη σημαία, μια θέση που μέχρι τώρα υπήρχε σε όλο το επαγγελματικό τένις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την κοινή μας ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία στο πλαίσιο του Tennis Plays for Peace."


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τζόνι Ντεπ περιγράφει πώς ταράχτηκε η Άμπερ Χερντ όταν... δεν την περίμενε να του βγάλει τις μπότες!

Λέων: Στη Μαλένα δεν διαπιστώνεται ίκτερος που είναι βασικό εύρημα της ηπατικής ανεπάρκειας

Βανδαλισμοί, σκουπίδια και σκόνη στην Αγία Σοφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης