Λαμίν Ντιάκ: Δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά στον πρώην πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου

Λαμίν Ντιάκ: Δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά στον πρώην πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου

Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Λαμίν Ντιάκ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση την Τετάρτη στη Γαλλία για διαφθορά στο μεγάλο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ των τελευταίων ετών

diack2
Ο 87χρονος Σενεγαλέζος παράγοντας κρίθηκε ένοχος για δωροδοκίες από αθλητές που είναι ύποπτοι για ντόπινγκ, ώστε να καλύψει τα αποτελέσματα των ελέγχων και να τους αφήσει να συνεχίσουν να αγωνίζονται, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης τον Ντιάκ ένοχο για αποδοχή χρημάτων από τη Ρωσία για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μακί Σαλ στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Σενεγάλη, σε αντάλλαγμα για την επιβράδυνση των διαδικασιών κατά του ντόπινγκ.

Στον άλλοτε «ισχυρό άνδρα» της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων χρόνων, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, αλλά και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

diack4


Το χρονικό

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκάμπριελ Ντολ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αντί-ντόπινγκ της τότε IAAF, ο Λαμίν Ντιάκ έκανε...τα στραβά μάτια στις ρωσικές υποθέσεις ντόπινγκ προκειμένουν να αποφευχθέι ένα σκάνδαλο που θα επηρέαζε τη σχέση με τους χορηγούς.

Κλείσιμο
Ο Ντιάκ κατηγορήθηκε πως δέχτηκε εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ρωσικές παραβάσεις του κώδικα αντί-ντόπινγκ.

Ο Ντολ που κατηγορήθηκε ότι το 2013-2014 δωροδοκήθηκε με το ποσό των 190.000 ευρώ, υποστηρίζει ότι προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της IAAF και των υποψιών που υπήρχαν για τους Ρώσους αθλητές. Ο ίδιος διατείνεται πως στα τέλη του 2011 είχε δημιουργήσει μια λίστα που περιλάμβανε 23 Ρώσους αθλητές, των οποίων τα δείγματα προκάλεσαν ανησυχία.

Τότε ο Ντιακ του ζήτησε να σκεφτεί τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε η δημοσιοποίηση αυτής της λίστας εν μέσω οικονομικής κρίσης.Ο Ντολ ανέφερε στην απολογία του: «Η λίστα αυτή θα προκαλούσε σκάνδαλο και θα επηρέαζε τη σχέση της ομοσπονδίας με τους χορηγούς της. Προσπάθησα να μην προκαλέσω σκάνδαλο», τόνισε, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι ποτέ δεν παρέλειψε να τιμωρήσει αθλητή λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Lamine Diack comments upon leaving court

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Μίντλεσμπρο από τον ΠΑΟΚ ο Άκπομ!

Επικός «διάλογος» Άγιαξ-ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση του «Δικεφάλου του Βορρά»

Τα «ευχαριστώ» του Αντετοκούνμπο που «δείχνουν» παραμονή στους Μπακς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης