Ολυμπιακοί Αγώνες... κεκλεισμένων των θυρών: Πώς ο κορωνοϊός οδήγησε στην πρωτοφανή απόφαση

Ολυμπιακοί Αγώνες... κεκλεισμένων των θυρών: Πώς ο κορωνοϊός οδήγησε στην πρωτοφανή απόφαση

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες  θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και ειδικά στο Τόκιο - Διαβάστε όλο το χρονικό των εξελίξεων που οδήγησαν σε αυτήν την οδυνηρή, αλλά αναμενόμενη  απόφαση

tokyo-0
Στην εποχή του κορωνοϊού τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο με τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στο Τόκιο στις 23 Ιουλίου και θα διεξαχθούν οριστικά χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες.

Μετά από πολλές εβδομάδες όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι (ιαπωνική κυβέρνηση, Οργανωτική Επιτροπή και ΔΟΕ) απέφευγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, αφήνοντας όμως ελπίδες για την παρουσία θεατών, χθες ήρθαν οι οριστικές ανακοινώσεις που απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ιαπωνία ανήκει κι αυτή στις χώρες που ενώ είχε φανεί ότι είχαν καταφέρει να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, από τον περασμένο Απρίλιο είδε τα κρούσματα να έχουν και πάλι αυξητικές τάσεις και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να κυριαρχεί.

24397306


Όλα αυτά είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης που είχε και θέσει θέμα για τη μη διεξαγωγή των Αγώνων, ωστόσο η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ήταν κατηγορηματικοί ως προς αυτό το ενδεχόμενο: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, αλλά για το θέμα των θεατών θα αποφασίσουμε όταν έρθει η ώρα.»

Κλείσιμο
Κι αυτή ακριβώς τη γραμμή τηρούσε ευλαβικά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με τα κορυφαία στελέχη της (Τζον Κόουτς, Ντικ Πάουντ) να επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά «δε θα υπάρξει δεύτερη αναβολή των Αγώνων του Τόκιο».

Ωστόσο δεν υπήρχε η ίδια κατηγορηματική τοποθέτηση από κανέναν όσον αφορά την παρουσία θεατών στις κερκίδες. Το μόνο που είχε ξεκαθαρίσει ήταν το ότι δε θα επιτραπεί η είσοδος ξένων φιλάθλων στη χώρα και στις 28 Απριλίου 2021 η Οργανωτική Επιτροπή με επίσημη ανακοίνωση της τόνισε ότι: ««Παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας και το στάτους που υπάρχει με τα κρούσματα στην Ιαπωνία, συμφωνήσαμε πως την απόφαση για την παρουσία των θεατών στους Αγώνες να την πάρουμε τον Ιούνιο».

24353342


Λίγες ημέρες νωρίτες οι Ιάπωνες είχαν πραγματοποιήσει test event στο Ολυμπιακό Στάδιο (αγώνες ράγκμπι ανδρών-γυναικών) χωρίς την παρουσία θεατών, ενώ η πρώτη επίσημη τοποθέτηση για διεξαγωγή των Αγώνων χωρίς την παραουσία θεατών στις κερκίδες προήλθε από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Σέικο Χασιμότο η οποία μιλώντας στο γαλλικό πρακτωρείο ειδήσεων στις 30 Απριλίου είχε τονίσει: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέψουμε την παρουσία θεατών στις εγκαταστάσεις των Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί θα χαρακτηριστούν πετυχημένοι μόνο αν προστατέψουμε την υγεία και τη ζωή των αθλητών και των ανθρώπων στην Ιαπωνία».

Η δήλωση εκείνη είχε γίνει την περίοδο που δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους, αντιλαμβανόμενη και την ανησυχία της κοινής γνώμης καθώς ήταν η εποχή που είχαν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα. «Πρέπει να πείσουμε τους συμπατριώτες μου ότι δε θα πιεστεί επιπλέον το υγειονομικό σύστημα της χώρας και ο αποκλεισμός των θεατών είναι ένα πολύ δυνατό εγχείρημα», είχε προσθέσει η Χασιμότο.

Το πρώτο καμπανάκι είχε χτυπήσει και δέκα ημέρες αργότερα ακολούθησε το test event για τα αγωνίσματα του στίβου στο οποίο συμμετείχαν 400 αθλητές αλλά μόλις εννέα (9) ήταν εκτός Ιαπωνίας και φυσικά αγωνίστηκαν χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου (χωρητικότητας 68.000 θέσεων).

Ρυθμικά ποδοβολητά, ηχογραφημένες επευφημίες οι οποίες κλιμακώνονταν και έφταναν στην κορύφωση τους, όταν οι αθλητές πλησίαζαν τη γραμμή του τερματισμού και δυνατή μουσική συνόδευε τους αθλητές και τις αθλήτριες κατά την αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο για να εισέλθουν στη μεικτή ζώνη και να μιλήσουν με τους δημοσιογράφους. Αυτό ήταν το σκηνικό στο test event, αλλά στις 31 Ιουνίου δημιουργήθηκαν ελπίδες για να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό θεατών.

«Θα αφορά μόνο κατοίκους του Τόκιο οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά θα έχουν και αρνητικό τεστ», διέρρευσαν πηγές προσκείμενες στην Οργανωτική Επιτροπή αλλά κατά πως φαίνεται αυτό ήταν μάλλον ένα τρικ μήπως και μπορέσουν να πείσουν περισσότερους Ιάπωνες να εμβολιαστούν (αυτή τη στιγμή είναι πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 15% του πληθυσμού).

Στις 17 Ιουνίου η επιδημιολογική εικόνα της Ιαπωνίας είχε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση και ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο αποκάλυψε ότι με τη χώρα να βγαίνει από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στις 20 Ιουνίου «... έχει δοθεί η αρχική έγκριση για την παρουσία μέχρι 10.000 θεατών στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων με την προϋπόθεση να μην ξεπερνούν ποτέ το 50% της χωρητικότητας».

Η αισιοδοξία μεγάλωσε όταν στις 20 Ιουνίου, ημέρα που έληξε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι Ιάπωνες άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες του Ολυμπιακού Χωριού για τους εκπροσώπους του Τύπου, σε μια συμβολική κίνηση για να στείλουν το μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς.

24342839


Τα διαγράμματα του κορωνοϊού έδειχναν ότι από τα 900 ημερήσια κρούσματα στο Τόκιο στα μέσα Μαΐου (με τη χώρα να έχει συνολικά 7.000), στις 20 Ιουνίου είχαν πέσει στα 380, αλλά η αμφιβολία για την παρουσία θεατών παρέμενε καθώς οι ειδικοί είχαν διαμηνύσει πως αν δεν πέσουν τα κρούσματα στην ιαπωνική πρωτεύουσα στα 100 τότε πολύ δύσκολα θα ανάψουν το πράσινο φως.

Γι' αυτό κι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στο μήνυμα που έστειλε στις 30 Ιουνίου, εν όψει της έναρξης των Αγώνων ναι μεν τόνιζε πως «ανυπομονώ να σας δω στο Τόκιο», αλλά δεν ξεκαθάριζε ποιους ακριβώς περίμενε να δει... Τους επισήμους; Τους αθλητές; Τους θεατές; Όλους μαζί; Προφανώς ούτε κι ο ίδιος δεν ήξερε, αλλά λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στο Τόκιο (έφτασε σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου) τα δεδομένα είχαν ανατραπεί και πάλι.

24423445


Η αύξηση του κρουσμάτων και ειδικά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα ήταν κατακόρυφη, με το Τόκιο να φτάνει στα επίπεδα Μαΐου (900 κρούσματα) και η μοίρα των Ολυμπιακών Αγώνων (ως προς την παρουσία των θεατών) είχε ήδη διαγραφεί καθώς τη Δευτέρα είχε ήδη διαρρεύσει ότι η τελετή έναρξης στις 22 Ιουλίου θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία θεατών αλλά με λίστα στην οποία θα υπάρχουν μόνο οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, μέλη της κυβέρνησης της Ιαπώνίας, επίσημοι προσκεκλημένοι αρχηγοί κρατών, επικεφαλής παγκόσμιων ομοσπονδιών και προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς που έχουν λάβει πρόσκληση.

Κι αυτοί εν τέλει θα είναι και οι προνομοιούχοι που θα παρακολουθήσουν και τους Αγώνες καθώς σήμερα το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι και πάλι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης (που θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου), ενώ ο Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Ταμάγιο Μαρουκάβα ενημέρωσε για την οριστική απαγόρευση παρουσίας θεατών σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

24422496


«Είναι λυπηρό που θα διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες σε τόσο περιορισμένη μορφή, αλλά αυτό γίνεται για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού», δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής με τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα να συμπληρώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των παραλλαγών του κορωνοϊού και στοχεύοντας στο να μην αφήσουμε να εξαπλωθεί ξανά στο υπόλοιπο έθνος, έπρεπε να ενισχύσουμε τα αντίμετρα μας και γι' αυτό λόγο καταλήξαμε στην συγκεκριμένη απόφαση».

Είπαμε, στην εποχή του κορωνοϊού τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Ούτε καν η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που κάποτε σταματούσαν ακόμη και πολέμους...


Ειδήσεις σήμερα: 

Μουρίνιο: «Λένε ότι απέτυχα κι όμως αυτοί ούτε καν με έχουν πλησιάσει»!

Ασκληπιείο Βούλας: Πώς οργάνωσε τους εμβολιασμούς «μαϊμού» ο 50χρονος γιατρός

Σάκης Κατσούλης: Με τη Μαριαλένα δεν είμαστε μαζί - Γιατί μπήκε στο Survivor
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης