Ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντιάκ

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντιάκ

Η πολύκροτη δίκη του πρώην προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντιάκ, o οποίος κατηγορείται για αδικήματα όπως παραβίαση του αντί ντόπινγκ αλλά και κάλυψη αθλητών για υποθέσεις ντόπινγκ ξεκίνησε στο Παρίσι

diack
Στο επίκεντρο της δίκης η επιχείρηση του Λαμίν Ντιάκ για τη συγκάλυψη των υποθέσεων ντόπινγκ των Ρώσων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκάμπριελ Ντολ, πρώην επικεφαλή της υπηρεσίας αντί-ντόπινγκ της τότε IAAF , το παρότρυναν να κάνει...τα στραβά μάτια στις ρωσικές υποθέσεις ντόπινγκ προκειμένουν να αποφευχθέι ένα σκάνδαλο που θα επηρέαζε τη σχέση με τους χορηγούς.

proedros_iiaf


Ο Ντιάκ κατηγορείται ότι δέχτηκε εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ρωσικές παραβάσεις του κώδικα αντί-ντόπινγκ.

Ο Ντολ που κατηγορείται ότι το 2013-2014 δωροδοκήθηκε με το ποσό των 190.000 ευρώ, υποστηρίζει ότι προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της IAAF και των υποψιών που υπήρχαν για τους Ρώσους αθλητές. Ο ίδιος διατείνεται πως στα τέλη του 2011 είχε δημιουργήσει μια λίστα που περιλάμβανε 23 Ρώσους αθλητές, των οποίων τα δείγματα προκάλεσαν ανησυχία.
dikh4

Τότε ο Ντιακ του ζήτησε να σκεφτεί τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε η δημοσιοποίηση αυτής της λίστας εν μέσω οικονομικής κρίσης.Ο Ντολ ανέφερε στην απολογία του: «Η λίστα αυτή θα προκαλούσε σκάνδαλο και θα επηρέαζε τη σχέση της ομοσπονδίας με τους χορηγούς της. Προσπάθησα να μην προκαλέσω σκάνδαλο», τόνισε, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι ποτέ δεν παρέλειψε να τιμωρήσει αθλητή λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Lamine Diack comments upon leaving court
Κλείσιμο


Η δίκη του Ντιακ πρόκειται να συνεχιστεί αύριο. Ο 87χρονος Σενεγαλέζος κατηγορείται για δωροδοκία, παραβίαση εμπιστοσύνης, καθώς και για οργανωμένο ξέπλυμα χρήματος. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της IAAF έλαβε από τους Ρώσους το ποσό των 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων με τα οποία υποστήριξε την εκστρατεία του Μάκι Σαλ για τις σενεγαλέζικες προεδρικές εκλογές, ως αντάλλαγμα την κάλυψη των υποθέσεων ντόπινγκ.
dikh22
Σύμφωνα με το sportsfeed.gr ο στόχος ήταν να επιτρέπει στους Ρώσους να αγωνιστούν τόσο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, όσο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 που διεξήχθη στη Μόσχα. Η δίκη που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Ιανουαρίου άργησε να ξεκινήσει λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

proedros33

Πηγή:sportsfeed.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γιαννακόπουλος: Πωλείται η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αντί 25 εκατ. ευρώ

ΠΑΟΚ: Υπέγραψε και έρχεται ο Όλαφ Ρέμπε

Γιαννακόπουλος: Η αντίδραση των ξένων ΜΜΕ για τη «βόμβα» αποχώρησης και το... τσιγάρο του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης