Πρόταση μομφής: Για προσπάθεια δημοσκοπικής ανάτασης του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει η κυβέρνηση

Πρόταση μομφής: Για προσπάθεια δημοσκοπικής ανάτασης του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει η κυβέρνηση

Έρχεται «καυτό» τριήμερο στη Βουλή – Το Μαξίμου μιλά για προβλέψιμη κίνηση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται από το Κίνημα Αλλαγής - Ο Μιχάλης Κατρίνης θα εκπροσωπήσει το Κίνημα Αλλαγής, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής

mitsotakis-tsipras3
Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να μετατραπεί η Βουλή το επόμενο τριήμερο κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν «προβλέψιμη κίνηση εντυπωσιασμού» την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει στην παρούσα συγκυρία το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει η αντιπολίτευση. Εκτιμούν ωστόσο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποσκοπεί μόνο στην πολιτική εκμετάλλευση των ολιγωριών που επέδειξε η κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας αλλά παράλληλα αποτελεί μια προσπάθεια δημοσκοπικής ανάταξης.

Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις δημοσκοπήσεις το σύνολο των σφυγμομετρήσεων δείχνει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πιέζεται ασφυκτικά από την καθήλωση των ποσοστών του και από την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου για τις δημοσκοπικές εταιρείες Δημήτρης Μαύρος δήλωσε πρόσφατα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πως «στον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις αλλά όταν ο συγκεκριμένος χώρος αμύνεται το κάνει με πιο έντονο τρόπο από ότι άλλα κόμματα πιο νηφάλια. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα σε εμάς και στην λειτουργία στα όρια της Δημοκρατίας».

Υπο αυτά τα δεδομένα η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει το βαρύ κοινοβουλευτικό πυροβολικό ώστε να μεταφέρει την συζήτηση αποκλειστικά εντός των ορίων της Βουλής δεν στοχεύει μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον νέο πρόεδρο της Χαριλάου Τσικούπη, Νίκο Ανδρουλάκη καθώς ως εξωκοινοβουλευτικός δεν μπορεί να λάβει μέρος στην σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να κορυφώσει την ευρύτερη αντιπολιτευτική του τακτική εμπεριέχει και υψηλό ρίσκο καθώς αν και η νέα κίνηση δεν στεφθεί με αντίστοιχη δημοσκοπική επιτυχία είναι αρκετά πιθανό να ενταθεί περαιτέρω η εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπο και τις ενέργειές του.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα συζητούταν και οι σφοδρές ενστάσεις από πρωτοκλασσάτα στελέχη για την πρόταση Τσίπρα περι εκλογής προέδρου από την βάση. Μια πρόταση που ο κ. Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «κατ’ επίφαση δημοκρατική». Αντί της συνεδρίασης ο κ. Τσίπρας επέλεξε τελικά την παρέμβαση στην Ολομέλεια και την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ:

Κλείσιμο
protasi-syriza-5


Οικονόμου: Κίνηση εντυπωσιασμού όσο η απήχηση Τσίπρα φθίνει

Από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με δήλωσή του, χαρακτηρίζει την πρόταση μομφής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ την ίδια ώρα σημειώνει πως η πολιτική απήχηση του Αλέξη Τσίπρα φθίνει.

Μιλώντας για την συζήτηση στη Βουλή που θα επακολουθήσει τονίζει πως αυτή «θα είναι μίας πρώτής τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού.

»Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μίας πρώτής τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει.

»Δε θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο».

Τσίπρας: Να φύγετε

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή κατά την οποία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

«Ζητάω σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή επειδή μια γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αφήνοντας ηλικιωμένους γυναίκες παιδιά στο έλεος του χιονιά. Χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο πρωθυπουργό. Και έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανός να υπήρχαν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση να διδάσκονται από τα λάθη, ολιγορίες και δραματικά αποτελε΄σματα ιδεοληψιών τους. Ζήτησα το λόγο επειδή κάθε ώρα που μιλάμε και παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία 4-5 συμπολίτες χάνουν την ζωή τους.

»Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ. Ο συνολικός λογαριασμός προσεγγίζει τις 23 χιλ. Η χώρα μας η χειρότερη στην Ευρώπη. Τραγικός απολογισμός. Διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει

»Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος αρνούνται να ακούσουν καταλάβουν να αισθανθούν και να πάρουν μέτρα αφήνοντας την κερδοσκοπία να λυμαίνονται με την κερδοσκοπία . Διευκολύνουν την κερδοσκοπία και καταστρέφουν κάθε έννοια ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Επιλέγουν εν μέσω κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν την ΔΕΗ. Αρνούνται να μην μειώσουν τον φόρο κατανάλωσης και να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό.

»Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Η φθορά Μητσοτάκη υπονομεύει και φθείρει τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Το ρουσφέτι, η διαπλοκή η διασπάθιση δημόσιου χρήματος οδηγούν κοινωνία σε ανασφάλεια και οροφή και οικονομία στο γκρεμό. Οι ίδιες παλιές πρακτικές αδιαφάνειας, σπατάλης, διανομής ιματίων του κράτους είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα.

»Ζήτησα εκτάκτως το λόγο γιατί η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, φωτιές, πανδημία, χιονιάδες. Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ασφάλεια της πλειοψηφίας παράγει φαινόνενα κρατικού αυταρχισμού και δίωξης όσων έχουν άλλη άποψη. Αυτό προσβλαλει την Δημοκρατία με προσπάθειες ποδηγέτησης της ενημέρωσης. Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς. Ετσι οδηγούμαστε σε αυταρχικό κατήφορο. Στην Ερντογανοποίηση. Μια εξέλιξη που δεν αξίζει στην Ελλάδα.

»Ζήτησα το λόγο επειδή τίποτα καλό και θετικό δεν μπορεί πια η πλειοψηφία να περιμένει από αυτή τη κυβέρνηση.

»Δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Επειδή έχουμε υποχρέωση. Εχουμε υποχρέωση την απόγνωση και οργή πλειοψηφίας να την κα΄νουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής. Θεωρώ καθήκον μου να θέσω μπροστά στον λαό και κοινοβοπύλιο την πεποίθησή μου ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το γρηγορότερο. Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πριν είναι αργά για την κοινωνία.

»Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με συγγνώμες. Να φύγετε γιατί κοστίζετε σε χρήμα ζωές, ανασφάλεια, φόβο. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, την κοινωνία. Δεν αξίζει τόση παρακμή.

»Καταθέτω εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά. Γιατί έχει έρθει η ώρα να φύγετε. Να ανασάνει ο τόπος. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δοθεί διέξοδος. Καλούμε κάθε πολίτη να συστρατευθεί για να επανέλθει η Δημοκρατική κανονικότητα. Η Δικαιοσύνη, η Υγεία, η ασφάλεια με ελευθερία και η Ελευθερία με ασφάλεια σε αυτό τον τόπο».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του κοινοβουλίου για την συζήτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε το λόγο και μίλησε για συσσωρευμένη οργή και απόγνωση της κοινωνίας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Να φύγετε γιατί κοστίζετε σε ζωές, χρήμα και φόβο».

Σε μια προσπάθεια πολιτικής ρεβάνς μίλησε για «αυταπάτες» των πολιτών αναφορικά με τις ικανότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας πως η πρόσφατη κακοκαιρία «έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανώς να υπήρχαν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση να διδάσκονται από τα λάθη, τις ολιγωρίες και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους».

«Καταθέτω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά. Γιατί έχει έρθει η ώρα να φύγετε. Να ανασάνει ο τόπος. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δοθεί διέξοδος» είπε.

Γεωργιάδης: ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει απαντήσεις για όλα τα ψέματα

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είπε «κύριε αρχηγέ της αξ. Αντιπολίτευσης η πρόταση γίνεται αποδεκτή. Αύριο απόγευμα ξεκινά η συζήτηση. Την απάντηση θα την δώσει η Βουλή τις επόμενες 3 ημέρες. Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις για όλες τις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε».

Η διαδικασία

Να σημειωθεί ότι η τριήμερη συζήτηση επι της προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής για να λήξει το βραδυ της Κυριακής με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Δόμνα Μιχαηλίδου: Όταν πήγα να παραλάβω το γραφείο μου στο υπουργείο, μου έδειξαν τη γραμματεία

Καταγγελία: Της έταζε γάμο αλλά όταν χώρισαν έστελνε γυμνές φωτογραφίες 16χρονης στον πατέρα της

Τα Rafale είναι εδώ: Τα μηνύματα και τα κρυφά όπλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης