Ο Τζόκοβιτς δεν είναι ο μόνος - Ποιοι είναι οι «ψεκ» των γηπέδων που βλέπουν την κόκκινη κάρτα

Ο Τζόκοβιτς δεν είναι ο μόνος - Ποιοι είναι οι «ψεκ» των γηπέδων που βλέπουν την κόκκινη κάρτα

Ο Σέρβος σούπερ σταρ δεν είναι ο μοναδικός που αρνείται τον εμβολιασμό. Ο Καϊρί Ιρβινγκ,επτά φορές all star του ΝΒΑ, αναμένεται να χάσει περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια, ενώ ο Τζόσουα Κίμιχ της Μπάγερν υπέστη απώλειες 800.000 ευρώ εξαιτίας της άρνησής του - και μετά άλλαξε στάση

ATHLHTES_PSEK_2
Να ζει κανείς ή να μη ζει, λέει στην περίφημη κραυγή του ο Αμλετ. Αν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ζούσε σήμερα, ο σύγχρονος Αμλετ θα αναρωτιόταν: «Να εμβολιαστεί κανείς ή να μην εμβολιαστεί». Δύο χρόνια (και κάτι ημέρες) έχουν περάσει από τη στιγμή που στα δελτία ειδήσεων ακούστηκε για πρώτη φορά η πληροφορία για έναν άγνωστο ιό που είχε μολύνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τής (επίσης άγνωστης) πόλης Γουχάν στην Κίνα. Από τότε μέχρι σήμερα σύσσωμη η ανθρωπότητα δίνει έναν τεράστιο αγώνα κόντρα στην πανδημία, σε μια μάχη που δίνεται σε πολλά μέτωπα και με πολλές μορφές.

Κι αν τους πρώτους μήνες που μάθαμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν το πώς γεννήθηκε, με τις θεωρίες συνωμοσίας να διαδέχονται η μία την άλλη, πλέον ένα από τα βασικά... debates για τον COVID-19 έχει να κάνει με τα εμβόλια. Με τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα να ανάβει για τα καλά μετά τα όσα απίστευτα συνέβησαν τις πρώτες ημέρες του 2022 στη Μελβούρνη, με πρωταγωνιστή τον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ομως ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο δεν είναι ο μόνος αθλητής που εξακολουθεί να αντιστέκεται στον εμβολιασμό. «Αν απελάσετε τον Τζόκοβιτς, τότε πολύ απλά θα τον κάνετε σημαιοφόρο του αντεμβολιαστικού κινήματος».



Αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα των νομικών που εκπροσώπησαν τον «Νόλε» στη δικαστική του διαμάχη με την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Το νομικό... τρικ δεν έπιασε, αλλά ο Τζόκοβιτς, είτε το ήθελε είτε όχι, είχε γίνει ήδη σημαία των αρνητών του εμβολιασμού με το όνομά του (Νόβακ) να αναφέρεται πλέον ως «NoVax» (όχι εμβόλιο)!

Οικονομικές συνέπειες

Οσον αφορά και τις (οικονομικές) συνέπειες των όσων έγιναν στη Μελβούρνη, η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Το σίγουρο είναι ότι ο Σέρβος θα πρέπει να πληρώσει τις 500.000 δολάρια Αυστραλίας, ποσό που αφορά τα δικαστικά έξοδα ενώ έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει τα 2,75 εκατ. δολάρια που παίρνει ο νικητής. Από κει και πέρα, αν και κάποιοι εκ των (ουκ ολίγων) χορηγών του φάνηκε να κρατούν κάποιες αποστάσεις (η Lacoste, η Peugeot και η αυστριακή Raiffeisen Bank  ενημέρωσαν ότι θα συζητήσουν μαζί του) χωρίς όμως να δείξουν ότι έχουν σκέψεις να διακόψουν τη συνεργασία τους, υπήρχαν και αρκετοί που ξεκαθάρισαν ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως πρόβλήμα.

Κλείσιμο
Ο Σέρβος τενίστας, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ήταν ένα από τα πλέον επιφανή μέλη του συγκεκριμένου κλαμπ που απαρτίζεται από σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά όχι το μόνο και σίγουρα όχι το πιο επικριτικό.
djokovic_diki_new_xr
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναγορεύτηκε σε «αρχηγό των ανεμβολίαστων» μετά την πρόσφατη περιπέτειά του στην Αυστραλία

Αυτός ο τίτλος μάλλον πηγαίνει δικαιωματικά στον πρωταθλητή του NBA (με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς) και επτά φορές All Star Καϊρί Ιρβινγκ, ο οποίος έχει πολλά κοινά με τον Τζόκοβιτς αλλά και σημαντικές διαφορές. Ανεξαρτήτως του τι έχουν πει κατά καιρούς, η γενική αρχή που χαρακτηρίζει τους αθλητές οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό είναι ότι «θέλουμε να αποφασίσουμε εμείς το τι θα βάλουμε στο σώμα μας και εξακολουθούμε να έχουμε επιφυλάξεις για τις παρενέργειες που προκαλούνται».

Κάπου εκεί όμως αρχίζουν και οι διαφοροποιήσεις αυτής της ετερόκλητης ομάδας. Και οι διαφοροποιήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βαθύτερες αιτίες της άρνησής τους, αλλά και με τις συνέπειες αυτής. Ο Καϊρί Ιρβινγκ, για παράδειγμα, είναι αυτός που έχει πληρώσει πιο ακριβά από κάθε άλλον (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) τη συγκεκριμένη στάση του. Ο άσος των Μπρούκλιν Νετς το 2017 είχε προκαλέσει σοκ με τη δήλωσή του ότι «η Γη είναι επίπεδη και μας λένε ψέματα», για να ζητήσει συγγνώμη έναν χρόνο αργότερα λέγοντας με νόημα: «Ηταν μια περίοδος που μου άρεσαν πολύ οι θεωρίες συνωμοσίας.

Ομως κατάλαβα πως ακόμη κι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο δεν μπορείς να βγαίνεις και να το λες έτσι εύκολα». Και αυτό το τελευταίο το τήρησε εν μέρει στο θέμα του εμβολιασμού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το περιοδικό «Rolling Stone» αποκάλυψε ότι εκείνη την περίοδο ο Καϊρί είχε αρχίσει να ακολουθεί έναν λογαριασμό στο Instagram που ταυτιζόταν με κορυφαίο θεωρητικό συνωμοσίας ο οποίος ισχυριζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «μυστικές εταιρείες εμφυτεύουν εμβόλια βάσει ενός σχεδίου για τη σύνδεση των μαύρων ανθρώπων με έναν κύριο υπολογιστή, στο πλαίσιο σχεδίου του Σατανά».

Ζήτημα επιλογής

Δημόσια δεν βγήκε ποτέ να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και όταν στις 12 Οκτωβρίου οι Νετς τον έθεσαν εκτός ομάδας (στη Νέα Υόρκη είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όσων αθλούνται σε κλειστούς χώρους), η πρώτη του αντίδραση ήρθε μέσω διαρροής των εκπροσώπων του. «Ο Καϊρί δεν είναι αντεμβολιαστής. Η άρνησή του δεν έχει να κάνει με επιστημονικούς λόγους, αλλά θέλει να γίνει η φωνή όλων όσοι δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν και για να υποστηρίξει κάθε άτομο που θέλει να αποφασίσει μόνο του για το αν θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο ή όχι, χωρίς να αντιμετωπίζει επιπτώσεις στην εργασία του».

Στις 14 Οκτωβρίου, όμως, ο ίδιος φρόντισε (στον λογαριασμό του στο Instagram) να δηλώσει: «Επιλέγω να μην εμβολιαστώ. Είναι επιλογή μου και ζητώ να τη σεβαστείτε όλοι σας. Θα συνεχίσω να είμαι σε φόρμα και έτοιμος να παίξω για την ομάδα. Δεν είναι πολιτικό το θέμα, δεν έχει να κάνει με το ΝΒΑ ή με την ομάδα μου. Εχει να κάνει με τη ζωή μου και το τι επιλέγω εγώ να κάνω. Στέκομαι στο πλευρό όσων υποστηρίζουν αυτό που είναι δίκαιο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του. Είναι λυπηρό να βλέπω αυτό το πράγμα να χωρίζει τον κόσμο και να χάνουν άνθρωποι τις δουλειές τους.
f1
Ο Καϊρί Ιρβινγκ είναι ο διασημότερος, μετά τον Τζόκοβιτς, αθλητής που εξακολουθεί να αρνείται να κάνει το εμβόλιο

Δεν είναι το θέμα ότι είμαι αντεμβολιαστής. Εχει να κάνει με το πώς νιώθω εγώ. Και εγώ νιώθω πως δεν είμαι βέβαιος. Γνωρίζω τις συνέπειες της απόφασής μου, αλλά εγώ ορίζω τη ζωή μου. Ζούμε σε τρελές εποχές. Δεν έχω κάνει κακό σε κάποιον, δεν έχω κάνει κανένα έγκλημα. Αν επιλέξεις να κάνεις το εμβόλιο, σε υποστηρίζω. Κάνε αυτό που θεωρείς καλύτερο για σένα. Εγώ θα συνεχίσω να προσεύχομαι για όλους τους ανθρώπους που έχασαν δικούς τους από την πανδημία». Θεωρητικά ο Ιρβινγκ θα μπορούσε να παίζει στους εντός έδρας αγώνες, εν τούτοις οι Νετς αποφάσισαν να μην το κάνουν, καθώς δεν μπορούσε να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά αυτό άλλαξε στις 18 Δεκεμβρίου όταν ο σύλλογος του Μπρούκλιν έχοντας χτυπηθεί από τραυματισμούς και κορωνοϊό(!) τον επανέφερε στην ομάδα και, παρόλο που την επομένη μπήκε στο πρωτόκολλο κορωνοϊού, στις 6 Ιανουαρίου έκανε το ντεμπούτο του.

Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Ιρβινγκ θα παίζει μόνο στους εκτός έδρας αγώνες των Νετς, αλλά όλη αυτή η ιστορία θα του κοστίσει πραγματικά μια περιουσία. Για τον Καϊρί, του οποίου οι ετήσιες απολαβές είναι κοντά στα 35 εκατ. δολάρια, το ποσό ανά αγώνα αντιστοιχεί σε 380.000 δολάρια. Εχοντας λοιπόν απουσιάσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και από τους 35 αγώνες της ομάδας του απώλεσε ένα ποσό που ξεπερνά τα 13,3 εκατ. δολάρια!

Δεδομένου ότι θα απουσιάσει από άλλους περίπου 20 εντός έδρας αγώνες, η συνολική χασούρα του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια! Κυρίως όμως γνωρίζει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν έχει πλέον ισχύ η πρόταση των Νετς για νέο τετραετές συμβόλαιο αντί σχεδόν 190 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα τον κατέτασσε στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ΝΒΑ. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως για τον 29χρονο, που έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη (κάποιες συμπτώσεις είναι όντως διαβολικές) και πήρε το όνομά του από τη Βίβλο και την προσευχή «Κύριε (Kyrie) ελέησον», τα λεφτά δεν είναι προτεραιότητα...
f2
) Αντριου Ουίγκινς έκανε το εμβόλιο όταν αντιλήφθηκε το οικονομικό κόστος

Να σημειώσουμε πάντως ότι στο NBA υπήρχαν και άλλοι αρνητές του εμβολίου, ωστόσο πλέον το ποσοστό είναι πολύ μικρό (η Λίγκα έχει ενημερώσει ότι το 95% έχει εμβολιαστεί). Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ήταν αυτή του Αντριου Ουίγκινς των Γουόριορς.

Ο Καναδός, όταν έγινε γνωστό ότι και στο Σαν Φρανσίσκο (έδρα της ομάδας του) ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, ζήτησε από τη Λίγκα να εξαιρεθεί του εμβολιασμού λόγω... θρησκευτικών πεποιθήσεων, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε και έκανε το εμβόλιο έστω και με κρύα καρδιά, καθώς στη δική του περίπτωση «ήταν πολλά τα λεφτά»! Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί αθλητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έχουν τοποθετηθεί δημόσια κατά του εμβολιασμού, ωστόσο από τις ενημερώσεις των επαγγελματικών λιγκών το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι από 98% και πάνω.

Στο ποδόσφαιρο

f3_kseg
Ο Ενγκολό Καντέ της Τσέλσι, τους τελευταίους μήνες βρέθηκε δύο φορές θετικός και πολλοί λένε ότι προτίμησε να ασθενήσει παρά να εμβολιαστεί
Σε οποιαδήποτε σύγκριση αφορά το top 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, συνήθως το αγγλικό είναι αυτό που παίρνει την πρώτη θέση σε όλες τις κατηγορίες. Ειδικά σε αυτές που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά στοιχεία. Υπάρχει όμως και μία όπου η Premier League είναι τελευταία και καταϊδρωμένη. Σωστά το μαντέψατε, πρόκειται για το ποσοστό των εμβολιασμένων αθλητών! Στη Serie A (Ιταλία) το ποσοστό των αθλητών που έχουν κάνει δύο δόσεις είναι 98%, στη La Liga (Ισπανία) είναι 97%, στη Ligue 1 (Γαλλία) είναι 95% και στην Bundesliga (Γερμανία) είναι στο 94%.

Στην Αγγλία όμως το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις στο 84%, που σημαίνει ότι περίπου 100 ποδοσφαιριστές δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν κάνει μόνο μία δόση. Σε αντίθεση με το NBA το οποίο είχε δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των ανεμβολίαστων αθλητών, στην Premier League δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα ονόματα, με τις φήμες να αναφέρουν ότι ο πιο γνωστός απ’ όλους είναι ο Ενγκολό Καντέ της Τσέλσι (τους τελευταίους μήνες βρέθηκε δύο φορές θετικός). Κι αν στην αρχή της σεζόν υπήρχε μια χαλαρότητα από την πλευρά των ομάδων και των προπονητών (με δηλώσεις του στυλ «δεν μπορούμε να επιβάλουμε τον εμβολιασμό στους αθλητές»), η έξαρση των κρουσμάτων στα μέσα Δεκεμβρίου και το κύμα αναβολών των αγώνων (καθώς κάποιες ομάδες δεν συμπλήρωναν ρόστερ) έφεραν δεύτερες σκέψεις.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε μεταγραφή ποδοσφαιριστή που δεν είναι εμβολιασμένος», δήλωσαν ορθά κοφτά πριν από λίγες ημέρες οι Γιούργκεν Κλοπ (προπονητής Λίβερπουλ), και Στίβεν Τζέραρντ (προπονητής Αστον Βίλα), με τις διοικήσεις των ομάδων όμως να σκέφτονται και άλλα μέτρα έχοντας ως παράδειγμα τα όσα έκανε η Μπάγερν Μονάχου λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Η Γερμανία αντιμετώπισε το ίδιο κύμα τον Νοέμβριο όταν ο Τζόσουα Κίμιχ βρέθηκε θετικός, με τον διεθνή μέσο να έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν έχει εμβολιαστεί «γιατί εξακολουθώ να έχω αμφιβολίες». Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι τέσσερις ποδοσφαιριστές της ομάδας (Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Τσούπο-Μοτίνγκ, Κουζένς), οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα όταν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τελεσίγραφο

Η διοίκηση της Μπάγερν ενημέρωσε άμεσα πως όποιος χάνει προπόνηση ή αγώνα λόγω κορωνοϊού ενώ είναι ανεμβολίαστος δεν θα πληρώνεται, με τον Κίμιχ να χάνει σχεδόν 800.000 ευρώ και τους Γκνάμπρι, Μουσιάλα να αλλάζουν γνώμη. Λίγο αργότερα το ίδιο έκανε και ο Κίμιχ, ο οποίος αφού... πόνεσε στην τσέπη ξεπέρασε τις αμφιβολίες του και δήλωσε έτοιμος να εμβολιαστεί.
f4
Ο Τζόσουα Κίμιχ της Μπάγερν πλήρωσε ακριβά την άρνησή του, όμως με βαριά καρδιά δέχτηκε τελικά να εμβολιαστεί

Ολο αυτό το διάστημα οι ομάδες της Premier League δοκίμασαν διάφορους τρόπους για να πείσουν και τους τελευταίους ανεμβολίαστους να αλλάξουν στάση διοργανώνοντας μια ειδική συνάντηση των 20 αρχηγών με τον Τζόναθαν Βαν Ταμ, αναπληρωτή διευθυντή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να τους πείσει να ενθαρρύνουν τους ανεμβολίαστους συμπαίκτες τους. Τι προέκυψε από τη συγκεκριμένη συνάντηση;

Οτι είναι ελάχιστοι οι αντεμβολιαστές εκ πεποιθήσεως (ή θρησκευτικών αντιλήψεων) και οι υπόλοιποι είναι διστακτικοί για τους δικούς τους λόγους ο καθένας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που «άκουσαν» ότι το εμβόλιο προκαλεί μείωση της ανδρικής ικανότητας (!), κάποιοι «έμαθαν» ότι περιείχε αλκοόλ, ενώ υπάρχουν και αυτοί που φοβούνται ότι προκαλεί προβλήματα στην απόδοσή τους στο γήπεδο, αλλά και ορισμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν «πώς επιστρέψαμε στην κανονικότητα το 2020 χωρίς να κάνουμε το εμβόλιο και τώρα προσπαθούν να μας το επιβάλουν».

Ηδη όμως οι σύλλογοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Κι όσο αν κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι «η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη άρνηση», η ορατή απειλή της απώλειας εσόδων είναι ικανή για να αλλάξει την εικόνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση - Απελευθερώνεται το ωράριο

Προσπάθεια δημοσκοπικής ανάτασης του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η κυβέρνηση για την πρόταση μομφής

Πώς δίνονται ειδικές άδειες σε εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, oι νέες υπουργικές αποφάσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης